Näin onnistut tuijan istuttamisessa
Tuijia istuttaessa on syytä muistaa muutama yksinkertainen, mutta tärkeä sääntö. Seuraavassa annamme tarkat istutusohjeet ja kerromme, mitä tuijien ja pensasaitojen istuttamisessa on otettava huomioon.

Tuija, jonka kanssa onnistut taatusti
|
Klassisen kaunis ikivihreä aita: Tuija
Kaikkein tavallisin tuijalajike on kartiotuija ’Brabant’, jonka versot ovat nuorina kirkkaanvihreät ja tummenevat vanhetessaan. Tuija on talvivihanta eli ikivihreä puu.
Tuijan istuttaminen: astiataimi vai paakkutaimi?
Astiataimena kasvanut tuija sopeutuu nopeasti uuteen kasvupaikkaansa ja alkaa kasvaa pian, koska sen juuristo on jo hyvässä kasvussa. Astiataimen voi istuttaa myös syksyllä. Paakkutaimen juuriston ympärillä on säkkikangasta tai verkko, ja koska tällaisen taimen juurtuminen kestää kauemmin, se kannattaa istuttaa keväällä. Sekoita istutettaessa paikalla olevaan maahan istutusmultaa.
Istutuskuoppa saisi olla noin puoli metriä syvä ja puoli metriä leveä, mutta sen kokoon vaikuttaa tietysti myös istutettavan taimen koko. Jos istutat monta tuijaa riviin, sopiva istutusväli on kolme tainta rivimetrille. Jos olet valinnut kookkaaksi kasvavan lajikkeen, taimien välinen etäisyys saa kuitenkin olla suurempi, ja pienet lajikkeet kannattaa tietysti istuttaa tiheämmin.
Nuoret tuijat suojattava auringolta kevättalvella
Tuijaa on kasteltava riittävästi syksyyn asti, jotta se ei kuivuisi talven aikana. Kun aurinko alkaa tammikuun lopulla paistaa enemmän, tuija kannattaa suojata varjostus- tai säkkikankaalla. Muutoin aurinko saattaa kuivattaa neulaset, kun kasvi ei saa vielä jäisestä maasta tarvitsemaansa kosteutta. Varjostuskangas voidaan poistaa sään lämmettyä ja roudan sulettua.
Tuijan leikkaaminen
Tuijasta istutettu pensasaita voi kasvaa hyvinkin korkeaksi. Latvoja ei kannata leikata ennen kuin aita on kasvanut toivottuun korkeuteen. Sitä ennen tuijia voi leikata sivuilta ja siistiä pois oksat, jotka harottavat ulos aidasta. Tuija-aita kannattaa yrittää pitää mahdollisimman tasaisena ja kauttaaltaan yhtä tuuheana. Tuijia voidaan leikata niin keväällä kuin syksylläkin.