Nurmikko - Näin onnistut

Nurmikko - Näin onnistut

Nurmikko on pihan kaunistus ja peittää todennäköisesti suuren osan tonttimme pinta-alasta. Se on tärkeä maanpeittäjä, jolla on monia käyttöalueita. Nurmikko luo yhdessä kukkien, koristepensaiden ja puiden kanssa puutarhan ilmeen.

Perustaminen

Multakerroksen tulee olla 15–20 cm syvä. Tämä on erityisen tärkeää, jos puutarha on kivinen ja kallioinen. Mullan on oltava rikkaruohotonta tai juuririkkaruohot on kitkettävä. Tasoita multakerros ja nouki pois isot kivet ja rikkakasvit. Sekoita päällimmäiseen multakerrokseen luonnonlannoitetta, mieluiten lehmänlantaa. Lopuksi maata on hieman tiivistettävä, mikä käy nopeimmin jyräämällä tai polkemalla.

Kylväminen

Haravoi alue. Voit kylvää käsin tai käyttää käsikäyttöistä nurmikon kylvökonetta. Jos kylvät käsin, jaa siemenmäärä kahteen osaan ja suorita kylvö ristiin. Haravoi uudelleen. Näin nurmikonsiemenet sekoittuvat multaan, eivätkä jää makaamaan pinnalle, jossa ne helposti kuivuvat. Jyrää kevyesti tai polje varovasti.

Kastelu

Kastele runsaasti, mutta tasaisesti varoen, ettei alueelle synny "puroja", jotka voivat viedä siemenet mennessään. Pidä alue kosteana, kunnes nurmikko on itänyt ja juuristo vahvistunut. Nurmikon perustaminen on viisainta tehdä syksyllä tai aikaisin keväällä, kun on hieman viileämpää ja sadekuroja saadaan silloin tällöin.

Leikkaaminen

Kun ruoho on kasvanut 7–8 cm:n pituiseksi, nurmikko on aika leikata. Jäljelle on kuitenkin jätettävä 4–5 cm ruohoa. Tarkista, että ruohonleikkurin terä on terävä. On suositeltavaa käyttää 1–1,5 cm:n leikkauskorkeutta. Leikkaa mieluummin usein ja vähän, kuin harvoin ja paljon.

Paikkaus

Jos nurmikkoon on syntynyt aukkoja tai laikkuja, ne voidaan paikata. Peitä alue 2–3 cm:n paksuisella hiekkakerroksella ja lisää hieman lannoitetta ennen haravoimista. Sirottele lopuksi nurmikonsiemenet. Suojaa kylvös, ettei sen päälle astuta tai kuormiteta sitä muulla tavalla, ennen kuin uusi nurmikko on hyvässä kasvussa.

Sammal nurmikolla

Nurmikon sammaloitumiseen voi olla useita syitä: kalkin puute, tiivis maapohja, ravinteiden puute tai se, että ruohonleikkuri on säädetty liian matalalle. Asia voidaan korjata. Säädä ruohonleikkurin leikkuukorkeus 4–5 cm:iin ja lisää lannoitteen määrää. Päästäksesi eroon nurmikon vallanneesta sammaleesta on sinun poistettava se kovakouraisella haravoinnilla. Voit myös käyttää sammaleen poistajaa ja lannoittaa nurmikkoa usein, mutta varovasti ohjeiden mukaisten lannoitusten lisäksi sekä leikata nurmikon usein.

Pikkuvinkkejä

  • Lämpötilan tulee olla nurmikkoa kylvettäessä yli 10 °C.
  • Vaihda välillä nurmikon leikkaussuuntaa, jotta nurmikko saa enemmän ilmaa.
  • Monitoimiruohonleikkurilla ruohon voi silputa hienoksi, jolloin se maatuu ja lannoittaa nurmikkoa.