Vaahtera on tuttu puu niillekin, jotka eivät harrasta puutarhanhoitoa, ja siitäkin on saatavilla upea erikoismuoto, pallovaahtera. Se on pieneen tilaan mahtuva puu, joka sopii maan eteläosassa erinomaisesti omakotitalon pihaan tai kaupunkien puistopuuksi.

Pallovaahtera

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Acer platanoides
Heimo: Saippuamarjakasvit (Sapindaceae)

Pallovaahteran istutus ja hoito

Ennen pallovaahteran istuttamista on arvioitava, paljonko tilaa se vie, ja mietittävä, mitä sen lähelle istutetaan. Pallovaahtera voi kasvaa jopa 4 metrin korkuiseksi, ja leveä latvus vie paljon tilaa, varsinkin kun puu on kasvanut täysikasvuiseksi. Kannattaa lähteä siitä, että latvus voi varjostaa jopa 4–5 metrin leveydeltä, joten on tärkeää suunnitella, mitä puun alle ja läheisyyteen istutetaan. Onko tarkoituksena istuttaa yksittäispuu, vai halutaanko kasvattaa näkösuojaa antava puurivistö, jossa puiden latvukset kasvavat lomittain?

Pallovaahtera viihtyy parhaiten läpäisevässä ja kuohkeassa maassa. Se tarvitsee paljon ravinteita, varsinkin istutuksen jälkeen kasvun alkuvaiheessa. Sitä kannattaakin lannoittaa säännöllisesti, jotta se kasvaisi vahvaksi ja komeaksi puuksi. Pallovaahteran istutukseen sopii erinomaisesti istutusmulta.

Pallovaahteran leikkaus

Pallovaahteran leikkaaminen ei ole välttämätöntä, mutta se voi olla tarpeen, jotta puusta saadaan mahdollisimman kaunis. Mahlavuodon ehkäisemiseksi pallovaahteraa leikataan heinä-syyskuussa.

Pallovaahtera – viehättävä, vaivaton ja voimakaskasvuinen

Vaahtera eli metsävaahtera kasvaa luonnonvaraisena koko Euroopassa ja myös Länsi-Aasiassa. Se levisi Pohjoismaihin noin 7 000 vuotta sitten ja kasvaa nykyään Suomessa luonnonvaraisena Keski-Suomen korkeudelle saakka.

Pallovaahteran erottaa tavallisesta vaahterasta se, että pallovaahteran latvus on vartettu runkoon, joka ei enää kasva korkeutta. Pallovaahtera on voimakaskasvuinen, ja latvustosta tulee erittäin tuuhea, joten lopputuloksena on upea, tiivis lehtipallo.

Kauniin vihreä latvus on alkuvaiheessa symmetrisen pallomainen, mutta vuosien myötä se kasvaa leveyttä ja muuttuu suhteessa litteämmäksi varsinkin alaosastaan. Täysikasvuisen pallovaahteran latvus on sateenvarjomainen. Ryhmään istutetut pallovaahterat muodostavatkin aivan upean ja ainutlaatuisen lehväkatoksen. Istuttamalla useita pallovaahteroita lähekkäin saadaan siis luotua luonnollinen huonemainen tila, jossa on ihana vihreä katto. Kaiken kukkuraksi pallovaahtera kukkii varhain keväällä pienin ja vaatimattomin, mutta viehättävin keltaisin kukkatertuin.

Pallovaahtera ei kasva kovinkaan korkeaksi, vain 4–5-metriseksi, ja sillä on tunnusomaisen pyöreä latvus, josta se on saanut nimensäkin. Pienehkönä puuna pallovaahtera mahtuu pieneenkin puutarhaan, ja se on kestävä maan eteläosissa. Sillä on myös upea syysväri.

Tiivistä tietoa

  • Latvus kasvaa luonnostaan litteänpyöreäksi eikä kaipaa leikkausta.
  • Viihtyy vyöhykkeillä I–II.
  • Voi kasvaa viisimetriseksi, mutta jää yleensä matalammaksi.
  • Kukkii keväällä.
  • Kellanoranssi ruskanväri syksyllä.

Lue lisää

Lehtipuut ja -pensaat – näin onnistut >>
Heinä-syyskuu on parasta karsimisaikaa >>

Olet tässä:

Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta