Pelargonit – näin onnistut

Pelargonit – näin onnistut

Pelargoni on klassinen ja erittäin pidetty kesäkukka ja ruukkukasvi. Pelargoneja on monia eri tyyppejä, joiden kukkien ja lehtien ulkonäkö vaihtelee. Joidenkin lajikkeiden lehdet tuoksuvat hyvältä ja houkuttelevat pihallesi perhosia ja kimalaisia. Pelargonit ovat kestävimpiä kukkia, joita voit istuttaa ruukkuihin pihalle.

Pelargonit istutuksessa

Pelargonit sopivat erinomaisesti ruukkuihin, amppeleihin ja parvekelaatikkoihin, mutta niitä voi istuttaa myös kukkapenkkiin. Pelargonit ovat kestäviä ja kuivuuttakin sietäviä kasveja. Hyviä vieruskasveja pelargonille ovat muratti, lumihiutale, hopeaputous ja lobelia. Voit käyttää sitä myös maanpeittokasvina koristekivien tai hakkeen kanssa. Pelargonin tavallisin ja suosituin väri on punainen. Melko uusi ja hieno punainen pelargoni on Calliope-lajike.

Pelargonin istutus ja kasvupaikan valitseminen

Pelargoni viihtyy valoisassa ja aurinkoisessa paikassa. Sisällä se viihtyy huoneenlämpötilassa, mutta kaikkein paras paikka pelargonille on kesällä ulkona.

Pelargonin kastelu ja hoito

Istuta pelargonit suurempiin ruukkuihin, joissa on kesäkukkamultaa. Poista kuihtuneet kukat ja lehdet, jotta kasvi kukkii runsaammin. Pelargonit kaipaavat ruukkukasvi- tai kesäkukkaravinnetta kerran viikossa maalis-lokakuussa. Jos haluat talvettaa pelargonit, siirrä ne sisätiloihin ennen ensimmäisiä pakkasia. Istuta uudelleen ja leikkaa tarvittaessa aikaisin keväällä.