Perennat ruukussa

Perennat ovat monivuotisia kasveja, joita on olemassa useita erilaisia lajikkeita, niin kukkivia kuin viherkasvejakin. Perinteisesti ne istutetaan maahan, mutta monet perennat sopivat myös koristekasveiksi, ja niitä on helppo hoitaa suurissa ruukuissa. Siten perennaistutuksen voi laittaa niin terassille, parvekkeelle kuin ulko-oven eteenkin.

Vihreä pohja

Suurin ero niin kutsuttujen kesäkukkien (yksivuotisten kasvien) ja perennojen välillä on se, että perennat kukkivat lyhyemmän aikaa. Siksi kannattaa valita lajikkeita, jotka näyttävät kauniilta myös kukinnan jälkeen esimerkiksi kauniiden lehtiensä tai erilaisten vihreiden vivahteidensa ansiosta. Näitä ovat esimerkiksi koristeruoho kuunlilja, nukkapähkämö, kattomehitähti ja saniaiset. Ne kaikki auttavat luomaan vihreän pohjan tai vihreän keitaan.

Kukkiva kasvisto

Lisää vihreään pohjaan lempivärejäsi ja -kukkiasi. Perennojen kukinta-ajat ovat eri pituisia ja ne kukkivat sesongin eri aikoina. Valitsemalla eri aikoina kukkivia lajikkeita voit maksimoida kukinnan. Aikaisin kukkivia lajikkeita ovat mm. ristikki, sammalleimu ja rönsytiarella.  Sen jälkeen kukkivat särkynytsydän, alppiasteri ja sinikello/kellokukka. Kesän aikana kukkivat mm. ritarinkannus, kaunopunahattu, lehtosalvia ja viherminttu.

Syksyn parhaisiin perennoihin kuuluvat mm. syysvuokko, syyskimikki ja ukonhattu. Isotähtiputki, laventeli, isomaksaruoho ja asterit ovat helppohoitoisia lajikkeita, jotka kukkivat pitkään. Muut lajikkeet kukkivat lyhyemmän aikaa, mutta ovat niin upeita, että niiden istutus on vaivan väärti. Esimerkkejä tällaisista perennoista ovat mm. pioni ja unikko.

Vaihtele lajikkeita

Monipuolinen ruukku- ja perennakokoelma mahdollistaa lajikkeiden vaihtelemisen. Kun yhden lajikkeen kukinta on ohi, voit helposti antaa seuraavalle sankarille parhaan paikan. Siten perennaistutuksesi kukoistaa aina kauniisti. 

Mausteet

Monet käyttämistämme mausteista ovat monivuotisia ja sopivat ruukkuistutukseen. Ne myös kukkivat kauniisti, jos niiden satoa ei korjaa liikaa. Timjami, oregano ja minttu ovat kaikki helppohoitoisia ja houkuttelevat lisäksi perhosia, mehiläisiä ja muita pölyttäjiä istutuksillesi.

Talvehtia vai ei?

Syksyn ja talven saapuessa kasveillasi on erilaisia vaihtoehtoja. Voit pitää perennasi yksivuotisina kasveina ja heittää ne pois kesän lopussa. Jos haluat niiden talvehtivan, on juuret suojattava kylmältä, joka vaikuttaa erityisesti silloin, kun kasveja ei ole istutettu suojaavaan maahan. Voit tehdä sen asettamalla ruukut lähemmäs taloa ja pakkaamalla ne eristävään materiaaliin.

Tämä toimii hyvin riippumatta siitä, missä päin maata asut ja millaisista lajikkeista on kyse. Jos sinulla on siihen mahdollisuus, voit kaivaa ne maahan, jossa ne voivat odottaa kevääseen asti, kunnes voit jälleen istuttaa ne ruukkuihin.

Lue lisää

Tutustu mausteisiimme täällä >>
Perennat – näin onnistut >>
Kesäkukat – näin onnistut >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc