Perennat ruukussa

Perennat ruukussa

Perennat ovat monivuotisia kasveja, joita on valtavasti erilaisia. Osa kukkii kauniisti, toiset tekevät vaikutuksen lehdistöllään. Yleensä perennoja kasvatetaan maassa, mutta monet perennat ovat kauniita ja helppohoitoisia myös suurissa ruukuissa terassilla, parvekkeella tai sisäänkäynnin luona.

Perennat ruukkuistutuksessa

Perenna on yleisnimitys monivuotisille kasveille, jotka puutarhaan istutettuina versovat maasta aina keväisin. Kesäkukat eli yksivuotiset kasvit sen sijaan eivät talvehdi, mutta ne saattavat kylväytyä siemenestä.

Ruukkuistutuksessa kesäkukkien ja perennojen ero on siinä, että perennat kukkivat lyhyemmän aikaa. Ruukkuun kannattaakin valita lajeja, jotka ovat kauniita myös muulloin kuin kukkiessaan: esimerkiksi lajeja, joilla on kukkien lisäksi kauniit lehdet, tai joita kasvatetaan nimenomaan upean lehdistönsä vuoksi.

Perennat, jotka luovat istutuksen vihreän perustan

 • koristeheinät
 • kuunliljat
 • nukkapähkämö
 • mehitähdet
 • saniaiset

Kukkivat perennat ruukussa

Vihreälle perustalle aletaan rakentaa istutusta suosikkikukista ja -väreistä. Perennat kukkivat eri aikoihin. Myös kukinnan kesto vaihtelee. Kannattaa valita istutukseen lajeja, jotka kukkivat eri aikaan, jotta istutus kukkisi mahdollisimman pitkään. Muun muassa isotähtiputki, laventeli, isomaksaruoho ja asterit ovat helppohoitoisia ja pitkään kukkivia perennoja. Toiset lajit kukkivat lyhyemmän aikaa, mutta monesti niin upeasti, että niitä kannattaa kasvattaa myös ruukussa. Hyviä esimerkkejä tällaisista perennoista ovat pionit ja unikot.

 • Varhain kukkivia perennoja
  Tarharistikki, sammalleimu ja rönsytiarella.
   
 • Kevätperennoja
  Särkynytsydän, alppiasteri ja kissankello.
   
 • Kesäperennoja
  Ritarinkannus, kaunopunahattu, lehtosalvia ja minttu.
   
 • Syysperennoja
  Syysvuokko, tähkäkimikki ja ukonhattu.

Talvehtimisen haasteet

Syksyllä on mietittävä ruukussa kasvavien perennojen talvehtimista. Perennoja voidaan toki kasvattaa yksivuotisina, jolloin ne heitetään kompostiin talven tullen. Jos perennat halutaan talvettaa, niiden juuristo pitää suojata pakkaselta. On suositeltavaa istuttaa perennat maahan talveksi ja nostaa ne ruukkuihin taas keväällä. Vaihtoehtoisesti ruukut voidaan siirtää lähelle seinää ja suojata ne eristävällä materiaalilla. Talvehtimisen onnistumiseen vaikuttavat kasvuvyöhyke ja ruukussa kasvatettavien perennojen lajit.

Lisätietoa perennoista ja kesäkukista

Tutustu mausteisiimme täällä >>
Näin onnistut perennojen kasvatuksessa >>
Näin onnistut kesäkukkien hoidossa >>

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta