Persikkaa pidetään helposti trooppisena hedelmänä, jota ei voi missään tapauksessa kuvitellakaan kasvattavansa pohjoisessa ilmastossamme. Se on kuitenkin väärä luulo. Kiinasta kotoisin oleva persikkapuu on kuviteltua kestävämpi, mutta toki vaativa ja talvenarka kasvi.

Persikkapuu

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Prunus persica
Heimo: Ruusukasvit (Rosaceae)

Persikkapuun istutus ja hoito

Kuten useimmat muutkin luumarjoja tekevät hedelmäpuut, myös persikkapuulla on laaja juuristo, joka vaatii paljon tilaa sekä erittäin ravinteikasta mutta läpäisevää multaa. Puulle kannattaa kaivaa noin kuutiometrin kokoinen kuoppa, jotta sen juurilla olisi tilaa kasvaa. Kuoppaan on hyvä pystyttää jo istutusvaiheessa tukikeppi, jotta puu seisoisi mahdollisimman tukevasti. Istuta persikkapuu keväällä ja kastele sitä alkuvaiheessa säännöllisesti ja runsaasti.

Persikkapuun leikkaaminen

Persikkapuu on suositeltavaa leikata oikein ennen istutusta tai jo myymälässämme puuta ostettaessa. Istutusleikkauksen jälkeen voit antaa puun kasvaa useamman vuoden ennen seuraavaa leikkausta, mutta mahdolliset kuolleet oksat on tietysti suositeltavaa poistaa.

Persikkapuun talvettaminen

Talvenarka persikkapuu kannattaa suojata talveksi, ja tarkoitukseen sopii esimerkiksi pakkaspeite. Suotuisilla paikoilla maan eteläosissa puu saattaa talvehtia ilman suojaustakin.

Herkkä mutta upea puu puutarhaan

Persikkapuun hoidossa on muistettava muutama tärkeä sääntö. Kestävimmätkin persikkalajikkeet kasvavat meillä menestymisensä äärirajoilla, mutta niitä kannattaa kokeilla aivan eteläisimmässä Suomessa suojaisissa kasvupaikoissa.

Talvipakkasten lisäksi suuri haaste on persikkapuun aikainen kukinta – se aloittaa kukkimisen jopa jo huhtikuussa, jolloin yöpakkaset voivat palelluttaa kukat kokonaan. Persikkapuuta voivat vaivata myös sairaudet aivan kuin muitakin hedelmäpuita, mutta seuraamalla puun vointia tarkasti ongelmia voidaan ehkäistä.

Persikkapuu ruukussa

Eksoottisesta alkuperästään huolimatta persikkapuu viihtyy myös Suomen ilmastossa: maan eteläosassa sen kasvatusta voidaan kokeilla avomaalla, ja maan keskiosissa sitä voidaan kasvattaa suuressa ruukussa sisällä, verannalla tai kesäisin terassilla. Koska puu kasvaa vuosien myötä, se tosin käy jossakin vaiheessa liian kookkaaksi suurimpaankin ruukkuun, jos juuria ei leikata.

Suomessa persikkapuita on kasvatettu onnistuneesti avomaalla ainakin lounaisrannikolla ja saaristossa, mutta mikään ei estä kokeilemasta sitä myös sisämaassa. Persikkapuussa ihastuttaa herkullisten makeiden hedelmien lisäksi myös viehättävä vaaleanpunainen kukinta, joka voi alkaa niinkin aikaisin kuin huhtikuussa.

persikoträd

Tiivistä tietoa

  • Peräisin Kiinasta, jossa persikoita on kasvatettu yli 4 000 vuoden ajan.
  • Nektariini on persikasta jalostettu hedelmä.
  • Kukkii sievin vaaleanpunaisin kukin jopa huhtikuusta alkaen.
  • Persikkapuu voi kasvaa jopa kuuden metrin korkuiseksi.
  • Persikasta on jalostettu meille sopivampia lajikkeita, kuten ’Riga’ ja ’Frost’, jotka voivat kestää jopa 35 pakkasastetta.
  • Kokonaisuudessaan persikasta on jalostettu useita tuhansia lajikkeita.
  • Ensimmäiset persikat tuotiin Pohjoismaihin jo 1500-luvulla.

Lue lisää

Lue lisää kasvien leikkaamisesta >>
Persikka >>
Lue lisää kasvien talvisuojauksesta >>

Olet tässä:


Säleikkö seinälle
Ale -50%

Säleikkö seinälle

Korkeus 165 cm, Musta

2249 4499
Lue lisää

Raivaussakset Fiskars

Pituus 75 cm

7999
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta