Peruna on ehkä tunnetuin juureksemme, jota pidetään myös yhtenä Euroopan tärkeimmistä ravintokasveista. Perunaa ei kuitenkaan suosita ainoastaan Euroopassa, vaan se kuuluu peruselintarvikkeisiin ympäri maailman – ja on pelastanut aikojen saatossa lukemattomia ihmisiä nälkäkuolemalta.

Peruna

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Patata
Heimo: Koisokasvit (Solanaceae)

Vinkkejä perunan kasvattamiseen kotona

Monet haluavat kasvattaa perunoita itse joko pienessä tai suuremmassa mittakaavassa. Peruna on suosittu ja helposti kasvatettava kasvi, joka ei vaadi kummoistakaan kasvualustaa tai vaivannäköä.

Voit kasvattaa perunaa puutarhassa, saavissa, laatikossa tai istutussäkissä – perunan kasvattaminen on mahdollista kaikille riippumatta asumismuodosta tai käytettävissä olevasta tilasta. Monet kasvattavat perunaa myös lavalaatikossa. 

Tee näin:

  • Aluksi perunat kannattaa esi-idättää, jotta säästät aikaa ja saat satoa aikaisemmin. 
  • Munakennot käyvät esi-idätykseen hyvin. Toinen vaihtoehto on käyttää matalaa, leveää laatikkoa, jonka pohjalle kaadat hieman hiekkaa tai turvetta. 
  • Aseta perunat laatikkoon ja anna niiden itää noin 4–5 viikon ajan, jotta ne ehtivät kasvattaa kestävät idut ja juuret. 
  • Pidä hiekka hieman kosteana esimerkiksi suihkepullon avulla.
  • Kun ulkolämpötila on kohonnut noin +8 °C:seen, voit istuttaa perunat ulos.
  • Valitse kasvupaikaksi avoin, valoisa paikka karussa, hyvin läpäisevässä maaperässä (vesi ei saa kerääntyä lätäköiksi maahan).
  • Istuta perunat maahan noin 10 cm:n syvyyteen riveihin, jotka ovat 50–80 cm:n etäisyydellä toisistaan. Liian tiiviisti istutettujen perunoiden naatteihin voi tulla perunaruttoa.
  • Jätä mukuloiden väliin noin 20–30 cm tilaa. Jos istutat myöhäisempiä lajikkeita, välimatkaa kannattaa jättää enemmän. Kastele perunat heti istutuksen jälkeen ja lisää hieman hyvin poltettua luomulannoitetta.
  • Kun naatit ovat noin 10 cm:n korkuisia, multaa perunat kokoamalla hieman multaa kasvien ympärille. Multaaminen suojaa varsia ja antaa juurille tilaa kasvaa leveyssuuntaan; siten saat ajan myötä suuremman perunasadon.
  • Kastele jatkossa tarpeen mukaan. On tärkeää, etteivät kasvit pääse kuivumaan. Huolehdi, että viljelyksesi pysyy sopivan kosteana.

Milloin voin korjata perunasadon?

Esi-idätetyt uudet perunat ovat korjuuvalmiita noin 8 viikon kuluttua istutuksesta, kesäperunat noin 10–12 viikkoa kylvämisestä ja syys- ja talvilajikkeet hieman myöhemmin.

Kasvata perunoita pussissa

Perunat tavataan jakaa kahteen pääryhmään niiden käyttötarkoituksen mukaan, ruokaperunoihin ja ruokateollisuusperunoihin. Ruokaperunat puolestaan ryhmitellään neljään eri luokkaan: varhaisperunoihin, uusiin perunoihin, kesäperunoihin ja talviperunoihin. Luokittelu kertoo etupäässä sen, milloin lajikkeita viljellään ja milloin niiden sato korjataan.

Perunan käyttö

Ruokaperuna

Ruokaperuna on tavalliselle kuluttajalle tutuin perunatyyppi. Myös ruokaperunat jaetaan alaluokkiin, joita ovat varhaisperuna, melko varhainen peruna, uusi peruna, kesäperuna ja talviperuna. Lajikkeet eroavat toisistaan siinä, kuinka ne on idätetty ja kasvatettu ja minä vuodenaikana ne ovat korjuuvalmiita. Suomessa ruokaperunoina käytetään suurimman osan vuotta syys- ja talviperunoita.

Ruokateollisuusperuna

Ruokateollisuusperunaksi kutsutaan perunaa, jota käytetään tärkkelyksen ja alkoholin valmistamiseen.

Erilaiset perunalajikkeet

On olemassa lukuisia erilaisia viljeltyjä perunalajikkeita. Niitä ovat muiden muassa King Edward, manteliperuna, Bintje, Asterix, Inova, Blue Congo ja Amandine. Ruokateollisuusperunoina puolestaan käytetään muita lajikkeita. Peruna tavataan jakaa neljään eri luokkaan:

  • Varhaisperuna – Idätetty ja kasvatettu muovin tai kankaan alla. Korjuuvalmis, kun naatti on vihreä ja kuori tuleentumaton.
  • Uusi peruna – Korjuuvalmis ennen täyttä tuleentumista; myydään heti nostamisen jälkeen. Kuori irtoaa helposti. Uusi peruna on nostettava ja myytävä ennen 30. syyskuuta, jotta sitä voidaan kutsua uudeksi perunaksi.
  • Kesäperuna – Korjuuvalmis, kun kuori on tuleentunut tai lähes tuleentunut; myydään heti nostamisen jälkeen.
  • Talviperuna – Täysin tuleentunut peruna, jolla on kiinteä kuori; voidaan varastoida joksikin aikaa ennen myymistä.

Peruna – rakkaan mukulan monta nimeä

Perunan alkukoti on Etelä-Amerikassa, missä se nykyään kasvaa sekä luonnonvaraisena että viljeltynä. Peruna on ruotsiksi potatis, englanniksi potato ja espanjaksi patata.

Perunaa on Suomessa kutsuttu myös päärynäksi ja maapäärynäksi, joka juontui suoraan ruotsin vanhasta, perunaa tarkoittavasta sanasta jordpäron. Ranskassa perunamukulaa on päärynän sijaan verrattu omenaan, mistä on tullut perunan ranskalainen nimi pomme de terre, maaomena. Perunaa kutsutaan maaomenaksi myös osissa Länsi-Ruotsia ja Saksaa.

Haluatko lisää tietoa?

Tutustu viljeltäviin perunoihin täällä >>
Tarvikkeita perunoiden kasvattamiseen >>
Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta