Puksipuu – näin onnistut
Puksipuu eli koiranpensas on ikivihreä pensas, jota on käytetty Keski-Euroopan puutarhoissa jo vuosisatojen ajan. Se oli italialaisten renessanssipuutarhojen ja ranskalaisten muotopuutarhojen peruskasveja.

Käyttökohteet puksipuu
Viime aikoina puksipuu on kasvattanut suosiotaan myös Pohjoismaissa helppohoitoisuutensa ja monipuolisuutensa ansiosta. Suomessa puksipuun talvehtimista ei voida taata, mutta sitä kannattaa kokeilla maan eteläosissa. Puksipuu sopii matalaksi aidaksi, istutusalueiden rajaamiseen, reunuskasviksi tai kasvamaan vapaasti pensasryhmissä. Sitä käytetään usein kukkapenkeissä ja ruukuissa muotoon leikattuna pensaana. Pallonmuotoinen puksipuu lienee tavallisin näky.
Kasvupaikka
Puksipuu löytää helposti paikkansa puutarhassa: se viihtyy niin auringossa kuin kevyessä varjossakin. Jos puksipuuta koetetaan saada talvehtimaan ulkona, on se suojattava kevättalvella varjostuskankaalla, jotta lehdet eivät kuivuisi voimakkaassa auringonvalossa.
Istuttaminen
Kaiva tilava istutuskuoppa ja sekoita paikalla olevaan maahan P-multaa tai muuta laadukasta puutarhamultaa. Istuta pensas samaan syvyyteen kuin istutusruukussa. Kastele kuopassa oleva kasvi, täytä kuoppa ja kastele vielä perusteellisesti.
Kasvattaminen ruukussa
Puksipuuta voidaan kasvattaa myös ruukussa ulkona. Käytä istuttamiseen P-multaa tai muuta laadukasta puutarhamultaa. Siirrä ruukku talveksi viileään ja valoisaan paikkaan suojaan pakkaselta.
Hoito
- Puksipuun pienehkö ja tiheä juuristo kasvaa pinnassa, joten se suosii tuoretta kasvualustaa. Kastele kuivina kausina, kun sadetta saadaan vähän.
- Puksipuun tyvi kannattaa peittää vaikkapa ruohosilpulla, joka sekä lannoittaa maata että pitää sen kosteana.
- Anna puksipuulle varhain keväällä maatunutta lantaa ja lannoita vielä pitkävaikutteisella lannoitteella kasvukauden alussa. Vältä lannoittamista kesällä ja syksyllä.
- Jos puksipuuta ei leikata, se kasvaa tuuheaksi, leveähköksi pensaaksi. Se voidaan leikata muotoon, ja leikkaus voidaan tehdä heti kun maa on sulanut keväällä. Kesän mittaan kannattaa pensasta siistiä pariinkin otteeseen. Vältä leikkaamista hellepäivinä, aurinkoisella säällä ja loppukesästä.
Lisätietoja
- Puksipuu on lievästi myrkyllinen, ja sen tuoksu voi tuntua epämiellyttävältä. Tuoksu tuntuu voimakkaimmin pensasta leikattaessa.
- Haittaeläimet jättävät puksipuun rauhaan.
- Käytä leikatessa käsineitä, jos saat herkästi allergiaoireita.