Oletko joskus nähnyt ulkomaanmatkoilla hämmästyttäviksi hahmoiksi leikattuja pensaita? Todennäköisesti kyse on ollut puksipuista! Se on nimittäin kasvi, joka kestää voimakkaan leikkaamisen eri muotoihin ja joka pääsee nimenomaan leikattuna oikeuksiinsa.

Puksipuu

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi):Buxus
Heimo: Puksipuukasvit (Buxaceae)

Puksipuun istuttaminen

Kaikki puksipuut viihtyvät erinomaisesti useimmilla paikoilla puutarhassa, ja ne ovat erittäin helppohoitoisia, joskin talvehtiminen on epävarmaa.

 • Kasvupaikka ja valon tarve
  Voit sijoittaa puksipuun puutarhassa mihin vain, sillä se viihtyy niin suorassa auringonpaisteessa kuin syvässä varjossakin. Voit valita vapaasti, mihin haluaisit sen puutarhaa koristamaan, sillä riittävän lauhassa ilmastossa se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.
   
 • Kasvualusta
  Puksipuu viihtyy parhaiten tavallisessa puutarhamullassa, mutta se pärjää monenlaisilla maalajeilla. Kasvualustan olisi kuitenkin oltava ravinteikas ja kalkkipitoinen, jotta puksipuu kasvaisi rehevästi.
   
 • Kastelu
  Puksipuu kestää myös väliaikaista kuivuutta, mutta pitkinä poutakausina sitä on syytä kastella runsaasti. Kasvi viihtyy parhaiten hieman tuoreessa mullassa.
   
 • Tuenta
  Jos puksipuu istutetaan yksittäiskasviksi ja sen annetaan kasvaa vapaasti, se saattaa tarvita tuen.
   
 • Ruukku
  Jos puksipuuta kasvatetaan ruukussa, sille on hyvä tehdä välillä mullanvaihto. Uudelleenistutusta ei kuitenkaan tarvita usein, sillä puksipuu kasvaa suhteellisen hitaasti.

Puksipuuaidan istuttaminen

 • Puksipuun taimista voidaan istuttaa aita normaalin pensasaidan tapaan.
 • Kaiva taimille riittävän suuret kuopat, jotta juuret mahtuvat levittäytymään laajalle, ja istuta taimet samaan syvyyteen kuin taimiruukussa.
 • Sekoita kuopasta kaivettuun maahan uutta ravinteikasta multaa, täytä kuoppa ja tiivistä maa kevyesti. Kastele taimet kunnolla.
 • Aitaa varten taimet istutetaan noin 20 cm:n välein.
 • Muista myös lannoittaa puksipuuta kerran vuodessa, jos multa ei sisällä pitkävaikutteista lannoitetta.

Puksipuun hoito ja leikkaaminen

Puksipuu ei juuri vaadi hoitoa, eikä sitä myöskään tarvitse leikata, jos sitä ei ole tarkoitus kasvattaa tiettyyn muotoon. Puksipuuta leikataan muutaman kerran juhannuksen jälkeen, ei kuitenkaan enää heinäkuun jälkeen. Siivoa leikkuujätteet pois lasten ja lemmikkien ulottuvilta, sillä puksipuu on myrkyllinen.

Ruukussa kasvatettavat puksipuut talvetetaan valoisassa paikassa suojassa pakkaselta, ja niiden tyvelle lisätään keväisin kerros uutta multaa. Jotta puksipuut saisivat rauhassa heräillä kevääseen ja uuteen kasvukauteen, ne on syytä suojata kevätahavalta peittämällä ne kevättalvella varjostuskankaalla.

Kuin tehty leikattavaksi

Puksipuuta on leikattu muotoon jo ammoisista ajoista alkaen ja käytetty pääasiassa aitakasvina ja tilanjakajana. Jo muinaiset roomalaiset muotoilivat puksipuita leikkaamalla. Puksipuulla oli merkittävä rooli myös renessanssipuutarhoissa, joissa siitä taiteiltiin monenlaisia hahmoja, eläimiä ja geometrisia muotoja. Puksipuun hidas ja tiivis kasvutapa, pienet lehdet ja pehmeät oksat tekevät siitä erinomaisen kasvin tähän tarkoitukseen. Istuttamalla puutarhaan puksipuita saat siis mahdollisuuden luoda erilaisia muotopensaita leikkaamalla.

Puksipuun monet mahdollisuudet

Toki puksipuusta on muuhunkin kuin muotoonleikattavaksi pensaaksi. Sen kaunista kasvutapaa voidaan hyödyntää puutarhassa monin tavoin. Tämä talvivihanta kasvi on eurooppalaisten puutarhojen klassikko, joka on lisäämässä suosiotaan myös meillä. Tosin avomaalla puksipuut talvehtivat vain maan eteläosissa. Puksipuuta voidaan käyttää matalahkona aitana, kukkaistutusten rajaajana, reunuskasvina tai vapaasti kasvavana pensaana yksittäin tai pensasryhmissä. Koska se ei ole vaativa kasvupaikan suhteen, sen sijoittaminen puutarhassa on helppoa.

Lehdistö

Puksipuun suosion taustalla on sen kaunis lehdistö. Pienet ja melko jäykät lehdet ovat kiiltävän tummanvihreät. Lehdet kasvavat tiheästi pehmeissä oksissa ja säilyttävät upean värinsä läpi vuoden. Puksipuu kukkii keväällä, mutta pikkuruiset valkoiset kukat ovat melko huomaamattomat. Saatavilla on vain valkokukkaisia lajikkeita, mutta se ei haittaa, koska kukilla ei ole suurta koristearvoa.

Buxbom blad

Puksipuu on arvostettu ja helppohoitoinen pensas, joka sopii monenlaisiin puutarhoihin aitakasviksi, tilanjakajaksi, yksittäispensaaksi tai ruukkuistutuksiin. Puutarhoissa kasvavat täydellisen pyöreät pikkupensaat ovat usein nimenomaan puksipuita.

Puksipuu on saavuttanut meilläkin suosiota, vaikka sen talvenkestävyys vaihtelee. Puksipuuta voidaan istuttaa reunustamaan kulkuväyliä, se kasvaa kauniin muotoiseksi ja sitä voidaan leikata täysin toiveiden mukaan. Puksipuu viihtyy useimmilla maalajeilla maan eteläosissa, ja tiiviin kasvutapansa ansiosta se luo syvänvihreän ja pehmeän vaikutelman.

On siis monta hyvää syytä kokeilla monikäyttöisen puksipuun kasvattamista myös omassa puutarhassa. Puksipuun käytössä vain mielikuvitus on rajana!

Puksipuu lyhyesti

 • Kasvaa hitaasti ja voi elää todella vanhaksi
 • Erittäin suosittu pensas, jota on käytetty puutarhoissa reunuskasvina suuressa osassa Eurooppaa
 • Peräisin Etelä-Euroopasta, Kaakkois-Aasiasta ja Pohjois-Afrikasta
 • Suosion taustalla on mahdollisuus muotoilla pensaita leikkaamalla mitä mielikuvituksellisemmin
 • Puksipuu on myrkyllinen ihmisille ja eläimille, mutta sitä on käytetty lääkekasvina
 • Puksipuita on leikattu muotoon jo Rooman valtakunnan aikoina
 • Saattaa talvehtia lumen suojassa maan eteläosissa

Lisätietoja puksipuusta ja pensasaidoista

Lisävinkkejä puksipuun kasvatukseen >>
Ohjeita pensasaidan istuttamiseen >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta