Punahattujen sukuun kuuluvista perennoista on saatavilla monia lajikkeita. Meillä länsimaissa ehkä kaikkein suosituin on ollut kaunopunahattu. Sitä on perinteisesti pidetty varsinkin Pohjois-Amerikassa terveyttä edistävänä yrttinä, joka lievittää erilaisia sairauksia, kuten vilustumisoireita.

Punahattu

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Echinacea
Heimo: Asterikasvit (Asteraceae)

Punahatun kasvatus ja hoito

Punahatut rakastavat aurinkoa ja lämpöä, joten ne on syytä istuttaa aurinkoiseen paikkaan. Varsinkin pohjoisessa punahattu on hyvä sijoittaa etelärinteeseen. Siten punahattu saa parhaat mahdolliset edellytykset voimakkaaseen kasvuun ja upean värikkääseen kukintaan loppukesällä.

Hoito

Punahattu on helppohoitoinen kasvi, joka selviytyy monenlaisissa maalajeissa. Kasvualustan on kuitenkin ehdottomasti oltava läpäisevä, sillä punahattu ei kestä märkyyttä. Punahattu viihtyy parhaiten lämpimässä ja syvämultaisessa maassa, joten sille sopii erinomaisesti tavallinen istutusmulta. Punahatulle suositellaan myös tavallista puutarhalannoitetta, jotta sillä olisi hyvät eväät rehevään kasvuun ja runsaaseen kukintaan.

Punahatun leikkaaminen

Punahattu on monivuotinen kasvi, joka pitää leikata vuosittain. Kasvi leikataan keväällä, jolloin vanhat varret poistetaan maata myöten. Punahattu selviytyy myös hellejaksoista ja kuivuudesta, mutta jos poutasää kestää pitkään, kasvia kannattaa kastella.

Punahattu – kaunis lääkekasvi

Punahattua ja varsinkin kaunopunahattua, jota sanotaan myös auringonhatuksi, on käytetty pitkään luonnonlääkinnässä Pohjois-Amerikassa, jossa alkuperäiskansa hoitivat perinteisesti kasvilla erilaisia sairauksia. Kaunopunahatulla on nimittäin antiseptisia ja immuunijärjestelmää stimuloivia ominaisuuksia, mikä on tehnyt siitä paljon käytetyn rohdoskasvin esimerkiksi vilustumisoireiden hoidossa.

Lääkinnällisten ominaisuuksiensa ansiosta kaunopunahatusta on tullut suosittu eri puolilla maailmaa, mutta se on muutenkin kaunis perenna, jonka kukkavarret voivat kasvaa jopa metrin pituisiksi.

Tukeviin varsiin kehittyvät suuret, komeat kukat, jotka sopivat erinomaisesti myös leikkokukiksi erilaisiin kukka-asetelmiin tai yksittäisiksi katseenvangitsijoiksi maljakkoon. Punahattu viihtyy monilajisessa perennapenkissä, ja se kukkii loppukesällä heinäkuusta jopa syyskuulle. Kasvista on saatavilla monia erivärisiä lajikkeita, joiden kukat ovat esimerkiksi valkoiset, aprikoosinväriset, keltaiset tai vihertävät.

Ihmiset arvostavat punahattua sen kauneuden ja lääkinnällisten ominaisuuksien takia, mutta sen arvon ymmärtävät myös perhoset ja mehiläiset, joita sen kukat houkuttelevat luokseen.

Punahattu lyhyesti

  • Alkuperäiskansa ovat käyttäneet kaunopunahattua käärmeenpuremien, haavojen ja kuumetautien hoitoon.
  • Nykyisin suosittu tuote on auringonhattu-uute, jolla pyritään lievittämään vilustumisoireita.
  • Mehiläisten ja perhosten suosikkikasvi.
  • Saatavilla monia eri lajikkeita, joista kaunopunahattu on suosituin.
  • Kasvaa luonnonvaraisena Kanadan kaakkoisosissa ja Yhdysvaltain itäosissa.
  • Kaunopunahattu valittiin vuoden perennaksi maailmanlaajuisesti vuonna 1998.
  • Hieman talvenarkaa kasvia voidaan kasvattaa Keski-Suomessa saakka.

Lue lisää

Perennat - näin onnistut >>
Perennat ruukussa >>

Olet tässä:

Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta