Vaikka useimmat tietävät täsmälleen, mikä puolukka on, miltä se maistuu, miltä se näyttää ja missä sitä kasvaa, ansaitsee tämä metsien punainen aarre arvoisensa esittelyn. Puolukka on tärkeä villimarja niin taloudellisesti kuin kaupallisestikin, ja sitä on käytetty pitkään antamaan makua muun muassa mehuihin, hyytelöihin, hilloihin ja viineihin.

Puolukka

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Vaccinium vitis-idaea
Heimo: Kanervakasvit (Ericaceae)

Kasvata puolukkaa itse – kyllä, niin voi tehdä!

Omien puolukanvarpujen kasvattaminen ei ole ehkä kovin tavanomaista. Monilla metsän vieressä asuvilla kasvaa puolukkaa tontilla jo valmiiksi, joten sitä voi halutessaan lisätä. Puolukkaa voi aivan hyvin kasvattaa puutarhassa taimista, pistokkaista tai siemenistukkaista – kaikki edellytykset omien puolukanvarpujen kasvattamiselle ovat kasassa, jos puolukan kasvuolosuhteet pystyy huomioimaan.

Osta puolukantaimia ja valmistele sitten niitä varten hyvä paikka puutarhassa. Puolukka lisääntyy melko helposti, joten pari yksittäistä tainta riittää. Vuosien kuluessa voit sitten ottaa niistä pistokkaita ja lisätä niiden määrää.

Alkuun kasvatuksessa

  • Osta yksi tai useampi puolukantaimi.
  • Jotta puolukan kasvatus onnistuisi, tarvitaan hiekkasekoitteista, vähäkalkkista multaa, jolla on alhainen pH-arvo. Voit hyvin käyttää alppiruusumultaa, joka tarjoaa hyvät olosuhteet puolukalle. Sekoittamalla joukkoon hieman turvetta ennen istutusta lisäät hyvän kasvun todennäköisyyttä, sillä puolukka hyötyy mullan korkeasta humuspitoisuudesta.
  • Valitse puutarhastasi kostea ja varjoisa paikka puolukkapensaasi istutukselle ja valmistele paikka sitten kaivamalla pieni kuoppa. Jos taimia on useita, jätä niiden väliin 25–30 cm ja rivien väliin 1 metri.
  • Kastele kunnolla heti istutuksen yhteydessä ja pidä sen jälkeen tarkoin huolta siitä, ettei maa uusien tainten ympäriltä pääse koskaan kuivumaan kokonaan.
  • Suojaa taimet tuholaisilta ja muilta nälkäisiltä eläimiltä peittämällä ne kuitukankaalla tai vastaavalla.

Kuinka puolukkapensaista otetaan pistokkaita?

Kun pensaasi ovat saanet kasvaa, voit lisätä niitä helposti pistokkaiden avulla. Ne otetaan taimista huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Leikkaa noin 5–10 cm pitkiä pistokkaita taimien nuorimmista versoista ja laita ne multasekoitukseen, jossa on läpikosteaa turvetta sekä hieman perliittiä, lekasoraa tai hiekkaa. Tämä on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta pistokkaat eivät kuivu.

Laita sitten pistokkaat suljettuun ilmaan esimerkiksi valkoisen muovin alle. Läpinäkyvän muovin alla lämpötila kohoaa helposti liian korkeaksi pistokkaille, jotka viihtyvät paremmin alhaisemmissa lämpötiloissa. Jos muovi on kostea sisäpuolelta, se riittää usein sopivan kosteuden ylläpitämiseen. Huolehdi sen sijaan siitä, että lehdet eivät kastu liian märiksi, sillä se voi aiheuttaa hometta. Anna pistokkaiden kasvattaa tämän jälkeen juuret, mihin kuluu tavallisesti noin kaksi kuukautta. Istuta ne sitten muiden puolukanvarpujen joukkoon.

Hoito-ohjeita

Tärkeintä sen kannalta, että puolukkapensaat pääsevät kasvamaan kunnolla ja tuottavat hyvän sadon, on huolehtia, että multa pidetään kosteana, että rikkaruohot kitketään tainten ympäriltä ja että pensaat suojataan nälkäisiltä eläimiltä ja tuhohyönteisiltä. Rikkaruohot valloittavat tilan puolukkapensailta helposti, jos kasvien ympäryksiä ei pidetä puhtaina. Kitkeminen onkin välttämätöntä, jotta puolukantaimet kasvavat hyvin.

Maan peittäminen joko turpeella tai katteella on kaikkein paras tapa pitää rikkaruohot poissa, ja se myös edesauttaa suuremman sadon tuottamisessa. Kate (hake, olki tai sahanpuru) myös pitää kosteuden maassa, alentaa pH-arvoa ja lisää multavuutta, mikä edistää kasvua. Se voi myös sitoa typpeä, joten ajan myötä maa saattaa tarvita myös typpilannoitetta.

Puolukka

Puolukka – suosittu ruuissa ja juomissa niin aikuisten kuin lastenkin keskuudessa

Ainavihannat puolukkapensaat tuottavat herkkua, josta on ollut suurta hyötyä pitkään keittiössä niin ruuissa kuin juomissakin. Se sisältää bentsoehappoa, joka on luonnollinen säilöntäaine, joten puolukka säilyy pitkään ilman lisäaineita – ja puolukkasadon voi säilöä kotona ja käyttää pitkän ajan kuluessa.

Keittiössä puolukkaa käytetään antamaan makua esimerkiksi lihapulliin ja kermakastikkeeseen, pannukakkuihin, kaalikääryleisiin ja verivanukkaaseen – ja marjaa sellaisenaan on kutsuttu viime aikoina supermarjaksi. Vuosien varrella tässä runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja sisältävässä marjassa on havaittu hyviä suojaavia vaikutuksia esimerkiksi suolistoverenvuotojen, verisuonten ja korkeiden verensokeriarvojen kannalta.

Puolukkaa kasvaa yleisesti ottaen koko maassa. Puolukkaa viljellään nykyään melko paljon, ehkä ensisijaisesti kasvin jalostamiseksi. Useimmiten marjoja kuitenkin poimitaan syyskuukausina metsästä. Puolukan kasvattaminen kotipuutarhassa tuo tämän lyömättömän supermarjan lähelle. Mieti, kuinka kätevää olisi, jos tarvitsisi vain kulkea muutama metri puutarhassa ja poimia tuoreita puolukoita aamiaisviilin päälle syysaamuisin?

Hyvä tietää puolukasta

  • Puolukka kasvaa noin 10–40 cm.
  • Marjat kypsyvät syksyllä.
  • Tavallisimmin puolukka kasvaa havumetsässä mäntyjen läheisyydessä.
  • Kylmänkestävä kasvi, joka sietää jopa –40 °C:n pakkasta.
  • Puolukka on erityisen suosittu Pohjois-Euroopassa.
  • Käytetään useimmiten hyytelöihin, hilloihin, viineihin, mehuihin ja muihin juomiin.
  • Kukkii touko–kesäkuussa.

Lue lisää

Näin karkotat metsäkauriit puutarhastasi >>
Vitamiinipitoista hedelmää ja marjaa, joita voit kasvattaa itse >>
Marjat – näin onnistut >>

Olet tässä:


Hallaharso

25 m2, Valkoinen

1799
Lue lisää

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

549
Lue lisää

Tihkukasteluletku Gardena

Pituus 15 m, Musta

4799
Lue lisää

Puutarhakäsineet keinonahkaa

L, Vihreä

1299
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta