Puutarharuusut - näin onnistut

Puutarharuusut - näin onnistut

Kauniit puutarharuusut tekevät vaikutuksen! Ruusuilla on pitkä historia ja ne ovat todennäköisesti kaikkein romanttisimpia kasveja. Voit istuttaa ruusuja sekä puutarhaasi että suuriin ruukkuihin terassille tai parvekkeelle.

Missä puutarharuusut viihtyvät? 

Puutarharuusut tarvitsevat aurinkoisen paikan ja vähintään 6 tuntia aurinkoa joka päivä. On olemassa lajikkeita, jotka selviävät hieman vähemmällä auringolla. Puutarharuusujen kanssa kannattaa yhdistellä laventelia, poimulehteä ja koristeheiniä. Tulppaanit ja muut keväällä kukkivat sipulit antavat kukkapenkeille eloa aiemmin keväällä. Puutarharuusut >>

Puutarharuusjen istutus

Kun istutat puutarharuusuja, toimi näin: Kaiva syvä kuoppa ja sekoita ruusumultaa nykyisen mullan sekaan. Laita taimi noin 10 cm syvemmälle kuin se oli ruukussa. Kastele kunnolla istuttamisen jälkeen. Paranna maata puutarharuusujen ympäriltä joka kevät lehmänlannalla ja lisää hieman ruusulannoitteella. Lannoitteet >>

Puutarharuusun istutus ruukkuun

Jos haluat istuttaa puutarharuusun ruukkun, valitse suuri ruukku, jossa on reikä pohjassa, ja laita 10 cm kerros ruukkusoraa ruukun pohjalle. Täytä ruusumullalla ja istuta taimi kuten edellä. Laita ruukut suojattuun ja eristettyyn paikkaan talveksi tai kaiva kasvit maahan.

Puutarharuusun hoito

Puutarharuusut viihtyvät parhaiten tasaisen kosteassa mullassa. Huomaa, että talon seinusta on lämmin ja kuiva paikka ruusuille, koska sadevesi ei pääse valumaan sinne luonnostaan. Kastele säännöllisesti, jotta ruusut eivät pääse kuivumaan liikaa.

Suojaa ruusujen oksia voimakkaalta kevätauringolta suojakankaalla.

Puutarharuusun leikkaaminen

Yksinkertaiset ja isokukkaiset puutarharuusut leikataan noin 15 cm korkuisiksi keväällä. Odota kunnes silmut turpoavat. Pensaat ja köynnösruusut leikataan poistamalla kuolleet, vaurioituneet ja ohuet oksat pensaasta. Jos haluat voimakkaampaa kasvua alhaalta, voit myös leikata koko pensaan ja köynnösruusun. Käytä teräviä oksasaksia.

Puutarharruusut >>