Roomankumina, jota sanotaan myös juustokuminaksi ja jeeraksi, on yleistynyt suomalaiskeittiöissäkin. Se on todella suosittu mauste monissa maailman keittiöissä, mutta meillä se oli pitkään vähemmän tunnettu. Keittiökulttuurien tunnettuuden ja globalisaation myötä roomankumina on tullut Suomessakin tunnetuksi olennaisena osana monia ruokalajeja.

Roomankumina

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Cuminum cyminum
Heimo: Sarjakukkaiskasvit (Apiaceae)

Roomankuminan kasvatus

On haasteellista saada roomankuminaa kasvamaan meidän ilmasto-oloissamme, mutta se on täysin mahdollista!

Kasvihuoneesta on tässä apua, sillä siellä yrtillä on parhaat edellytykset tehdä satoa. Tärkeintä on muistaa, että roomankumina tarvitsee lämpimän paikan ehtiäkseen tehdä satoa, mikä tarkoittaa, että sekä ympäröivän ilman että mullan on oltava lämmintä.

Roomankuminan istuttaminen puutarhaan

Kannattaa ilman muuta kokeilla roomankuminan kasvattamista myös avomaalla, mutta silloin on tärkeää varmistaa kasville ihanteelliset olosuhteet. Roomankumina kasvaa parhaiten lämpimässä ja suojaisessa paikassa, ja se tarvitsee melko hiekkaisen multamaan, joka on ravinteikas ja läpäisevä. Mitä enemmän aurinkoa kasvi saa, sitä parempi.

Roomankuminan esikasvatus

Jotta roomankumina ehtisi tehdä satoa, sen siemenet kannattaa esikasvattaa sisällä taimiksi jo kevättalvella. Kylvä siemenet taimimultaan, pidä kylvös tasaisen kosteana ja sijoita se lämpimään ja mieluiten myös aurinkoiseen paikkaan. Voit istuttaa karaistut taimet ulos, kun maa on lämmennyt kunnolla lopullisessa kasvupaikassa, eli noin touko-kesäkuun vaihteessa. Kun taimet esikasvatetaan, roomankumina saattaa lämpimänä kesänä ehtiä kukkia ja tehdä siementä.

Jos haluat varmistaa roomankuminalle parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet, istuta taimet kasvihuoneeseen.

Herkullinen kuminalaji idästä

Eri puolilla maailmaa käytetään erilaisia mausteita, sehän on selvää. Esimerkiksi tilli on suosittu mauste täällä Pohjois-Euroopassa, mutta muualla maailmassa sitä ei juurikaan käytetä. Samoin on roomankuminan laita, sekin on suosittu mauste vain tietyissä maailmankolkissa. Sitä käytetään paljon varsinkin maissa, joissa sitä voidaan kasvattaa avomaalla ja joissa se kasvaa luonnonvaraisena yrttinä. Kyse on tietysti saatavuudesta ja viljelyn vaivattomuudesta – meidän pohjoisilla leveysasteillamme roomankumina on haastava kasvatettava.

Ulkonäkö

Roomankumina on harvalehtinen ja sirokasvuinen yrtti, jonka korkeat varret voivat venyä sopivissa olosuhteissa jopa 90 cm:n korkuisiksi. Vaaleanvihreät varret haaroittuvat moneen suuntaan, samoin viehättävät lehdet.

Roomankumina kuuluu sarjakukkaiskasveihin, eli se tekee useista kukista koostuvia sarjakukintoja. Pitkiin varsiin kehittyvät tiheät sarjat ovat väriltään vaaleita, ja niissä on vaaleanpunainen vivahde.

Kukinta ja siementen kehittyminen

Roomankumina kukkii yleensä kesä-heinäkuussa, ja sen jälkeen varsiin alkavat kehittyä hedelmät, eli tutut mausteena käytettävät, aromikkaat siemenet. Siemenet korjataan tuoreina ja kuivatetaan, jotta niihin saadaan mahdollisimman voimakas maku sekä laadukas ravintosisältö. Siemenet voidaan myös jauhaa, jotta niiden aromit saadaan esiin. Monissa mausteseoksissa roomankuminan siemenet ovatkin jauhettuina, ja niillä maustetaan lukuisia ruokalajeja aina perinteisestä intialaisesta ruoasta chili con carneen.

Makuelämyksiä kautta maailman

Roomankumina on monessa maailman kolkassa olennainen ruokien maustaja ja ainesosa. Siemeniä käytetään usein sellaisenaan erilaisten elintarvikkeiden mausteena, esimerkiksi Hollannissa ja Ruotsissa tietyt juustot maustetaan roomankuminalla.

Se on myös suosittu leipämauste sukulaisensa kuminan tavoin. Meillä Pohjoismaissa roomankuminaa käytetään lisäksi lihan maustamiseen. Näissä tarkoituksissa suositaan yleensä kuivattuja siemeniä, ei jauhetta.

Jauhemuodossa roomankuminan mausteinen tulisuus korostuu, ja siksi se onkin curryn tavallisimpia ainesosia. Roomankuminaa sisältäviä ruokareseptejä tulee paljon etenkin niistä maista, joissa se kasvaa luonnonvaraisena.

Meksikossa, Intiassa, Egyptissä tai Libyassa matkailevat saavat todennäköisesti aistia roomankuminan maun monenlaisissa ruokalajeissa. Siemenistä saatavaa eteeristä öljyä on ennen käytetty naistenvaivojen lääkitsemiseen, ja nykyään sen sisältämää symeeniä hyödynnetään hajusteiden valmistuksessa.

spiskummin odla

Nykyään roomankuminaa käytetään lähinnä mausteseoksissa, kuten curryssa ja garam masalassa, mutta myös sellaisenaan se sopii erinomaisesti esimerkiksi juustojen, leivän ja lihan maustamiseen.

Roomankuminan kasvatus Suomessa on vähintäänkin haastavaa. Yksivuotinen roomankumina kasvatetaan siemenestä, ja se vaatii lämpimät olosuhteet sekä mullan että ilmaston osalta. Koska siemen kypsyy hitaasti, lämpöä tarvitaan pitkäksi aikaa. Siksi kasvatus on lähestulkoon mahdotonta eteläisimmässäkin Suomessa. Kasvihuoneessa roomankuminan kasvatus saattaa kuitenkin onnistua, jos olosuhteet pystytään pitämään sopivina.

Täsmätietoa roomankuminasta

  • Kutsutaan myös nimillä juustokumina ja jeera.
  • Erittäin yleinen mauste intialaisessa, egyptiläisessä, libanonilaisessa ja meksikolaisessa keittiössä.
  • Vahvan mausteinen, hieman pistävä maku.
  • Kautta aikojen hyödynnetty rohdoskasvina erilaisiin vaivoihin.
  • Uskotaan edistävän painonpudotusta.
  • Ei pidä sekoittaa samansukuiseen kuminaan.
  • Voidaan käyttää jauhettuna tai kokonaisina siemeninä.

Lue lisää

Lavakaulusviljely on suosittua – näillä ohjeilla se onnistuu >>
Lisätietoja siementen esikasvatuksesta >>
Mausteyrttien kasvatus – näin onnistut >>

Olet tässä:

Teemat:

Kukkamulta Premium

4 L

449
3 kpl 11,49
Lue lisää

Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää
Puutarhatyökalut
Alennettu hinta

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

299 499
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta