Salviasta puhuttaessa mieleen tulee luultavasti pieni, sinivioletteja kukkia tuottava mausteyrtti, johon törmäämme ehkä enimmäkseen keittiössä. Salvian suku on kuitenkin tätä suurempi, ja siihen kuuluu 900 eri lajiketta: sekä yksi- että monivuotisia yrttejä että erivärisiä ja -muotoisia pensaita.

Salvia

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Salvia
Heimo: Huulikukkaiskasvit (Lamiaceae)

Kasvata salviaa siemenestä tai pistokkaista

Salviaa voi kasvattaa sekä siemenestä että pistokkaista lisäämällä. Siemenet voi kylvää jo maaliskuussa, mutta puutarhasalviaa lisätään pistokkaista helpoiten heinäkuusta eteenpäin kesän loppuun asti. Tästä hyvältä tuoksuvasta kasvista saa harvoin tarpeekseen, joten jos alat kasvattaa salviaa siemenistä, voit hyvin jatkaa salvian lisäämistä pistokkaista myöhemmin, niin että saat sitä puutarhaasi enemmän.

Salviaa voi myös ostaa meiltä valmiina taimina, jotka voit sitten istuttaa suoraan puutarhaan tai lavalaatikkoon heti hallanvaaran mentyä ohi.

Esikasvata ja karaista ennen istutusta

  • Jos haluat kasvattaa salviaa siemenistä kauniiksi kesäkukiksi, on kasvit esikasvatettava ennen ulos istuttamista. Kannattaa aloittaa kylvämällä siemenet jo maaliskuun puolivälissä, jotta kasvit ehtivät kasvaa kunnolla.
  • Käytä kylvömultaa, levitä siemenet mullan pinnalle ja painele niitä kevyesti. Salvia itää valossa, joten siemeniä ei pidä peittää mullalla. Huolehdi, että salvia saa tämän jälkeen runsaasti valoa koko itämisen ajan. Voit hyvin käyttää lisälamppuja tai loisteputkea itujen yläpuolella.
  • Kun yöpakkaset ovat ohi, voit alkaa totuttaa kasveja ennen ulos istuttamista, niin että ne pääsevät tottumaan ulkoilmastoon hitaasti mutta varmasti. Aloita siirtämällä kasvit ulos muutamaksi tunniksi ja pidennä aikaa vähitellen viikon aikana.
  • Valitse puutarhasta paikka, jossa salvia saa lämpöä ja aurinkoa – se viihtyy parhaiten tällaisissa olosuhteissa. Lisäksi kasvit kaipaavat paikkaa, josta vesi pääsee valumaan hyvin, jotta niiden juurten ei tarvitse olla märkinä liian pitkiä aikoja.
  • Salvia viihtyy puutarhamullassa, joten tämä  multavaihtoehto sopii niille erinomaisesti.
  • Kastele säännöllisesti ja sopivasti. Taimelle tekee kuitenkin hyvää saada kuivua kastelujen välissä. Voit antaa myös hieman ravinnetta tasaisin väliajoin.

Milloin salviasato on valmis korjattavaksi?

Maustekasvien kohdalla on parasta korjata mieluummin vähän ja usein kuin kaikki kerralla. Salviasta voi korjata talteen sekä lehdet että kukat, ja niitä voi käyttää ruuanlaitossa tuoreina ja myös kuivata tai pakastaa. Kukinnan alkaessa salvia menettää hieman makuaan, joten voimakkaimman aromaattisen kokemuksen saat, kun korjaat sadon talteen ennen kukinnan alkamista.

Hoito-ohjeita, leikkaus

Jotta monivuotinen salviasi pysyisi hyvässä kunnossa, voi olla hyvä hemmotella sitä pienellä vuosittaisella leikkauksella. Salvia kannattaa leikata keväällä ennen kuin siihen on alkanut kehittyä uusia nuppuja. Leikkaa versot noin 5 cm:n korkuisiksi, niin autat salviaasi tuottamaan uusia versoja, tuuhenemaan ja kaunistumaan entisestään.

Jos haluat kasvattaa salviaa mieluummin sisällä, on taimi melko vaatimaton ja menestyy hyvin, kunhan pidät sitä viileässä ja valoisassa paikassa talvikauden ajan. Myös ruukussa kasvatettavan salvian kohdalla on tärkeää muistaa hyvä läpäisevyys, jotta juuret eivät seiso vedessä – siitä kasvi ei erityisemmin pidä.

Valmistele salvia talvea varten

Vältä salvian leikkaamista ennen talvea, sillä silloin on olemassa riski, että sadevesi tunkeutuu kasvin leikattuihin oksiin ja saa ne mätänemään. Huolehdi siitä, että järjestät salvialle hyvät olosuhteet talveksi: käytä joko hyvää, eristävää maapeitettä tai kääri ruukut johonkin lämpöä eristävään, niin että lämpötila pysyy sopivana. Voi olla hyvä nostaa ruukku hieman irti maasta, jotta ilma kiertää hyvin myös talvikaudella – salvia viihtyy paremmin, kun sen ympärillä on kuivaa. Vältä kastelua talven aikana.

Salvia

Salvia kesäkukkana, perennana ryytisalvian muodossa, koristekasvina tai lääkekasvina

Koska salviasuku on suuri, on tietenkin mietittävä useita eri käyttökohteita ennen kuin valitset haluamasi. On nimittäin useita lajikkeita, jotka sopivat erinomaisesti kesäkukiksi. Ne voi kasvattaa kotona siemenistä taimiksi. Lisäksi on olemassa ryytisalvia ja koristekasvina käytettävä salvia – joista viimeksi mainittu selviytyy kasvuvyöhykkeellä 2 ja myös kasvuvyöhykkeellä 3, jos peität sen todella hyvin talven ajaksi.

Salviaa käytetään paitsi mausteena, myös koristekasvina, ja jo muinaisista ajoista asti sitä on käytetty myös lääkekasvina. Salvian nimi paljastaa sen historian lääkekasvina, sillä latinan kielen sana  salvare tarkoittaa ”pelastaa”.

Nykyään tunnetuimmat lajikkeet ovat ryytisalvia ja lehtosalvia, joista ensiksi mainittua käytetään ruokakasvina ja viimeksi mainittua koristekasvina sisällä ja ulkona. Omien maustekasvien kotikasvatuksessa on jotain aivan erityistä, eikä salvia ole tästä poikkeus. Se on kaunis ja tuoksuu ihanan aromikkaalta, ja lisäksi lehtiä ja kukkia voi käyttää sellaisinaan ruuanlaitossa. Todellista lähiruokaa! Ajattele se sijoituksena keittiöpuutarhaan, josta pääset nauttimaan.

Annamme lisää vinkkejä mausteiden kasvatukseen ja opastamme, kuinka pääset nauttimaan ihanista mausteista keittiössä! Kasvioppaastamme voit lukea lisää eri maustekasveista, ja Kasvatus-sivulta voit valita siemeniä ja mausteita toiveidesi ja tarpeidesi mukaan. Tervetuloa!

Tietoa:

  • Salvioiden sukuun kuuluu yli 900 lajiketta.
  • Lajikkeesta riippuen kasvi kukkii kesä–syyskuussa.
  • Helposti käsiteltävä kasvi, joka nauttii auringosta.
  • Ryytisalvia selviytyy kasvuvyöhykkeellä 5.
  • Tuottaa kaksihuulisia violetteja kukkia.
  • Perhosten ja mehiläisten suosima.
  • Ryytisalvia kasvaa noin 40–50 cm:n korkuiseksi.

Lue lisää

Näin onnistut perennojen kasvatuksessa >>
Perennat ruukussa >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta