Saniainen

Kun ajattelemme saniaista, mieleemme tulevat tavallisesti nuo tutut vihreät kasvit, joihin törmäämme Suomen metsissä ja luonnossa tuon tuostakin. Harvat kuitenkaan tietävät, että ei ole oikeastaan olemassa kasvia nimeltä ”saniainen”. Saniaiset ovat nimittäin kasvijoukko, johon kuuluu lähes 9 000 eri lajiketta. Metsässä näkemäsi saniaisyksilö ei välttämättä siis kuulu samaan lajiin kuin sen vierustoveri.
Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Pteridophyta
Heimo: Pteridophyta-kasveihin kuuluu monia eri heimoja.
Kasvata saniaisia puutarhassa tai sisällä
Saniaisia pidetään valitettavan usein pelkkinä rikkaruohoina, eikä niitä aina haluta puutarhaan tai kotiin – mielestämme se on sääli, sillä oikea saniainen oikeassa paikassa voi tehdä sisustuksellesi tai puutarhallesi ihmeitä. Saniaisen ihastuttava lehvästö tuo kotiisi mystisen, lähes myyttisen tunnelman, ja vie aikamatkalle menneisyyteen – monet nimittäin yhdistävät kasvin 1970-lukuun. Se on kaiken kukkuraksi uskomattoman kestävä kasvi niin kotona kuin puutarhassakin. Tutustu ensin eri lajikkeisiin, jotta löydät juuri omaan tyyliisi sopivan saniaisen.
Istuttaminen ulos
Jos haluat istuttaa saniaisen puutarhaasi, valitse sopiva lajike kasvupaikan perusteella, sillä eri lajikkeet viihtyvät erilaisilla paikoilla. Kotkansiipi ja kivikkoalvejuuri ovat suosituimpia ulkona viihtyviä saniaisia. Kysy neuvoa henkilökunnaltamme, jos olet epävarma, mikä lajike sopisi sinulle parhaiten. Saniaisen kasvattaminen itse siemenestä asti on vaikea tehtävä, joten suosittelemme sinua ostamaan mieluummin valmiin kasvin, jonka voit istuttaa suoraan puutarhaasi.
Kasvupaikan valinta ja istuttaminen
- Valitse saniaisellesi ensin sopiva kasvupaikka. Sisällä saniainen viihtyy huoneenlämmössä valoisalla paikalla, kuitenkin ilman suoraa auringonvaloa. Ulkona paras paikka saniaiselle on kostea ja puolivarjoisa tai varjoisa sijainti. Kasvi viihtyy hyvin esimerkiksi lampien ja kukkapenkkien vierellä.
- Saniaisen kasvualustan tulee ulkona olla ravinteikasta, multavaa ja kosteaa. Täältä löydät puutarhamultaa, joka sopii tarkoitukseen erinomaisesti.
- Kaiva saniaisillesi istutuskuoppa. Älä istuta kasveja liian lähelle toisiaan, sillä ne vaativat tilaa ympärilleen. Istuta kasvit sen sijaan noin 50 cm:n päähän toisistaan.
- Kastele kasvit heti istutuksen jälkeen, ja pidä ne jatkossakin tasaisen kosteina – erityisesti ensimmäisen kasvukauden ajan.
Hoito-ohjeita
Ulos istutettujen saniaisten hoito riippuu jossain määrin valitsemastasi lajikkeesta, mutta on kuitenkin olemassa muutamia yleissääntöjä, joilla saat saniaisesi menestymään.
Saniaisten kastelu ja lannoitus
Kastele ulos istutettavia saniaisia istutuksen yhteydessä reilusti. Ne on tärkeää pitää jatkuvasti tasaisen kosteina erityisesti ensimmäisenä vuonna. Lannoitus ei sen sijaan ole saniaiselle ratkaisevan tärkeää, mutta voit halutessasi lisätä sille hyvälaatuista katetta (esimerkiksi haketta, olkia tai sahanpurua) – siitä saniainen pitää.
Myös huonekasveina pidettävät saniaiset pitävät kosteasta mullasta, mutta se kestää myös kuivuutta kastelukertojen välillä. Suihkuttele lehtiä tasaisin väliajoin, niin saat kasvisi kukoistamaan. Voit myös lisätä sille säännöllisesti tavallista kukille tarkoitettua ravinnetta.
Suojaaminen talveksi
Koska saniainen tottuu kasvupaikkaansa varsin hitaasti, se on hyvä suojata ensimmäisen talven ajaksi. Kiedo kasvisi vain juuttikankaaseen tai suojaa ne lehdillä tai riisillä.
Saniaisen karsiminen
Saniaista ei ole välttämätöntä karsia, mutta kevään tullen voit hieman siistiä sitä ja poistaa kuolleet lehdet.
Ei vain yksi, vaan tuhat eri saniaislajia
Voi olla vaikea hahmottaa, kuinka paljon saniaisheimoja ja -sukuja onkaan olemassa, sillä olemme tottuneet ajattelemaan, että saniainen on vain ”saniainen”. Tiheästi kasvavien saniaispensaiden lomassa seikkaillessaan etenkin lapset voivat helposti kuvitella olevansa eksoottisessa viidakossa.
Suomessa elää noin 40 eri saniaislajiketta, joista osa on koristekasveja, osa luonnonvaraisia. Esimerkiksi kallioimarre on yksi harvoista lajikkeista Suomessa, joka talvehtii pudottamatta vihreitä lehtiään. Suurikokoinen sananjalka voi puolestaan kasvaa jopa 2,5 metrin korkuiseksi. Muita maassamme yleisiä saniaislajikkeita ovat kivikkoalvejuuri, kuningassaniainen ja ormio, jotka erottaa toisistaan ulkonäkönsä ja kasvutapansa perusteella.
Kuten sanottu, Suomessa kasvaa vain 40 eri saniaislajiketta, joista yleisimmät ovat kallioimarre, sananjalka ja kivikkoalvejuuri. Niillä kaikilla on omat ominaispiirteensä, kokoluokkansa, ulkonäkönsä ja kasvutapansa. Joitakin lajikkeita kasvatetaan koristekasveiksi ja joitakin on käytetty lääkekasveina: niiden on ajateltu torjuvan esimerkiksi loisia ja lapamatoja.
Hyvä tietää saniaisesta
- Saniaisen sanotaan eläneen maapallolla jo 400 miljoonaa vuotta sitten.
- Maailmassa tunnetaan 9 000 eri saniaislajia, joista 40 kasvaa Suomessa.
- Ennen vanhaan saniaista pidettiin myyttisenä kasvina, koska se lisääntyy ilman kukkia ja siemeniä.
- Saniainen levittäytyy veden avulla.
- Saniaisella on suuret, liuskaiset lehdet.
- Trooppisilla vyöhykkeillä on saniaislajeja, jotka kasvavat jopa 30 metrin korkuisiksi puiksi.
Lue lisää
Perennat >>
Suosituimmat, vähällä kastelulla pärjäävät kasvit >>
Näin onnistut puutarhakasvien ja kesäkukkien kastelussa kesällä >>