Pohjoismaalaisten suuri kiinnostus kasvikuntaa kohtaan on varmasti pitkälti luonnontieteilijä Carl von Linnén ja hänen maailmanlaajuisten saavutustensa ansiota. Yksi niistä kasveista, joista Linnén kerrotaan innostuneen erityisen paljon, oli Ruotsin Taalainmaalta vuonna 1767 löydetty ainutlaatuinen muunnos taalainkoivu.

Taalainkoivu

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Betula pendula 'Dalecarlica'
Heimo: Koivukasvit (Betulaceae)

Taalainkoivun istutus

Taalainkoivulla ei ole erityisvaatimuksia kasvualustan suhteen, mutta tavallisen istutusmullan käyttö on suositeltavaa. Koivu viihtyy yhtä hyvin suorassa auringonpaisteessa kuin puolivarjoisassakin paikassa, ja säännöllisesti lannoitettuna se kasvaa hitaasti suureksi. Keväällä se puhkeaa varhain lehteen ja syksyllä loistaa kauniisti ruskan väreissä. Taalainkoivun kasvualusta ei saa olla liian märkä, vaan mullan tulisi olla läpäisevää.

Hoito

Taalainkoivun leikkaaminen ei ole tarpeen eikä suositeltavaakaan. Taalainkoivun onnistunut kasvatus ei siis vaadi ihmeitä. Kunhan se saa aikaa ja huolenpitoa, se varttuu vuosien mittaan korkeaksi ja leveäksi ja kasvattaa ainutlaatuisen upean lehvästön.

Ainutlaatuinen ruotsalainen koivu ilman siitepölyä

Moni puutarhaharrastaja haaveilee jostakin erityisen kauniista ja vähän harvinaisestakin hoidokista. On mukavaa kasvattaa jollakin tavalla ainutlaatuisia, paikallisia tai pitkän historian omaavia kasveja. Taalainkoivu on juuri tällainen erikoisuus.

Sillä on monisatavuotinen historia, ja se lähes jo katosi aikojen saatossa, mutta saatiin suurella työllä jälleen taimistomyyntiin vuonna 2007. Kyseessä on monella tavalla ainutlaatuinen puu, jota arvostetaan harvinaisuuden lisäksi kauniin ulkonäön takia.

Niin korkea kuin leveäkin

Taalainkoivu voi kasvaa suureksi, jopa noin 22-metriseksi, ja lisäksi siitä tulee tavallista koivua leveämpi. Latvustosta voi tulla kymmenen metrin levyinen, ja lehtien erikoisen muodon ansiosta latvus antaa siron ja näyttävän vaikutelman auringon leikkiessä oksistossa ja syksyn kullatessa lehdet.

Taalainkoivu on hidaskasvuinen koivu, joten se sopii monen kokoisiin puutarhoihin, kunhan sen vaatima tila otetaan huomioon. Liian suureksi kasvanut puu voidaan kaataa, mutta parasta olisi valita koivulle alun perin paikka, jossa se voi kasvaa kauniiksi puuksi.

Taalainkoivu on nykyään Ruotsin kansallispuu. Se on muutenkin paljon käytetty puu, sillä lehdet ovat upean liuskoittuneet ja erittäin koristeelliset. Sinäkin voit istuttaa puutarhaasi oman taalainkoivun!

Taalainkoivu tiivistettynä

  • Taalainkoivun löysi Hans Gustaf Hiort Taalainmaan Ornäsista vuonna 1767.
  • Lajike on rauduskoivun luonnollinen muunnos, jolla ei ole siitepölyä.
  • Valittiin vuonna 1985 Ruotsin kansallispuuksi.
  • Aidon taalainkoivun tunnistaa lajikenimestä dalecarlica.
  • Taalainkoivun selkein tunnusmerkki ovat voimakkaasti liuskoittuneet lehdet.
  • Aidot taalainkoivun taimet on yleensä merkitty aitoustunnisteella.
  • Kestävä maan keskiosiin saakka.

Lisätietoja puista

Neuvoja sopivan mullan valintaan kasveille >>
Kesävihannat puut ja pensaat >>
Puiden kasvatus parvekkeella >>
Lannoitusvinkkejä kasveillesi>>

Olet tässä:

Teemat:

Tihkusadetinletku Gardena
-40%

Tihkusadetinletku Gardena

Pituus 15 m, Musta

2699 4499
Lue lisää
Letkuvaunusetti CleverRoll Easy Gardena
-40%

Letkuvaunusetti CleverRoll Easy Gardena

Pituus 20 m, Vihreä

9540 159 €
Lue lisää

Pistolapio kevyt Fiskars

Pituus 105 cm

3299
Lue lisää
Puutarhakäsineet kangasta
Alennettu hinta

Puutarhakäsineet kangasta

M, Monivärinen

399 699
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta