02270 |
Tavaroiden saatavuus kaupassa voi vaihdella, joten ostoskorissasi oleva tuote voidaan poistaa, kun vaihdat myymälää.
Tomaatti

Tämä kaunis, ihana ja verrattoman maukas kasvi saattaa olla maailman eniten viljelty kasvi. Se on helppo ymmärtää, kun miettii kaikkia tomaatin arkisia käyttötarkoituksia. Herkullisen makunsa ansiosta se sopii monen eri ruokalajin pääainekseksi.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Solanum lycopersicum
Heimo: Koisokasvit (Solanaceae)

Tomaatin viljely

Tomaattikasvit vaativat hyvin aurinkoisen, lämpimän ja lisäksi sateelta ja tuulelta suojaisen paikan. Näiden edellytysten vuoksi kasvihuone on paras paikka tomaattien kasvatukselle. Kasvualustan on oltava ravinteikasta ja hyvin läpäisevää. Koska tomaattikasvi on janoinen, kasvualustan on toisaalta myös pidätettävä hyvin kosteutta. Lisäksi ihanteellisissa olosuhteissa kasvualustan pH-arvon pitäisi olla 6–7.

Esikasvatus ja istutus

Tomaatti voidaan esikasvattaa siemenestä tai istuttaa valmiina taimina ulos, kun hallan vaaraa ei enää ole. Saat parhaat tulokset, kun istutat taimet noin 40–60 cm:n välein. Niiden on oltava syvemmällä kuin esikasvatusvaiheessa, jotta rungosta kasvaisi uusia juuria. Maata on hyvä möyhentää ja kastella säännöllisesti.

Tomaatin hoito

Kun latvaan ilmestyy neljäs tai viides kukkaterttu, on hyvä idea sitoa kasvi ja poistaa latva. Ravista kasvia kevyesti kukinnan aikana pölytyksen helpottamiseksi. Leikkaa oksahangat pois mahdollisimman nopeasti. Lannoita kasvualusta mieluusti ennen istutusta ja tasaisin väliajoin mieluiten lehmänlannalla.

Estä tuholaishyökkäykset

Tomaatti on yksi niistä kasveista, jotka ovat alttiita sairauksille ja tuhohyönteisille. Kasvihuoneissa yleisiä vaivoja ovat lehtikirvat ja jauhiaiset. Pahimmat tuhot voit ehkäistä suihkuttamalla kasveja. Myös sieni-, bakteeri- ja virusinfektiot ovat melko tavallisia, ja ne johtuvat yleensä jollakin tavoin vääristä viljelyolosuhteista. Tällöin on tärkeää huolehtia kasvien riittävästä etäisyydestä, tuuletuksesta ja kasvualustan vaihtamisesta jokaisen kasvatuskauden välissä.

Hauskoja viljellä ja herkullisia syödä!

Tomaatti on klassinen, arvostettu ja kaikkialla maailmassa viljelty kasvi. Tomaatti tuli Suomeen 1600-luvulla, mutta vasta noin 100 vuotta sitten se löi itsensä läpi arvostettuna ruokana. Tomaatteja on helppoa ja hauskaa viljellä. Ne kasvavat suuriksi ja ovat satoisia, mutta siihen vaaditaan oikeita olosuhteita. Tomaatit ovat meidän ilmastossamme melkoisen herkkiä. Ne eivät pidä hallasta, vaan haluavat kasvaa aurinkoisessa ja lämpimässä, etelään päin olevalla ikkunalla tai kasvihuoneessa.

Oikeat olosuhteet ja hoito tuottavat hyviä tuloksia

Tomaatti haluaa tasaisesti 20–30 asteen lämpötilan sekä suojan voimakkaalta sateelta ja kovilta tuulilta. Samalla se haluaa olla täydessä auringonpaisteessa. Lisäksi se vaatii paljon vettä ja ravinteita, joten auta sitä kastelemalla runsaasti ja antamalla ravinnetta riittävästi. Kaikkien ponnistelujesi ja vaivannäkösi palkaksi tomaatti antaa sinulle runsaan sadon.

Jos teet työsi hyvin, saat satoa koko kesän. Mikset kokeilisi kirsikkatomaatteja, joita niin aikuisten kuin lastenkin on hauska napostella suoraan suuhun?

Tomaattiruukku

Eri tomaattilajikkeita

Tomaatteja on monentyyppisiä ja -värisiä. Pihvitomaatit ovat tavallisia tomaatteja, vain hiukan suurempia. Ne tarvitsevat hiukan tukea kasvukautenaan, joko sidottuina tai kehikossa. Sama pätee vähemmän tomaatteja tuottaviin kasveihin, vaikkei hedelmien painon aiheuttama rasitus ole yhtä suuri. Pensastomaatit eivät kasva yhtä korkeiksi eivätkä tarvitse aina tukea.

Myymme useita eri tomaattilajikkeita. Etsi siemenistä ja vihanneksista omat suosikkituotteesi.

Monia käyttöalueita

Voit käyttää saamaasi tomaattisatoa monin eri tavoin. Voit syödä niitä sellaisenaan tai käyttää salaateissa, keitoissa, soseena, padoissa, ketsupissa, pizzan täytteenä tai mehuna. Tomaateista voi nauttia todella monin eri tavoin, vain maku ja mielikuvitus ovat rajana.

Maailman eniten syödyt ruokalajit eivät olisi täydellisiä ilman tomaattia. Niitä on hauskaa ja helppoa viljellä kotona, puutarhassa, lavalaatikossa, parvekkeella tai aurinkoisen ikkunan edessä ruukussa.

Alkuperä

Tomaatti on peräisin Etelä-Amerikasta ja varsinkin Perusta, josta se on levinnyt ympäri maailmaa sinne saapuneiden espanjalaisten välityksellä. Eurooppaan tomaatti tuli 1540-luvulla.

Suosittu ja itsestään selvä valinta

Tomaatti on normaalisti yksivuotinen, suurikasvuinen ja voimakasrakenteinen kasvi, joka oikeissa olosuhteissa antaa runsaan sadon. Tomaatteja on lukuisia eri lajikkeita, kuten olet kaupassakin varmasti nähnyt. Toiset tomaatit ovat pyöreitä, toiset kuten päärynöitä, toiset pieniä, toiset suuria, punaisia, keltaisia tai jopa valkoisia. Tomaatteja on melko helppoa viljellä lajikkeesta riippuen. Ne ovat hyvän makuisia, arvostettuja ja suosittuja – itsestään selvä valinta sille, joka haluaa itse viljellä ruokansa.

Tomaattitietoa

  • Tomaattia kutsutaan myös lempinimillä paratiisiomena ja lemmenomena
  • Kypsät tomaatit eivät säily kauan eikä niitä saa säilyttää kylmässä. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +14 astetta, jossa niiden maku säilyy parhaiten
  • Tomaatteja on kahta päätyyppiä – tavallinen ja pensastomaatti
  • Helppo viljellä mutta arka hallalle, koville tuulille ja tietyille taudeille
  • Antaa runsaan sadon, minkä vuoksi se tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita
  • Kasvitieteellisessä mielessä tomaatin hedelmä luokitellaan marjaksi
  • Suurimman tomaatin viljeli Gordon Graham Oklahomassa vuonna 1987; se painoi 3,53 kiloa

Tomaattivinkkejä ja vihannesinspiraatiota!

Tutustu valikoimaamme ja löydä omat suosikkisi >>
Suuren valikoiman siemeniä löydät täältä >>
Näin onnistut vihannesten viljelyssä >>
Lue lisää kirsikkatomaateista >>

Tomaatti 'Marmande'
red
30%

Tomaatti 'Marmande'

349 499
Lue lisää

Mansikkatomaatti 'Garden Berry'

Ø10,5 cm, Punainen

699
2 kpl 11,99
Lue lisää

Pihvitomaatti ´Marmande`

Ø10,5 cm, Punainen

699
2 kpl 11,99
Lue lisää
Kokonaissumma
Kassalle – Tuotteita
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc