Ukonhattu on monivuotisten puutarhakasvien suku, johon kuuluu noin 300 eri lajia. Suomessa esiintyy lehtoukonhattua luonnonvaraisena vain Pohjois-Karjalassa ja aitoukonhattua viljelykarkulaisena. Kasvia tapaa lähinnä perennana puutarhassa. Ukonhattu-nimi johtuu kukan hattua tai kypärää muistuttavasta muodosta.

Ukonhattu

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Aconitum
Heimo: Ranunculaceae (leinikkikasvit)

Siitä on olemassa useita eri muunnoksia eri värisinä, esimerkiksi klassinen aitoukonhattu, jota on tummansinisenä tai violettina sekä valkoisena. Jäljempää löydät hyvän luettelon eri ukonhatuista ja niiden eroista. Yhteistä niille on muun muassa se, että niillä on suora, haaraton varsi ja kukkatertut. Sukuun kuuluu noin 300 eri lajia.

Istutus – kuinka, minne ja milloin

Ukonhattu on perenna eli monivuotinen kasvi, joka kukkii vuodesta toiseen. Se viihtyy parhaiten kohtuullisessa auringonvalossa, joten se kannattaa istuttaa puutarhaan puolivarjoon. Maan tulee olla ravinteikasta ja kosteaa.

Eri lajit kasvavat 70–130 cm korkeiksi, ja taimet on istutettava noin 30–35 cm:n välein. Tietyt ukonhatut voivat kasvaa korkeammiksi, ja erityisesti villiintyneet muunnokset voivat kasvaa jopa kahden metrin korkuisiksi.

Onko ukonhattu myrkyllinen?

Kyllä, ukonhattu on myrkyllinen, sillä se sisältää hermomyrkky akonitiiniä. Tietyistä ukonhattulajeista käytetään englannin kielessä nimitystä ”The Queen of all Poisons” – kaikkien myrkkyjen kuningatar.

Ukonhattua on käytetty sekä lääkeaineena sen puuduttavien ominaisuuksien takia että myrkkynä murhissa ja teloituksissa. Esimerkiksi kreikkalaisen mytologian Medeia yritti myrkyttää Theseuksen juuri ukonhatun myrkyllä. Vuonna 2014 brittiläinen Daily Mail raportoi, että eräs puutarhuri saattoi olla menehtynyt siksi, että oli joutunut kosketuksiin ukonhatun kanssa. Myöhemmät tutkimukset kuitenkin osoittivat, ettei kuolinsyy todennäköisesti ollut ukonhattu.

Onneksi ukonhattu ei maistu hyvältä, minkä ansiosta myrkytykset ovat harvinaisia. Jos sinulla on avohaavoja, ole kuitenkin erityisen varovainen ukonhattua käsitellessäsi. Se, että saisit kuolettavan annoksen myrkkyä, on kuitenkin epätodennäköistä, jos et syö kasvia.

Jos vahinko on kuitenkin tapahtunut ja epäilet myrkytystä, toimi näin:

  • Soita hätätilanteissa numeroon 112 ja epäillessäsi myrkytystä Myrkytystietokeskukseen numeroon 09 471 977 tai 09 4711. 
  • Jos mahdollista, anna myrkytyksestä kärsivälle lääkehiiltä.

Ukonhatun monet muodot – luettelo muunnoksista

Aconitum-suku on suuri – ja myrkyllinen. Kasvit kuuluvat leinikkikasveihin ja ovat siis sukua esimerkiksi sinivuokolle, kullerolle ja akileijalle. Tässä on muutamia ukonhattutyyppejä, joihin voit törmätä luonnossa tai puutarhamyymälässä.

  • Aitoukonhattu
    Esiintyy joskus luonnossa viljelykarkulaisena. Violetit kukat kasvavat kauniina terttuina varren yläpäähän, ja kasvi kasvaa yli metrin korkuiseksi. Lehdet ovat sileät toisin kuin lehtoukonhatussa, jonka terälehdet ovat karvaisemmat. Esiintyy Suomessa luonnossa viljelykarkulaisena ja on puutarhakasvina käytettävä perenna.

  • Lehtoukonhattu
    Lehtoukonhattua esiintyy Suomessa luonnonvaraisena vain Pohjois-Karjalassa, Ruotsissa ja Norjassa yleisemmin tunturiseuduilla. Voi kasvaa jopa kaksi metriä korkeaksi ja saa tavallisesti mattavioletit kukat. Sukua keltaukonhatulle, joka on yleisempi Etelä- ja Keski-Euroopassa.

  • Tarhaukonhattu
    Hybridikasvi, joka on yleinen nimenomaan puutarhassa. Saatavana useina eri värimuunnoksina.

  • Ametistiukonhattu
    Aconitum carmichaelii. Kasvi on kotoisin alun perin Aasiasta, mutta siitä on tullut suosittu puutarhakasvi Skandinaviassa. Se kukkii myöhään, minkä vuoksi se pitää puutarhan värikkäänä pidempään.

  • Keltaukonhattu
    Sukua lehtoukonhatulle, mutta ei esiinny luonnonvaraisena Suomen luonnossa. Keltaiset kukat.

  • Aconitum hookeri
    Tämä on samaan sukuun kuuluva pienikokoinen muunnos.

Milloin ukonhattu kukkii?

Ukonhatut kukkivat yleensä myöhään kesällä, tietyt lajit jopa vasta syyskuussa. Siksi ne ovat arvostettuja puutarhakasveja niiden ihmisten keskuudessa, jotka haluavat säilyttää puutarhan värit ja tuoksut pidempään myöhäiskesään ja jopa alkusyksyyn asti.

Koska ukonhatuista on olemassa monenlaisia jalostettuja hybridejä, kannattaa kysyä ukonhatun myyjältä, milloin juuri sinun lajisi kukkii.

Lisääminen

Tavallisesti ukonhattua lisätään jakamalla: juuret ja kaikki muu kasvista jaetaan ja leikataan, minkä jälkeen voidaan istuttaa kaksi tai useita uusia kasveja. Valmistaudu siihen, että jakaminen ei aina onnistu. Onnistumisen mahdollisuudet ovat parhaat, kun jaat kasvin varhain keväällä tai myöhään syksyllä.

Ukonhattu muilla kielillä

”Monks-hood” (”munkinhuppu”) tai ”Wolfsbane” (”susihukka”) ovat kaksi ukonhatun englanninkielistä nimeä. Ruotsiksi kasvia on kutsuttu samantapaisilla nimillä, joita ovat esimerkiksi ”munkinhattu” tai ”sudenhammas”.

Latinankielinen nimi tulee kreikan kielen sanasta ”akoniton”, joka tarkoittaa kreikkalaisen filosofi Ksenofonin tunnetuksi tekemää myrkyllistä kasvia.

Opas ukonhatun ostoon

Tarhaukonhattua ja ametistiukonhattua voi ostaa puutarhamyymälöistä ja taimitarhoista. Esimerkiksi Plantagenilla on valikoimassaan joukko erilaisia lajeja (löydät ne tuoteryhmästä perennat tai käyttämällä tämän sivun yläreunassa olevaa hakutoimintoa).

Ostaessasi ukonhatun ota huomioon seuraavat asiat:

  • Kuten sanottu, ukonhatut ovat myrkyllisiä, joten jos sinulla on pieniä lapsia tai eläimiä, jotka syövät mielellään kasveja puutarhassa, jokin muu perenna saattaa olla parempi vaihtoehto. 
  • Älä istuta kasveja liian tiheään, jotta ne eivät joudu liikaa toinen toistensa varjoon tai kärsi ravinteiden puutteesta. Nyrkkisääntö on, että taimien väliin kannattaa jättää 30 cm tilaa. 
  • Tiedustele myyjältä, milloin juuri sinun lajisi kukkii ja minkä värisiä kukat ovat. Kasveja on monentyyppisiä, ja kukkien väriskaala vaihtelee valkoisesta tummansiniseen tai violettiin. 
  • Kannattaa ostaa ravinteikasta kasvualustaa, jotta ukonhatut saavat parhaan mahdollisen ympäristön – esimerkiksi luomulannoitettua (löydät sitä täältä).

Samantyyppisiä kasveja

Jos haluat vaihtoehdon ukonhatulle, valittavana on useita kauniita leinikkikasvien sukuun kuuluvia kasveja. Ritarinkannus on yksi niistä. Monissa lajeissa on kukat, jotka muistuttavat ukonhattua. Ritarinkannus on kuitenkin myrkyllinen niin kuin aconitum-suvunkin kasvit. Myös tietyt lupiinit muistuttavat ulkonäöltään ukonhattuja.

Lue lisää

Lue lisää perennoista tai tarkista, mitä perennoja saat myymälöistämme >>
Perennat – näin onnistut >>
Plantagenin multakoulu >>

Olet tässä:


Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta