Uudenguineanliisa, toiselta nimeltään sateenkaaripalsami, tuo kotiin upeaa väriloistoa, joka ilahduttaa ja piristää mieltä. Kun uudenguineanliisasta pidetään hyvää huolta, se on tyytyväinen ja palkitsee kasvattajansa komealla kukinnalla.

Uudenguineanliisa

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Impatiens hawkeri
Heimo: Palsamikasvit (Balsaminaceae)

Vinkkejä uudenguineanliisan hoitoon

Uudenguineanliisa viihtyy parhaiten tavallisessa kukkamullassa, joka pidetään koko ajan kosteana. Hyvä nyrkkisääntö on, että kasvia kastellaan kohtuudella joka kolmas päivä. Uudenguineanliisa sopeutuu myös hyvin uudelleenistutukseen, joten sitä voi kasvattaa niin huonekasvina sisällä kuin kesäkukkaistutuksissa ulkona. Uudenguineanliisaa voidaan käyttää monipuolisesti, ja sen avulla saadaan luotua värikästä viihtyisyyttä sisälle ja ulos.

Uudenguineanliisa arvostaa myös säännöllistä lannoitusta. Tavallinen kastelulannoite sopii sille hyvin. Lannoiteliuos saa olla melko laimeaa, ja sitä olisi hyvä antaa kasville koko kasvukauden ajan eli keväästä syksyyn. Varo istuttamasta uudenguineanliisaa ulos liian aikaisin keväällä, sillä se on erittäin herkkä kylmälle ja keväthalloille.

Uudenguineanliisa ei kaipaa leikkausta, mutta jos sen toivotaan kukkivan mahdollisimman runsaasti ja pitkään, kuihtuneet kukat olisi hyvä nyppiä pois.

Uudenguineanliisa – kaunis sisällä ja ulkona

Uudenguineanliisa viihtyy monenlaisissa kasvupaikoissa. Se hyötyy runsaasta hajavalosta, mutta ei suorasta auringonpaisteesta. Uudenguineanliisa tarvitsee tasaisen kosteuden, joten sen multa ei saa päästä kuivumaan muttei myöskään kastua läpimäräksi. Uudenguineanliisaa suositellaankin kasteltavaksi usein ja vähän kerrallaan, jotta se kasvaisi ja kukoistaisi niin sisällä kuin ulkonakin.

Se kasvaa noin 25–30 cm:n korkuiseksi, ja sievien kukkien halkaisija on 4–5 cm. Uudenguineanliisa kannattaa ostaa kevättalvella tai alkukeväästä, jotta se saisi mahdollisimman hyvän alun kasvukauteen. Kun hallayöt ovat ohi, kasvia voidaan alkaa vähitellen totuttaa ulkoilmaan ja istuttaa sitten parvekelaatikkoon tai tilavaan ruukkuun. Huolehdi siitä, että uudenguineanliisa on tuulensuojaisessa paikassa, jossa se saa riittävästi auringonvaloa. Kun uudenguineanliisaa hoidetaan alusta alkaen hyvin, se jatkaa värikästä kukintaansa aina syksyyn asti

Uudenguineanliisa sopii hyvin huonekasviksi, mutta se viihtyy kesän ajan myös ulkona suuressa ruukussa. Uudenguineanliisasta on saatavilla monia värivaihtoehtoja, ja runsaan kukinnan ansiosta se on todellinen väripilkku kotona.

Täsmätietoa

  • Kotoisina Uudesta-Guineasta ja Salomonsaarilta.
  • Uudenguineanliisa on sukua ahkeraliisalle, jolla on lyhyemmät ja leveämmät lehdet.
  • Kasvatetaan yleensä yksivuotisena kesäkukkana, mutta selvitä sisällä talven yli.
  • Kauniit kukat ovat voimakkaan ja kirkkaan väriset.
  • Helppohoitoinen kasvi, jota ei tarvitse nyppiä tai siistiä.

Lue lisää

Uudenguineanliisa – näin onnistut >>

Olet tässä:


Kasviravinne

1 L

849
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta