02270 |
Tavaroiden saatavuus kaupassa voi vaihdella, joten ostoskorissasi oleva tuote voidaan poistaa, kun vaihdat myymälää.
Viinirypäleet - näin onnistut

Viinirypäleiden viljely voi olla haastavaa meidän leveysasteillamme. Yhdysvaltojen, Venäjän ja Latvian kylmemmistä osista peräisin olevien uusien, kestävämpien lajikkeiden myötä se on kuitenkin luultua helpompaa. Monet lajikkeet sopivat syötäviksi ja viinin valmistukseen.

 • Kasvupaikka
  Viinirypäleet tarvitsevat lämpimän ja pitkän kasvukauden. Istuta ne sen vuoksi lämpimään ja suojaiseen paikkaan, esimerkiksi eteläseinustalle. Taimet kannattaa istuttaa aikaisin keväällä, jotta niillä on riittävästi aikaa juurtua kasvupaikkaansa ennen talven tuloa. Taimea voi myös mahdollisuuksien mukaan kasvattaa keväällä suuressa ruukussa kasvihuoneessa, jotta se pääsee hyvään kasvun alkuun ennen ulos istutusta sään lämmettyä riittävästi.

 • Maa ja ravinteet
  Viinirypäleet viihtyvät syvässä, lämpimässä, huokoisessa ja vettä hyvin läpäisevässä runsasmultaisessa maassa. Jotkin lajikkeet pitävät kalkitsemattomasta maasta. Istuta ne havu- ja rodomultaan ja anna lannoitetta, joka ei sisällä kalkkia. Käytä talvella mielellään jotakin eloperäistä katemateriaalia, kuten lehtiä ja havuja. Anna lannoitetta säästeliäästi, noin puolet muille marjapensaille antamastasi määrästä riittää hyvin. 

 • Kastelu
  Ensimmäisinä vuosina on tärkeää kastella säännöllisesti. Juurtumisvaiheen jälkeen taimi selviää pääosin itse. Kuivina jaksoina voi pieni kastelu olla hyväksi. 

 • Leikkaaminen
  Viinirypäleet leikataan syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Leikkaa silloin versot alas puumaiseen osaan saakka. Yksi edellisen leikkauksen jälkeen kehittynyt lehtipari tai nuppu voidaan säästää sen mukaan, kuinka leveäksi taimi halutaan. Jos viiniköynnöksen on tarkoitus peittää pergola tai seinä, sitä ei tarvitse leikata lainkaan. Jos sen sijaan halutaan rypäleitä, leikkausta tarvitaan, myös kesällä. Poistettavaa lehvästöä on paljon, mutta työ on helppoa. Jos taimi on kasvattanut useita kukkaterttuja, niitä on hyvä harventaa hieman, jotta jäljellä jäävistä tertuista tulee suurempia.

Kesäleikkaus

 • Kun taimi on kukkinut ja alkanut muodostaa terttuja, versot typistetään 1–2 lehtiparin päähän kukkatertusta.
 • Leikkauskohdasta alkaa kasvaa uusia versoja. Myös ne leikataan pois niin, että jäljelle jää yksi lehti.
 • Toistetaan tarvittaessa koko kesän ajan, jotta hedelmätertut saavat valoa, vettä ja ravinteita.

Pikkuvinkkejä

 • Ojukkaviinit (Vitis labrusca -ryhmä) ovat yleensä kestävämpiä ja helpompia viljellä. Ne tekevät pieniä ja makeita, väriltään vaihtelevia marjoja. Myös maku vaihtelee lajikkeittain. Ne viihtyvät maassa, jonka pH-arvo on matala. Käytä havu- ja rodomultaa.
 • Viinirypäleitä ei tarvitse viljellä pelkästään hedelmiensä vuoksi. Kasvi on kaunis myös köynnöskasvina. Sillä on kauniit lehdet ja hieno syysväri.
 • Viiniköynnöstä viljeltiin Egyptissä jo 6 000 vuotta sitten.

Lue lisää

Viinirypäleet >>

Viiniköynnös 'Zilga'

Ø17 cm, Sininen

1999
Lue lisää
Kokonaissumma
Kassalle – Tuotteita
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc