Viinirypäleitä tekeviä viiniköynnöksiä on 60–70 eri lajia, ja niiden erittäin suosittuja hedelmiä käytetään lukemattomilla eri tavoilla. Viinirypäleitä on viljelty ja käytetty todella pitkään ihmiskunnan historiassa – niitä on käytetty varsinkin tuoreina hedelminä, kuivattuina rusinoina ja erilaisten viinien raaka-aineena.

Viinirypäleet

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Vitis
Heimo: Viiniköynnöskasvit (Vitaceae)

Viinirypäleiden kasvattaminen

Mainittakoon aluksi, että viinirypäleiden kasvattaminen voi olla vaikeaa ja vaatii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Se on kuitenkin mahdollista, ja saatavilla on myös meidän oloihimme jalostettuja lajikkeita, mikä helpottaa kasvatusta.

Kasvupaikan valinta Viiniköynnöksen kasvatus sujuu helpoimmin kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella, sillä silloin kasvi saa riittävän pitkän ja tasaisen lämpimän kasvukauden, jonka se tarvitsee tehdäkseen satoa. Jotkin lajikkeet voidaan istuttaa myös avomaalle tai lavakaulukseen. Sellaisetkin lajikkeet, jotka tarvitsevat keväällä kasvihuoneen suojaa, saatetaan voida istuttaa sään lämmettyä avomaalle.

Kasvualusta

Ennen istutusta kasvualusta on muokattava sopivaksi viiniköynnökselle, sillä se viihtyy parhaiten syvämultaisessa, savensekaisessa ja ravinteikkaassa maassa. Viiniköynnöksen kasvualustan pH-arvo saisi olla noin 7. Lannoittaminen lannalla ja kompostilla antaa viiniköynnökselle parhaat mahdolliset eväät kasvuun.

Käytä happamaan maan lajikkeille (tarhaojukkaviineille) kalkitsematonta rodomultaa. Kastele taimea säännöllisesti ensimmäisinä vuosina, jatkossa se ei juuri kaipaa kastelua.

Viiniköynnöksen leikkaaminen

Hyvän viinirypälesadon salaisuus on huolellinen ja harkittu leikkaaminen: tavoitteena on saada kasviin muutama pääverso, joiden sivuversoihin kehittyy kukkia ja siten vähitellen myös rypäleterttuja.

Jos viiniköynnöstä leikataan vain syksyllä tai ei lainkaan, se kasvaa rehevästi ja tekee paljon lehtiä, mutta jotta se tuottaisi myös rypälesatoa, sitä on leikattava kesällä. Kesällä tehtävässä kasvuleikkauksessa köynnöstä harvennetaan voimakkaasti ja myös osa kukkatertuista poistetaan, jotta rypäleillä on tilaa ja valoa kasvaa.

Viiniköynnös – tutustu valikoimaamme

Näin teet viiniköynnöksen kesäleikkauksen

  • Kun versot ovat kukkineet ja niihin alkaa vähitellen kehittyä rypäleterttujen alkuja, versot leikataan poikki 1–2 lehtiparia viimeisen kukkatertun yläpuolella.
  • Sen jälkeen kasvi alkaa kasvattaa uusia versoja, jotka nekin leikataan pois.
  • Köynnöstä leikataan koko kesän ajan, jotta köynnöksessä olevat rypäletertut kasvaisivat mahdollisimman suuriksi ja kypsyisivät.

Viiniköynnös – kuinka se kasvaa?

Jotta viinirypäleiden kasvatus onnistuisi, on ilmaston ja kasvuympäristön oltava juuri oikeanlaisia. Viiniköynnös tarvitsee pitkän ja lämpimän kesän kasvaakseen ja tuottaakseen runsaan ja laadukkaan sadon. Rypäleiden kehittyminen edellyttää lämmintä ilmastoa ja maaperää, sillä kaikille maistuvien, herkullisten ja makeiden rypäleiden kypsyminen vie paljon aikaa.

Viiniköynnös tarvitsee köynnöskasvina myös jonkinlaisen tuen voidakseen hyvin ja kasvaakseen normaalisti. Helpointa viiniköynnöksen kasvatus on kasvihuoneessa, jossa on sille riittävän lämmintä, tai maan eteläosissa (vyöhykkeillä I-II) avomaalla tai lavakauluksessa eteläseinustalla tai muussa suojaisessa ja aurinkoisessa paikassa.

Viinirypäleiden kasvatuksessa eivät nimittäin ongelmana ole vain talvi tai kovat pakkaset vaan kasvukauden lyhyys: viileinä kesinä rypäleet eivät ehkä ehdi kypsyä. Riittävän lämmön takaamiseksi viiniköynnös kannattaakin istuttaa kasvihuoneeseen tai vaikkapa ruukkuun lasitetulle parvekkeelle.

Yleisesti ottaen viiniköynnös on melko sitkeä kasvi, joka kiipeää auringon perässä korkealle ja työntää vahvat juurensa syvälle maahan ravinteiden toivossa. Se voikin kasvaa melko ravinneköyhässä maassa, mutta hyötyy toki runsasravinteisesta mullasta.

vindruvor vinrankor

Monenlaisia käyttötarkoituksia

Viinirypäleitä voidaan käyttää monin tavoin, ja eri lajikkeet tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia. Moni maistelee mielellään makeita ja kauniita rypäleitä sellaisenaan, mutta kunnianhimoisimmat voivat valmistaa niistä myös omaa viiniä. Viinirypäleitä voidaan myös kuivata muutaman päivän ajan herkullisiksi rusinoiksi.

Omatekoinen viini kangastelee monen mielessä, ja kasvattamalla viinirypäleet itse, voi vaikuttaa helposti itse niin viinin ulkonäköön ja makuun kuin rypäleiden korjuuajankohtaankin.

Eri viinirypälelajikkeista voidaan valmistaa erilaisia viinej

  • Valkoviinit – väriltään vaaleita viinejä, (useimmin) vihreistä rypäleistä valmistettuja
  • Roseeviinit – vaaleanpunaisia tai roosanvärisiä viinejä, jotka on tehty joko pelkästään violeteista rypäleistä tai sekä violeteista että vihreistä rypäleistä
  • Punaviinit – eri sävyisiä punaisia viinejä, jotka on valmistettu violeteista rypäleistä

Jos onnistut viiniköynnöksen kasvatuksessa, köynnös alkaa tehdä satoa ja saat leikattua sen oikein, voit luottaa saavasi joka kesä yhä enemmän rypäleitä. Toisin sanoen voit myös käyttää viinirypäleitä lukuisin eri tavoin tulevien vuosien aikana.

Viininviljelyn juuret ulottuvat kauas historian hämärään: arkeologit ovat löytäneet Luoteis-Persiasta jo vuodelta 5400 eaa. jälkiä viinirypäleviljelmistä, joiden tarkoituksena oli viinin valmistus. Viiniköynnösten kasvatus levisi Kaukasukselta Babyloniaan ja myöhemmin koko Välimeren alueelle.

Viininviljelyä varten kasvatetaan aitoviiniköynnöstä, ja se on ollut pitkään haastava kasvatettava pohjoisissa oloissamme. Useimmat viinirypälelajikkeet tarvitsevat pitkän lämpimän kasvukauden kukoistaakseen ja kypsyttääkseen rypäleensä, ja se ei meidän ilmastossamme olo mahdollista. Tästä syystä suurin osa maailman viiniviljelmistä sijaitsee lämpimässä ympäristössä, mutta meillä Pohjolassakin on tehty urheita yrityksiä viininviljelyn saralla jo 1700-luvulla.

Nykyään on saatavilla muun muassa venäläistä alkuperää olevia viiniköynnöslajikkeita, joita voidaan kasvattaa menestyksellisesti meidän oloissamme, joten jos kaipaat haasteita, meiltä löydät sopivia lajikkeita kokeiltavaksi – eikä onnistuminen ole ollenkaan mahdotonta!

Lajikkeita ja muita pikkutietoja viinirypäleistä

  • On kasvatettu kaupallisesti yli 6 000 vuoden ajan.
  • Saatavilla on tuhansia lajikkeita eri puolilla maailmaa.
  • Joitakin lajikkeita viljellään tuorekäyttöön, joitakin rusinoiksi ja joitakin viininvalmistukseen.
  • Ranska, Italia ja Espanja tuottavat eniten viiniä erilaisista rypäleistä.
  • Viiniköynnös on köynnöskasvi, joka tekee lajikkeen mukaan joko vihreitä ja violetteja rypäleitä.

Viiniköynnös – tutustu valikoimaamme

Lue lisää

Haluaisitko kokeilla viljelyä lavakauluksessa? Täältä saat vinkkejä >>
Lisää vinkkejä leikkaamiseen >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta