Kellokukat – näin onnistut

Kellokukat – näin onnistut

Kellokukkien kellomaiset kukat ovat sinisen tai liilan sävyisiä, ja nämä kasvit viihtyvät erinomaisesti niin ruukkukasveina kuin ulkona puutarhassa. Kasvi kukkii varhain keväällä ja soveltuu hienosti kodissa esikoiden, keltanarsissin ja muiden sipulikasvien yhteyteen.

Käyttö ja eri lajit

Kellokasvien heimoon kuuluu monia erilaisia lajeja. Tässä osiossa voit tutustua niistä muutamaan tavallisimpaan.

Karpaattienkello (Campanula carpatica)Suuret, pyöreät kellonmuotoiset kukat, jotka ovat sinivioletteja tai valkoisia. Tämä kestävä perenna kohoaa kasvamaan vuodesta toiseen ja viihtyy aurinkoisessa paikassa. Kukkii heinä-elokuussa.

Muurikello (Campanula portenschlagiana)Tarjoaa ihastuttavaa kukkaloistoa monilla tiiviisti kasvavilla siniliiloilla tai valkoisilla kellonmuotoisilla kukinnoillaan. Muurikellon kompakti kasvutapa tekee siitä oivan ruukkukasvin.

Tähtikello (Campanula poscharskyana)

Mattomaisesti kasvava kasvi, jossa on pienet tummanliilat kukat. Kukkii kesäkuusta syyskuuhun aurinkoisessa tai puolivarjoisassa paikassa. Tähtikello sopii erinomaisesti amppeleihin, kivikkoistutuksiin ja muurin päälle. Helppohoitoinen ja pitkäikäinen perenna.

Morsiuskello (Isophylla)Sinikukkainen kaunotar, joka kasvaa usein ruukun reunan yli. Löytyy myös valkokukkaisena muunnoksena, jota kutsutaan hääkelloksi.

Enkelinkello (Campanula x haylodgensis)Kukkii runsaasti sinisin tai valkoisin kellomaisin kukin. Tavallisimmissa lajikkeissa on kerrotut kukat.

Kasvupaikan valitseminen

Sisällä kellokukat viihtyvät parhaiten valoisassa paikassa, joka ei ole liian lämmin. Jos haluat istuttaa kellokukkia ulos, ne sopivat erityisen hienosti ruukkuihin yhdessä muiden puolivarjossa viihtyvien kesäkukkien kanssa. Kellokukat viihtyvät erinomaisesti myös kivikkoistutuksissa tai puutarhan viettävissä kukkapenkeissä maanpeittäjinä. Tällöin sinun kannattaa valita joko muurikello tai karpaattienkello.