Leikkokukat valaisevat huoneen ja usein myös levittävät hyvää tuoksua. Kimpulla leikkokukkia voit tuoda hieman luksusta arkeesi.

Leikkokukat - näin onnistut

Antaa lahjaksi kauniin yhdistelmäkimpun, asettaa yhden yksinkertaisen kukan maljakossa kylpyhuoneeseen tai vapauttaa luovuutesi ja koota kukista suuremman kokonaisuuden. Seuraavilla vinkeillä saat leikkokukkasi kestämään hyvinä pitempään.

Valitse leikkokukat huolellisesti

Tuoreet leikkokukat luovat huoneeseen tunnelmaa, ja huolellisesti valitsemalla kimpusta tulee usein persoonallisempi.

 • Minne aiot asettaa kimpun?
  Mieti, minne mieluiten asettaisit kukkakimpun. Miltä tausta näyttää? Olohuoneen pöydällä tai suuressa eteisessä reilun kokoinen kimppu tyylikkäässä maljakossa näyttää hyvältä, kun taas pienempi vaihtoehto sopii paremmin kylpyhuoneeseen.
 • Mitkä ovat kuluvan sesongin kukkalajikkeita?
  On aina hauskaa sovittaa leikkokukkakimppu meneillään olevaan sesonkiin. Jokainen vuodenaika tarjoaa monia hienoja kukkia, jotka muistuttavat siitä, miten ihanaa aikaa kevät, kesä tai syksy voivatkaan olla.
 • Kuinka luoda kimpulle harmoninen tasapaino?
  Kannattaa sekoittaa eri muotoisia ja kokoisia kukkia. Valitse yksi tai kaksi pääkukkaa, jotka erottuvat hieman muita enemmän ja yhdistä niihin pienempiä kukkia sekä mielellään hiukan vihreää.
 • Kuinka kimpusta tulee persoonallisempi?
  Sekoittele ostettuja leikkokukkia oman puutarhasi kukkien kanssa. Tällöin saat lisäripauksen persoonallisuutta, ja voit myös myöhemmin helposti täydentää nuupahtavaa kimppua vain menemällä ulos ja poimimalla uusia kukkia omasta kukkapenkistäsi.

Leikkokukkien hoito

 

Muista hoitaa vasta ostettuja leikkokukkiasi, etteivät ne kuivu. Mikäli et tunnin kuluessa ehdi laittaa juuri ostamiasi leikkokukkia veteen, kääri varsien imupinnan ympärille kostea paperi. Suojaa kukkia kuivumiselta, auringolta ja kylmyydeltä käärimällä ne paperiin.

VINKKI! Jätä tulppaanit ainakin tunniksi muoviin ostamisen jälkeen. Silloin ne eivät ala roikkua.

Leikkaa vinottain

Tee uusi imupinta leikkaamalla vinottain noin kolmen sentin pätkä pois varren alaosasta terävällä veitsellä. Tulppaanit voi leikata suoraan. Saksilla leikkaaminen heikentää kukkien imukykyä. Poista veteen osuvat lehdet vähentääksesi bakteerikasvuston riskiä.

Valitse oikeanlainen maljakko

 

Valitse riittävän korkea maljakko, jotta kukat pysyvät hyvin pystyssä. Pullot, ruukut, maljat ja lasit voivat toimittaa maljakon virkaa, jos ne ovat puhtaita. Jos kimppu on sidottu kiinni, ei nauhaa kannata irrottaa, sillä sen avulla kimppu säilyttää muotonsa parhaiten.

Oikea määrä kylmää ja lämmintä vettä

Täytä kaksi kolmasosaa maljakosta lämpimällä vedellä kovavartisille kukille, kuten esimerkiksi ruusuille, ja yksi kolmasosa maljakosta kylmällä vedellä pehmeävartisille kukille kuten tulppaaneille.

Muista kasviravinne

Käytä Chrysal-kasviravinnetta, jonka saat jokaisen ostamasi leikkokukkakimpun mukana. Ravinne vahvistaa kukkia ja auttaa niitä kukoistamaan pitempään.

Veden lisääminen on tärkeää

Lisää vettä joka toinen päivä. Tulppaanit ovat janoisia ja voivat tarvita lisäystä tiheämmin. Pidä silmällä läpinäkyvän maljakon vedenpintaa, kokeile sormella tai mittaa mittanauhalla, kuinka paljon vettä kukat ovat imeneet. Voit myös asettaa puhelimeen hälytyksen, joka muistuttaa kun on aika lisätä vettä.

Paikan valinta

Älä aseta kukkia suoraan auringonpaisteeseen, lämpöpatterin viereen tai hedelmien läheisyyteen. Mikäli mahdollista, siirrä kukat yöksi viileään, esimerkiksi parvekkeelle.

Näin sidot kimpun

Kaikkein kaunein leikkokukkakimppu tehdään sitomalla se oikein spiraalimaiseen muotoon. Kimpun sitominen ei ole vaikeaa, ja kun sen on tehnyt kerran, on se yleensä helppoa jatkossakin. Tarvitset vain vähän sorminäppäryyttä ja vakaata kättä, ja pian kimppusi on valmis ja upean muotoinen.

 • Laita kaksi vartta ristiin ja aseta ne peukalon ja etusormen väliin
 • Aseta seuraava varsi niiden päälle samaan suuntaan vinottain mutta hieman vasemmalle
 • Jatka samalla tavalla ja käännä kimppua vastapäivään sitä mukaa kun lisäät kukkia
 • Kun kimppu on valmis, aseta se pöydälle ja sido se kiinni narulla tai nauhalla

 • Leikkokukkakimppu on nyt tukeva ja “seisoo omilla jaloillaan”

Hyviä vinkkejä leikkokukkiin liittyen

 1. Käytä oasista. Oasis on vihreää massaa, johon leikkokukat voi tökätä kiinni. Sen avulla voit helposti tehdä upeita pöytäkoristeita. Anna oasis-massan ensin imea itseensä vettä vesiastiassa. Aseta se sitten haluamaasi astiaan, leikkaa kukat oikeaan pituuteen ja töki ne kiinni oasis-massaan. Kastele päivittäin niin kukat säilyvät pitkään.
 2. Herätä nuupahtaneet kukat eloon. On mahdollista pelastaa kukat, jotka alkavat nuupahtaa muutaman päivän kuluttua. Leikkaa varsiin uusi imupinta ja suihkuta lehdet, kääri kimppu sanomalehteen ja vaihda maljakkoon uusi, puhdas vesi.
 3. Pidennä kukkien ihanuutta vähän lisää. Todella auenneet ruusut, pionit, krysanteemit ja neilikat kestävät vielä muutaman päivän, jos leikkaat varren poikki heti kukan alta ja asetat kukan kauniiseen maljaan, jossa on vähän vettä.

Leikkokukat ja kukkakimput – tutustu valikoimaamme

Lue lisääSidontalanka

2 kpl, Vihreä

549
Lue lisää

Oksasakset P541 Fiskars

Pituus 10.8 cm

3399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta