Plantagenin multakoulu

Tämän koulun avulla valitset helposti parhaan mahdollisen mullan kasveillesi. Hyvällä mullalla on suuri merkitys kasvattamisen lopputuloksiin niin sisällä, puutarhassa kuin parvekkeellakin.

Miksi multaa tarvitaan?

Multa toimii kasvien ruokakomerona, janonsammuttajana ja apteekkina. Valitsemalla hyvän mullan istuttamiseen sekä pitämällä huolta ja parantamalla puutarhassa olevaa multaa annat kasveillesi hyvät edellytykset kasvuun ja hyvinvointiin. Jos tämän lisäksi valitset luonnonlannoitetta sisältävän vaihtoehdon, edistät samalla parempaa ympäristöä ja runsaampaa mikrobikantaa.

Mitä multa on?

Kaikkien säkkimultien pääraaka-ainetta ovat erityyppiset turpeet.Jotta mullassa olisi erityisiä ominaisuuksia, siihen lisätään muita raaka-aineita, kutenkalkkia, savea, hiekkaa ja ravintoaineita, jotka muuttavat joko mullan kemiaa tai sen rakennetta.

Rakenne

Jos multa on tiivistä ja siinä on vähän ilmaa, juurien on vaikea kehittyä. Jos taas multa on liian kevyttä ja hyvin ilmavaa, se kuivuu nopeasti. Hyvä multa sisältää puolet ilmaa ja puolet kiinteää materiaalia. On yleensä parempi, jos multa on karkeaa, joten älä poista mullasta turvepaakkuja, kaarnanpaloja ja pikkukiviä.

Ravinteet

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä hennompi kasvi, siemen tai pistokas on, sitä vähemmän ravinteita se tarvitsee. Valitse siksi kevyempi multa esimerkiksi kylvämiseen. Mitä isommaksi kasvi kasvaa, sitä enemmän ravinteita ja multaa se tarvitsee. Kasvit tarvitsevat myös enemmän ravinteita kevät- ja kesäkuukausina. Antamalla kasveille lisäravinnetta näinä kuukausina, kasveistasi tulee hienompia ja terveempiä.

Sisäruukkujen multa

Kasvien istuttaminen ruukkuihin rajoittaa kasvien ravinnon- ja vedensaannin ruukun koon mukaiseksi, mikä tarkoittaa, että oikean mullan käyttämisestä tulee entistä tärkeämpää kasvien hyvinvoinnin kannalta. Kukkamulta sopii parhaiten käytettäväksi sisäkasveille. Multaan on sekoitettu pientä ruukkusoraa tai hiekkaa, jotka säilyttävät mullan rakenteen.

Ulkoruukkujen multa

Kesäkukkamulta on paras valinta ulkouurniin ja -ruukkuihin. Astian pohjalle laitetaan ruukkusoraa salaojituskerrokseksi, jota pitkin liika vesi voi tyhjentyä.

Multa on rakenteeltaan hieman karkeampaa ja sisältää lannoitetta. Tämän lisäksi saatavilla on erikoismultia, jotka sopivat tietyille kasvilajeille, kuten ruusumulta ruusuille ja kärhöille, alppiruusumulta alppiruusuille ja hortensialle, vihannesmulta syötävien kasvien viljelyyn sekä pelargoniamulta.

Multa puutarhaan ja maanparannukseen

  • Uutta multaa ja ravinteita kannattaa lisätä joka vuosi tai aina istutuksen yhteydessä puutarhassa jo olevan mullan parantamiseksi. Maanparannusta voidaan suorittaa kaikenlaisilla orgaanisilla materiaaleilla kaikentyyppisissä mullissa. Kun multaan sekoitetaan turvetta, kompostia ja luonnonlannoitetta, lahoaminen jatkuu mikro-organismien avulla ja ravinteita vapautuu. Samalla muodostuu erilaisia yhdisteitä, jotka parantavat multarakennetta, juuria ja koko maaperän elämää. Multa säilyttää veden paremmin, ja viljelykset hyötyvät tästä kaikin tavoin.
  • Maanparannuksen yhteydessä maahan voidaan lisätä lehmänlantalannoitetta kukkapenkkeihin sekä pensaiden ja puiden ympärille niin keväällä kuin syksyllä. Se sisältää kaikki kasvien tarvitsemat ravintoaineet ilman, että se polttaa niiden juuria.
  • Istutusmulta sopii puiden ja pensaiden sekä muiden monivuotisten kasvien uusiin istutuksiin sekä puutarhamaahan. Istutusmultien laatu vaihtelee merkistä ja hinnasta johtuen. Saatavilla on myös sekä luonnon- että lehmänlantalannoitetta sisältäviä tuotteita.
  • Erityismullista etenkin ruusu- ja alppiruusumullat sopivat käytettäviksi myös puutarhassa.
  • Raskaita savi- ja hiekkamultia voidaan parantaa lisäämällä niihin kuorimultaa, joka sisältää mikrobikantaa stimuloivaa humusta ja kaarnanpaloja.

Nurmikkomullat

Nurmikosta tulee erityisen vihertävä ja hieno pienellä määrällä uutta multaa. Nurmikon rakenne säilyy, ja madoilla on lisää työstettävää. Nurmikkomulta tarjoaa ravinteita, kalkkia, humusta ja hiekkaa, jotka yhdessä stimuloivat ruohoa muodostamaan uusia juuria ja aloittamaan kasvun.

Lue lisää

Sisämulta >>
Kasvioppaat >>
Multa, lannoitteet ja kaarna >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc