Ulkokalusteiden valintaopas: Näin onnistut hankinnoissa

Onko tullut aika vaihtaa oleskelualueen vanhat puutarhakalusteet uusiin? Tai ehkä rakenteilla ollut oleskelualue on juuri valmistunut ja olet sisustamassa ulkoalueen ensimmäistä kertaa. Käymme läpi eri materiaalit, huoltotarpeet, lisätarvikkeet ja muuta tarpeellista jotta onnistut valitsemaan oikeanlaiset kesäkalusteet ulkotilaasi.

Ulkokalusteiden valintaopas: Näin onnistut hankinnoissa

Puutarhakalusteet ovat tärkeä osa sekä vanhan että uuden oleskelualueen sisustamisessa. Mieti miten haluat käyttää oleskelualueen kun valitset erityyppisten ulkokalusteiden välillä, varsinkin materiaalit ovat tärkeässä asemassa kun mietit tyyliä ja huoltotarvetta.

Hyvä vinkki on ensin hakea ideoita ja inspiraatiota muilta. Minkälaisesta kesäkeitaasta unelmoit ja miten juuri sinä haluat viettää aikaasi ulkona. Jos olet vaikkapa sisustamassa mökin pihapiirissä sijaitsevaa oleskelualuetta, ehkä klassinen puinen penkki yhdistettynä ruokailuryhmään toimii parhaiten. Kalusteryhmä, joka tarjoaa hyvät puitteet sekä ruokailuun, että rentoutumiseen. Vai onko kyseessä köynnöskasvien ympäröimä paviljonki? Tähän tarpeeseen sopii ehkä parhaiten café-ryhmä valuraudasta.

Ulkokalusteiden valinnassa on hyvä muistaa:

  • Tyyli: Minkälaista tyyliä ja tunnelmaa haluat luoda? Klassiset valkoiset puukalusteet luovat täysin erilaisen vaikutelman oleskelualueelle kuin vaikkapa modernit harmaat polyrottinkikalusteet. Tavoitteletko värikyyttä ja eloisaa tyyliä vai hillittyä luonnonmukaisempaa tyyliä? Tässä ovat avainasemassa materiaalit ja pintakäsittely. Voit myös valita hieman hillitymmän tyylisen ulkokalusteen ja lisätä väriä ja eloisuutta kirjavilla, värikkäillä tyynyillä. Pintakäsitellyt tyynyt säilyvät hyväkuntoisina pitkään.
  • Oleskelualueen koko: Mittaamalla käytössä oleva tila saat hyvän käsityksen siitä miten voit sisustaa, kuinka monta kalustetta siihen mahtuu ja minkäkokoiset. Ruokaluryhmä kuudella tuolilla vaatii 3x4,5 metrin pinta-alan.
  • Istumapaikkojen määrä: Laske miten monelle hengelle tarvitset istumapaikan. Kaksi tärkeää tekijää tässä ovat: ulkoalueen koko sekä käyttötarkoitus. Halutaanko tilasta suojaisa nurkkaus, johon vetäytyä rentoutumaan vai onko tila tarkoitettu ystävien tapaamiseen ja yhdessä olemiseen?
  • Käyttötarkoitus: Mieti miten haluat käyttää ulkoalueen. Jos tila on tarkoitus käyttää auringonottoon, kiinnostavia kalusteita tähän tilaan ovat aurinkotuolit ja pedit. Onko tila tarkoitus käyttää yhdessä oleiluun ja grillaamiseen, tällöin tarvitset vaikkapa mukavan sohvaryhmän, nojatuoleja, pöytiä ja käteviä sivupöytiä.
  • Toimivuus: Ulkokalusteilla voi olla useampia käyttötapoja kuin pääasiallinen käyttötapa. Toiset kalusteet ovat pinottavia, tämä on erittäin kätevä ominaisuus, varsinkin jos sinulla on pieni ulkotila tai parveke sisustettavana. Osa kalusteista on varustettu sisäänrakennetuilla säilytystiloilla tai säädettävillä selkänojilla.
  • Talvisäilytys: Löytyykö varastotiloja ulkokalusteiden talvisäilytystä varten? Viherhuoneen tai lasitetun parvekkeen kalusteet eivät välttämättä tarvitse siirtää talvisäilytykseen mutta ulkona taivasalla olevat kalusteet sitävastoin on suojattava. Monet materiaalit kuluvat nopeammin sääolosuhteiden vaikutuksesta. On suositeltavaa peittää kalusteet tai siirtää ne talvisäilytykseen sisätiloihin. Ulkokalusteiden materiaali määrää miten niitä tulisi suojata.
  • Materiaalit: Voit perehtyä kalustemateriaaleihin alempana tekstissä, mutta yleisesti ottaen kannattaa pohtia mikä materiaali sopii haluamasi sisustustyyliin, arvostatko helppohoitoisia materiaaleja ja onko kalusteita mahdollista suojata materiaalin vaatimalla tavalla, talven ajan.

Ulkokalusteiden materiaalit

Ulkokalusteiden valmistusmateriaali on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa kalusteen käyttöikään, hoitotarpeeseen, sekä ulkotilan tunnelmaan (tyyliin). Alla on koottuna tärkeää tietoa eri materiaaleista.

Rottinki ja polyrottinki

Luonnonrottinkiset kalusteet ovat yleensä valmistettu palmusta ja polyrottinkikalusteet on valmistettu muovista. Puutarhakalusteet rottingista ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan, eikä mikään ihme sillä rottinkikalusteet ovat kevyet, pitkäikäiset ja lähes huoltovapaat.

Kestävyys: Rottinki ei kestä kovin hyvin kosteutta, joten puutarhakalusteet luonnonrottingista on syytä pitää lasitetulla parvekkeella tai katetulla terassilla. Polyrottinkiset kalusteet kestävät sitävastoin yleensä hyvin sekä sadetta että aurinkoa (UV-suojattua muovia). Mutta myös polyrottinkikalusteiden kestävyydessä esiintyy vaihtelua sillä niissä käytettyä muovimateriaalia on erityyppistä, toiset kestävät esim. UV-säteilyä paremmin kuin toiset. Kalusteen käyttöikää ajatellen huomioon otettava seikka on rungon materiaali. Esimerkkinä puinen runko, joka ei ole yhtä kestävä kuin ruostumaton teräsrunko. Meillä Plantagenilla runkomateriaali on useimmiten jauhemaalattu teräs tai alumiini.

Hoito: Rottinkikalusteiden hoitoon kuuluu puhdistus. Pyyhi puhtaaksi tarvittaessa kostealla liinalla. Luonnonrottinkikalusteet voidaan öljytä tai maalata uudestaan, riippuen siitä minkälainen pohjakäseittely kalusteessa on alunperin ollut. Polyrottinki ei vaadi vuosittaisia huoltoa. 

Säilytys: Luonnonmateriaalista valmistetut kalusteet tulisi säilyttää kuivassa ja viileässä talven ajan. Polyrottinkiset kalusteet on hyvä peittää kalustesuojalla, siirtää katoksen alle tai varastoon suojaan lumelta ja UV-säteilyltä. 

Muovi

Muovi on materiaalina laaja käsite. Monet ulkokalusteet on valmistettu polyeteenistä (PE-muovia) ja PVC-muovista (polyvinyylikloriidi). Suositut polyrottinkiset kalusteet ovat muovia. Muovikalusteiden etuna on niiden edullinen hinta, huoltovapaus ja keveys, niitä on helppo siirtää paikasta toiseen. 

Kestävyys: Muovikalusteen kestävyys voi vaihdella, kalusteessa käytetyn muovilaadun paksuudesta ja pintakäsittelystä riippuen. Muovi on herkkä auringonvalon vaikutuksille (UV-säteily), ohut muovi voi haprastua ja väri vaalentua ajan mittaan auringo