Ulkokalusteiden valintaopas: Näin onnistut hankinnoissa

Onko tullut aika vaihtaa oleskelualueen vanhat puutarhakalusteet uusiin? Tai ehkä rakenteilla ollut oleskelualue on juuri valmistunut ja olet sisustamassa ulkoalueen ensimmäistä kertaa. Käymme läpi eri materiaalit, huoltotarpeet, lisätarvikkeet ja muuta tarpeellista jotta onnistut valitsemaan oikeanlaiset kesäkalusteet ulkotilaasi.

Ulkokalusteiden valintaopas: Näin onnistut hankinnoissa

Puutarhakalusteet ovat tärkeä osa sekä vanhan että uuden oleskelualueen sisustamisessa. Mieti miten haluat käyttää oleskelualueen kun valitset erityyppisten ulkokalusteiden välillä, varsinkin materiaalit ovat tärkeässä asemassa kun mietit tyyliä ja huoltotarvetta.

Hyvä vinkki on ensin hakea ideoita ja inspiraatiota muilta. Minkälaisesta kesäkeitaasta unelmoit ja miten juuri sinä haluat viettää aikaasi ulkona. Jos olet vaikkapa sisustamassa mökin pihapiirissä sijaitsevaa oleskelualuetta, ehkä klassinen puinen penkki yhdistettynä ruokailuryhmään toimii parhaiten. Kalusteryhmä, joka tarjoaa hyvät puitteet sekä ruokailuun, että rentoutumiseen. Vai onko kyseessä köynnöskasvien ympäröimä paviljonki? Tähän tarpeeseen sopii ehkä parhaiten café-ryhmä valuraudasta.

Ulkokalusteiden valinnassa on hyvä muistaa:

  • Tyyli: Minkälaista tyyliä ja tunnelmaa haluat luoda? Klassiset valkoiset puukalusteet luovat täysin erilaisen vaikutelman oleskelualueelle kuin vaikkapa modernit harmaat polyrottinkikalusteet. Tavoitteletko värikyyttä ja eloisaa tyyliä vai hillittyä luonnonmukaisempaa tyyliä? Tässä ovat avainasemassa materiaalit ja pintakäsittely. Voit myös valita hieman hillitymmän tyylisen ulkokalusteen ja lisätä väriä ja eloisuutta kirjavilla, värikkäillä tyynyillä. Pintakäsitellyt tyynyt säilyvät hyväkuntoisina pitkään.
  • Oleskelualueen koko: Mittaamalla käytössä oleva tila saat hyvän käsityksen siitä miten voit sisustaa, kuinka monta kalustetta siihen mahtuu ja minkäkokoiset. Ruokaluryhmä kuudella tuolilla vaatii 3x4,5 metrin pinta-alan.
  • Istumapaikkojen määrä: Laske miten monelle hengelle tarvitset istumapaikan. Kaksi tärkeää tekijää tässä ovat: ulkoalueen koko sekä käyttötarkoitus. Halutaanko tilasta suojaisa nurkkaus, johon vetäytyä rentoutumaan vai onko tila tarkoitettu ystävien tapaamiseen ja yhdessä olemiseen?
  • Käyttötarkoitus: Mieti miten haluat käyttää ulkoalueen. Jos tila on tarkoitus käyttää auringonottoon, kiinnostavia kalusteita tähän tilaan ovat aurinkotuolit ja pedit. Onko tila tarkoitus käyttää yhdessä oleiluun ja grillaamiseen, tällöin tarvitset vaikkapa mukavan sohvaryhmän, nojatuoleja, pöytiä ja käteviä sivupöytiä.
  • Toimivuus: Ulkokalusteilla voi olla useampia käyttötapoja kuin pääasiallinen käyttötapa. Toiset kalusteet ovat pinottavia, tämä on erittäin kätevä ominaisuus, varsinkin jos sinulla on pieni ulkotila tai parveke sisustettavana. Osa kalusteista on varustettu sisäänrakennetuilla säilytystiloilla tai säädettävillä selkänojilla.
  • Talvisäilytys: Löytyykö varastotiloja ulkokalusteiden talvisäilytystä varten? Viherhuoneen tai lasitetun parvekkeen kalusteet eivät välttämättä tarvitse siirtää talvisäilytykseen mutta ulkona taivasalla olevat kalusteet sitävastoin on suojattava. Monet materiaalit kuluvat nopeammin sääolosuhteiden vaikutuksesta. On suositeltavaa peittää kalusteet tai siirtää ne talvisäilytykseen sisätiloihin. Ulkokalusteiden materiaali määrää miten niitä tulisi suojata.
  • Materiaalit: Voit perehtyä kalustemateriaaleihin alempana tekstissä, mutta yleisesti ottaen kannattaa pohtia mikä materiaali sopii haluamasi sisustustyyliin, arvostatko helppohoitoisia materiaaleja ja onko kalusteita mahdollista suojata materiaalin vaatimalla tavalla, talven ajan.

Ulkokalusteiden materiaalit

Ulkokalusteiden valmistusmateriaali on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa kalusteen käyttöikään, hoitotarpeeseen, sekä ulkotilan tunnelmaan (tyyliin). Alla on koottuna tärkeää tietoa eri materiaaleista.

Rottinki ja polyrottinki

Luonnonrottinkiset kalusteet ovat yleensä valmistettu palmusta ja polyrottinkikalusteet on valmistettu muovista. Puutarhakalusteet rottingista ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan, eikä mikään ihme sillä rottinkikalusteet ovat kevyet, pitkäikäiset ja lähes huoltovapaat.

Kestävyys: Rottinki ei kestä kovin hyvin kosteutta, joten puutarhakalusteet luonnonrottingista on syytä pitää lasitetulla parvekkeella tai katetulla terassilla. Polyrottinkiset kalusteet kestävät sitävastoin yleensä hyvin sekä sadetta että aurinkoa (UV-suojattua muovia). Mutta myös polyrottinkikalusteiden kestävyydessä esiintyy vaihtelua sillä niissä käytettyä muovimateriaalia on erityyppistä, toiset kestävät esim. UV-säteilyä paremmin kuin toiset. Kalusteen käyttöikää ajatellen huomioon otettava seikka on rungon materiaali. Esimerkkinä puinen runko, joka ei ole yhtä kestävä kuin ruostumaton teräsrunko. Meillä Plantagenilla runkomateriaali on useimmiten jauhemaalattu teräs tai alumiini.

Hoito: Rottinkikalusteiden hoitoon kuuluu puhdistus. Pyyhi puhtaaksi tarvittaessa kostealla liinalla. Luonnonrottinkikalusteet voidaan öljytä tai maalata uudestaan, riippuen siitä minkälainen pohjakäseittely kalusteessa on alunperin ollut. Polyrottinki ei vaadi vuosittaisia huoltoa. 

Säilytys: Luonnonmateriaalista valmistetut kalusteet tulisi säilyttää kuivassa ja viileässä talven ajan. Polyrottinkiset kalusteet on hyvä peittää kalustesuojalla, siirtää katoksen alle tai varastoon suojaan lumelta ja UV-säteilyltä. 

Muovi

Muovi on materiaalina laaja käsite. Monet ulkokalusteet on valmistettu polyeteenistä (PE-muovia) ja PVC-muovista (polyvinyylikloriidi). Suositut polyrottinkiset kalusteet ovat muovia. Muovikalusteiden etuna on niiden edullinen hinta, huoltovapaus ja keveys, niitä on helppo siirtää paikasta toiseen. 

Kestävyys: Muovikalusteen kestävyys voi vaihdella, kalusteessa käytetyn muovilaadun paksuudesta ja pintakäsittelystä riippuen. Muovi on herkkä auringonvalon vaikutuksille (UV-säteily), ohut muovi voi haprastua ja väri vaalentua ajan mittaan auringossa, pahimmassa tapauksessa muovi saattaa halkeilla jäätymisen seurauksena. Useimmiten muovikalusteet ovat kuitenkin hyvin kestäviä, varsinkin suhteessa hintaan. Lisäksi ne kestävät hyvin sadetta.

Hoito: Pestään ja pyyhitään puhtaaksi tarvittaessa, liinalla ja vedellä. 

Säilytys: Siirrä talveksi katettuun varastoon tai peitä kalustesuojalla. Tämä on suositeltavaa, vaikka muovi olisikin UV-suojattu. 

Puu

Puiset ulkokalusteet ovat klassinen valinta. Puutarhakalusteita puusta löytyy monta eri malli- ja värivaihtoehtoa, lisäksi niitä on helppo kunnostaa itse tai jos kyllästyt väriin voit maalata ne uudestaan. Panosta puukalusteisiin jotka on FSC-sertifioitu (Forest Stewardship Council) vastuullisesti tuotettua puuta, tämä on kestävä valinta ja suojaat näin omalta osaltasi ympäristöä. 

Kestävyys: Valittavana on laaja skaala erilaisia puulajeja ja jokaisessa on sekä vaahvuuksia että heikkouksia. Yksi kestävimpiä on tiikki, etuna on että tämä materiaali sisältää jo luonnostaan paljon öljyä ja tarvitset vain öljytä kalusteen kohentaaksesi ulkonäköä. Muita kovia puulajeja joita yleisesti käytetään ovat akaasia ja tammi, joista tammi on lisäksi kotimainen puulaji. Akaasia on hyvin vastustuskykyinen homeelle. Akaasia on tiikistä poiketen, öljyttävä vuosittain, jotta pinta säilyttäisi värinsä ja hyvän kestävyytensä. Huomattavasti pehmeämpi, kalusteissa käytetty puumateriaali on mänty. Mänty ei kestä kosteutta yhtä hyvin kuin tammi, mutta on hinnaltaan edullisempi. Männystä valmistetut ulkokalusteet ovatkin useimmiten maalattu, suojaamaan sateelta ja sääolosuhteilta ulkona. 

Hoito: Miten puukaluste on pohjakäsitelty vaikuttaa hoitotarpeeseen sekä miten usein kaluste vaatii huoltoa. Jos huomaat maalipinnan irtoilevan, maalattu puukaluste saattaa tarvita hiomista ja uuden maalipinnan, mutta vasta monen vuoden jälkeen. Sama koskee lakattuja ulkokalusteita. Öljytyt ja vahatut ulkokalusteet eivät vaadi hiomista, hototoimenpiteenä on pelkkä öljyäminen vuosittain. Puukalusteiden vuosihuoltoon kuuluu silmämääräinen tarkistus ja puhdistus.

Säilytys: Puiset puutarhakalusteet säilytetään kuivassa ja viileässä talven ajan.

Teräs

Teräskalusteet ovat yleensä kevyet ja kestävät, pintakäsittelyn ansiosta. Useat teräksiset ulkokalusteet ovat jauhemaalattuja tai valmistukseen on käytetty ruostumatonta terästä. 

Kestävyys: Jauhemaalattu teräs kestää sääolosuhteita hyvin kunhan pinta säilyy ehjänä. Merellisessä ympäristössä suolainen ilma saattaa aiheuttaa ruostumista, mutta yleensä kestävyys on hyvä. Ruostumaton teräs kestää sääolosuhteita hyvin. Tähänkin saattaa ajan kuluessa ilmestyä pintaruostetta, ruuvien liitoskohdissa ja muihin samantapaisiin kohtiin, mutta niitä on yleensä helppo pestä pois. 

Hoito: Teräskalusteet puhdistetaan kuten muutkin ulkokalusteet, voit helposti puhdistaa kalusteen kostealla liinalla. Maalatut teräskalusteet on erityisen tärkeää pitää puhtaana jos asut merellisessä ympäristössä. 

Säilytys: Teräskalusteet ovat kuten tiedämme, erittäin kestäviä mutta hyvä vinkki on siirtää kalusteet katon alle varastoon talveksi, näin kevään tullen puhdistus käy paljon helpommin. 

Alumiini

Huoltovapaat ja kevyet alumiinikalusteet tekevät oleskelualueen sisustamisesta helppoa. Kevyitä kalusteita on helppo siirtä jos haluat vaihtaa niiden paikkaa. Kevyenä ja kestävänä materiaalina alumiinia käytetään usein, monien eri materiaaleista valmistettujen ulkokalusteiden runkomateriaalina.

Kestävyys: Kalusteet joissa on alumiinirunko ovat erittäin säänkestäviä ja säilyvät hyväkuntoisina tuulessa ja tuiskussa. Teräskalusteitä kevyempinä ne saattavat lentää nurin kovassa tuulessa.

Hoito: Puhdistetaan tarvittaessa liinalla ja vedellä. 

Säilytys: Voidaan pitää ulkona ympäri vuoden mutta hyvä vinkki on siirtää kalusteet suojaan varastoon tai katoksen alle, näin säästytään isommilta kevätsiivouksilta.

Quick dry foam

Päällystetty, pehmeä vaahtomuovi, joka päästää veden läpi ja tämän ansiosta kuivuu nopeasti. Meillä Plantagenilla näiden ulkokalusteiden runko on alumiinia ja päällyskankaat polyesterikudosta. Näitä tyynyjä sinun ei tarvitse nostaa sisälle, sateelta suojaan. 

Kestävyys: Säänkestävä materiaali, joka kestää hyvin sekä sadetta että aurinkoa.

Hoito: Lehtiä ja muita roskia voi poistaa harjalla ja pinnat voi pyyhkiä kostealla liinalla. Jos tarvetta ilmenee kalusteita voi pestä käsin saippualla ja vedellä. 

Säilytys: Säilytetään kuivassa varastossa talven ajan. Varmista että kalusteet ovat kauttaaltaan täysin kuivat kun siirrät ne varastoon, varsinkin jos kalusteita on tarkoitus säilyttää kylmässä tilassa ilman lämmitystä. 

Bambu

Bambukalusteet tuovat trooppista tunnelmaa oleskelualueelle. Bambu tarjoaa lähes samoja hyviä ja huonoja ominaisuuksia kuin luonnonrottinki. Materiaali tekee kalusteista kevyet ja niitä on helppo siirrellä paikasta toiseen.

Kestävyys: Kestää suhteellisen hyvin erilaisia sääolosuhteita mutta käyttöikä lyhenee huomattavasti jos niitä ei suojata sateelta. Hyvä vinkki on sijoittaa bambukalusteet paikkaan jossa lämpötilojen vaihtelut eivät ole kovin suuret.

Hoito: Muiden materiaalien tapaan bambusta valmistetut ulkokalusteet pyyhitään puhtaaksi tarvittaessa. Niitä on myös hyvä öljytä.

Säilytys: Bambusta valmistetut puutarhakalusteet säilytetään talven ajan varastossa, missä ei ole kovin suuria lämpötilan vaihteluja ja ne ovat suojassa sään vaikutuksilta. 

Valurauta

Valurautaiset ulkokalusteet tuovat oleskelualueelle jykevän ja rustiikkisen vaikutelman. Etuna on vahva ja kestävä materiaali. Huomioitavaa on kalusteiden paino, niiden siirtely voi olla raskasta. 

Kestävyys: Valurautaiset ulkokalusteet ovat sekä säänkestäviä että kulutuksenkestäviä. Etuna on kalusteiden paino, jykevät kalusteet pysyvät tukevasti paikoillaan kovassakin tuulessa. 

Hoito: Pestään ja pyyhitään puhtaaksi tarvittaessa, liinalla ja vedellä.

Säilytys: Valurautaiset puutarhakalusteet voidaan pitää ulkona ympäri vuoden mutta hyvä vinkki on peittää kalusteet kalustesuojalla, näin säästytään isommilta kevätsiivouksilta.

Betoni

Betonia käytetään useimmiten pöytälevyissä ja penkeissä. Saatavana on esimerkiksi betonipöytä teräsrungolla. Nämä ovat erittäin painavia tuotteita, joita on hankala kuljettaa ja koota itse. Voit vaihtoehtoisesti valaa pöytälevyn betonista paikan päällä.

Kestävyys: Betoni kestää sadetta ja kosteutta hyvin, mutta huokoisena materiaalina ilman pintakäsittelyä, läikkiä voi muodostua ruoasta ja juomista. Ajan mittaan betoniin muodostuu pieniä säröjä ja betonipinnan väri muuttuu, tämä kuuluu betonin luonteeseen, esteettinen seikka jota kannattaa ottaa huomioon sillä käyttöikään ei juuri mikään vaikuta. Pieniä halkeamia voi paikata sementillä mutta saman värisävyn aikaansaaminen voi olla vaikeaa.

Hoito: Jos haluat välttää rumia läikkiä betonissa, pinta kannattaa vahata. Tämä toistetaan säännöllisin välein kun pintakäsittely on kulunut pois. Helpoin tapa suojata betonikaluste on levittää betonpinnalle liina käytön ajaksi. Betoni pestään tarvittaessa saippualla ja vedellä.

Säilytys: Betoni on raskas ja säänkestävä materiaali jota voidaan pitää ulkona ympäri vuoden. Betonikaluste kannattaa silti peittä talven ajaksi, sillä tämä vähentää halkeamien ja värivirheiden muodostumista. 



Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta