Orkideat – näin onnistut

Orkideat – näin onnistut

Orkideat ovat yksi maailman suurimmista kasviperheistä, johon kuuluu lähes 25 000 eri lajia. Pohjoismaissa suosituin lajike on perhoskämmekkä, joka viihtyy hyvin ja tuo paljon iloa kotiin. Perhoskämmekkää on saatavilla monissa vaaleanpunaisen, keltaisen ja valkoisen sävyissä.

Miten orkidea kannattaa sijoittaa

Orkidea sijoitetaan valoisaan paikkaan, mutta ei suoraan auringonvaloon. Se viihtyy parhaiten 18–25 asteen lämpötiloissa. Kukat istutetaan erityiseen orkideoille tarkoitettuun kasvualustaan, joka koostuu erirakenteisista kaarnanpalasista. Tällainen kasvualusta on riittävän huokoinen, jotta orkideoiden juuret viihtyvät siinä.

Orkidean kastelu

Paras tapa kastella kukka on upottaa ruukku hetkeksi sankoon, jossa on huoneenlämpöistä vettä. Kun kasvualusta on kastunut läpimäräksi, ruukku nostetaan ylös ja liian veden annetaan valua pois. Älä seisota orkideaa vedessä, juuret vahingoittuvat siitä. Juuret on istutettava riittävän ilmavasti, jotta ne kuivahtavat kasteluiden välillä.

Orkidean lannoitus

Kukinnan aikana orkidealle annetaan orkidearavinnetta kerran kuukaudessa kastelun yhteydessä. Uudelleenkukitus: Leikkaa kuihtuneet ja kuivuneet kukkavanat pois. Kastele säästeliäästi talvikaudella, kun kasvi ei kuki. Käytä uudelleenistutuksessa orkideamultaa, orkidearavinnetta ja läpinäkyviä ruukkuja.