Orkideat ovat yksi suurimmista suosikeistamme. Ihanilla värisävyillään, kauniilla kukillaan sekä eri lajeillaan ne ovat luonnon fantastisia taideteoksia.

Vinkkejä orkideojen asetteluun

Viisi tapaa asetella orkideat

Ikisuosikit orkideat koristavat monen kotia. Phalaenopsis eli perhosorkidea on Suomen, Ruotsin ja Norjan suosituin laji. Se on helppohoitoinen ja pursuaa väriä ja elämää. Meillä on Pohjoismaiden laajin valikoima perhosorkideoita, joten löydät varmasti suosikkiorkideasi. Sen lisäksi, että laitat orkideat ruukkuun ja sijoitat ne perinteiseen tapaan ikkunalle, voit kokeilla muutamaa muutakin monipuolista istutusvinkkiä. Laske siis mielikuvituksesi valloilleen, ja kokeile jotain uutta!

  1. Valitse 3–5 mieleistäsi orkideaa. Istuta orkideat esimerkiksi kirpputorilta tai mummolasta löytyneeseen vanhaan ja kauniiseen kulhoon, emaliastiaan tai suureen ruukkuun. Somista asetelma koristekivillä, sammaleella tai kaarnalla. Tähän asetelmaan sopivat myös monenlaiset vihreät köynnöskasvit, vaikkapa kaunis lankaköynnös.
  2. Kokeile istuttaa orkideat sylinterimaljakkoon.
  3. Kiedo sammalta palloksi juurien ympärille ja ripusta orkideat leijuviksi kokonaisuuksiksi, joita kutsutaan myös nimellä Kokedama. Kastele suihkuttamalla palloa tai kasta pallo silloin tällöin veteen.
  4. Sijoita orkideat amppeliin ja poista kukkakepit niin, että varret saavat roikkua vapaasti.
  5. Laita orkideat paljain juurin maljakkoon yhdessä muratinoksan kanssa. Tämä asetelma kestää vähintään kuusi viikkoa ja luultavasti kauemminkin, jos lisäät siihen hieman vettä aina silloin tällöin.

Kuinka orkideat kannattaa sijoittaa

Orkideat ja perhosorkideat viihtyvät valoisassa ja lämpimässä paikassa. Vältä kuitenkin suoraa auringonvaloa, äläkä sijoita niitä lämmönlähteiden lähelle: pohjoisikkuna tai paikka lyhyen matkan päässä ikkunasta sopii useimmiten mainiosti. Perhosorkideat kukkivat vähintään kuukauden ja usein jopa kolme kuukautta, jos ne saavat tarpeeksi vettä. Joskus uusi varsi ilmestyy jo ennen kuin vanhat ovat kuihtuneet, toisinaan saat odottaa useita kuukausia, ennen kuin perhosorkidea suostuu kukkimaan uudelleen.

Kuinka orkideat kannattaa kastella

Orkidea kannattaa kastella 1–3 kertaa viikossa riippuen lämpö- ja valo-olosuhteista ja siitä, kukkiiko orkidea vai ei. Kesäaika korkeine lämpötiloineen ei tee ainoastaan meitä ihmisiä janoisemmiksi, vaan silloin myös kasvit haluavat enemmän vettä. Valolla on myös merkitystä: jos orkidea on talvella pohjoisikkunalla eikä kuki, riittää, kun kastelet sitä säästeliäästi kerran viikossa. Kastele joko upottamalla koko ruukku veteen, pitämällä sitä vesihanan alla tai suihkuttamalla sitä muutaman sekunnin ajan. Voit hyvin kastella orkideat myös ”tavalliseen tapaan” eli kastelukannulla tai vastaavalla. Varmista vain, ettei se saa liikaa vettä. Kun orkidean ilmajuuret ja lehdet ovat vihreät ja napakat, tiedät, että se viihtyy ja saa sopivan määrän vettä.

Orkideat ja ravinto

Aivan kuten me ihmisetkin, myös kasvit tarvitsevat ravintoa voidakseen hyvin ja kehittyäkseen parhaalla mahdollisella tavalla. Anna orkideoillesi ravinnetta kerran kuukaudessa kastelun yhteydessä. Voit myös käyttää pitkäkestoisempia ravinnepuikkoja, jotka painetaan ruukkuun.

Kukinnan jälkeen

Kukat kuivuvat, kuihtuvat ja putoavat ajan mittaan. Mikäli orkideat alkavat pudottaa kukkia, jotka eivät ole kuivuneet, saattaa vettä olla joko liian paljon tai liian vähän. Kun kaikki kukat ovat pudonneet, voit leikata koko varren. Silloin tosin saattaa kestää pidempään, ennen kuin uudet kukanvarret tulevat esiin, mutta toisaalta vältyt katselemasta kuivunutta vartta. Voit myös leikata varren yläosan, jättäen jäljelle noin kolmasosan. Näin näet, milloin uusia versoja tulee esiin. Yksi tapa nopeuttaa uusien kukintojen muodostumista on orkidean asettaminen valoisaan ja viileään paikkaan 2–3 viikoksi. Kukintojen tullessa esiin voit halutessasi laittaa ruukkuun tukikepin. Mikäli haluat jatkuvaa kukintaa, helpointa on ostaa uusia orkideoita ja käyttää vanhat kompostin ruokintaan.

Orkideakomposti tai sammal

Useimmat orkideat ovat päällyskasveja, jotka kasvavat muiden puiden ja kasvien päällä. Orkideat kiinnittyvät niihin pitkillä ilmajuurillaan, joiden avulla ne keräävät ympäristöstään vettä ja ravinteita. Kotimme ovat kuitenkin harvoin yhtä kosteita kuin sademetsä, joten ne istutetaan yleensä kaarnasekoitteeseen, jota kutsutaan orkideamullaksi. Se on ilmavaa ja tarjoaa juurille paljon ilmaa ja kosteutta. Kun orkidean ripustaa esimerkiksi sammalpalloon, sammal toimii kosteuden ylläpitäjänä. Saatavilla on myös erityistä orkideasammalta, joka pitää hyvin kosteutta ja jota voit pitää niin amppelissa, ruukussa kuin asetelmassakin.

Perhosorkidea “Royal Blue”

Royal Blue on tavallinen perhosorkidea, johon on ruiskutettu varren alapäästä mustetta, mikä tekee kukista siniset. Värjäyksen vaikutus on kuitenkin melko lyhytaikainen. Nuput, jotka kukkivat oston jälkeen, tulevat olemaan vaaleamman sinisiä tai valkoisia riippuen siitä, kuinka pitkällä niiden kasvu oli ruiskutettaessa.

Lue lisää

Orkideat – näin onnistut >>
Orkideat >>Perhosorkidea

Ø12 cm, Valkoinen

1799
Lue lisää

Perhosorkidea

Ø12 cm, Pinkki

1799
Lue lisää

Perhosorkidea

Ø12 cm, Violetti

1799
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta