Vinkkejä orkideojen asetteluun

Orkideat ovat yksi suurimmista suosikeistamme. Ihanilla värisävyillään, kauniilla kukillaan sekä eri lajeillaan ne ovat kaikki luonnon fantastisia taideteoksia.

Viisi tapaa asetella orkideat

Ikisuosikit orkideat koristavat meistä monen kotia. Phalaenopsis eli perhosorkidea on Norjan, Ruotsin ja Suomen suosituin laji. Se on helppohoitoinen ja antaa väriä ja elämää sinne, mihin se sijoitetaan. Meillä on Pohjoismaiden laajin valikoima perhosorkideoita, joten löydät varmasti suosikkiorkideasi meiltä.

Sen lisäksi, että laitat orkideat ruukkuun ja sijoitat ne perinteiseen tapaan ikkunalle, haluamme jakaa muutamia muitakin monipuolisia istutusvinkkejä. Laske siis mielikuvituksesi valloilleen, ja kokeile jotain uutta! 

  1. Valitse 3-5 mieleistäsi orkideaa. Istuta orkideat esimerkiksi kirpputorilta tai mummolasta löytyneeseen vanhaan ja kauniiseen kulhoon, emaliastiaan tai suureen ruukkuun. Somista asetelma koristekivillä, sammaleella tai kaarnalla. Tähän asetelmaan sopivat myös monenlaiset vihreät köynnöskasvit kuten esimerkiksi kaunis lankaköynnös.
  2. Kokeile istuttaa orkideat sylinterimaljakkoon.
  3. Kiedo sammalta palloksi juurien ympärille ja ripusta orkideat leijuviksi karveiksi, joita kutsutaan myös nimellä Kokedama. Kastele suihkuttamalla palloa tai kasta pallo silloin tällöin veteen.
  4. Sijoita orkideat amppeliin ja poista kukkakepit niin, että varret saavat roikkua vapaasti.
  5. Laita orkideat paljain juurin maljakkoon yhdessä muratinoksan kanssa. Tämä asetelma kestää vähintään 6 viikkoa ja luultavasti kauemminkin, jos lisäät siihen hieman vettä aina silloin tällöin.

Kuinka orkideat kannattaa sijoittaa 

Orkideat ja Perhosorkideat viihtyvät valoisassa ja lämpimässä paikassa. Vältä kuitenkin suoraa auringonvaloa, äläkä sijoita niitä lämmönlähteiden lähelle: pohjoisikkuna tai paikka lyhyen matkan päässä ikkunasta sopii useimmiten mainiosti. Perhosorkideat kukkivat vähintään yhden kuukauden ja useimmiten jopa kolme kuukautta, jos ne saavat tarpeeksi vettä. Joissakin tapauksissa uusi varsi ilmestyy jo ennen kuin vanhat ovat kuihtuneet, kun taas toisinaan saat odottaa useita kuukausia, ennen kuin perhosorkidea suostuu kukkimaan uudelleen.

Kuinka orkideat kannattaa kastella 

Orkidea kannattaa kastella kastele 1-3 kertaa viikossa riippuen lämmöstä, valosta ja siitä, kukkiiko orkidea vai ei. Kesäaika korkeine lämpötiloineen ei tee ainoastaan meitä ihmisiä janoisemmiksi, vaan silloin myös kasvit haluavat enemmän vettä. Valolla on myös merkitystä; jos orkidea on talvella pohjoisikkunalla eikä kuki, riittää, kun kastelet sitä säästeliäästi kerran viikossa. Kastele joka upottamalla koko ruukku veteen, pitämällä sitä vesihanan alla tai suihkuttamalla sitä muutaman sekunnin ajan. Voit hyvin kastella orkideat myös ”tavalliseen tapaan” eli kastelukannulla tai vastaavalla. Varmista vain, ettei se saa liikaa vettä joka kerta. Kun orkidean ilmajuuret ja lehdet ovat vihreät ja napakat, tiedät, että se viihtyy ja saa tarpeeksi vettä.

Orkideat ja niiden tarvitsema ravinto

Aivan kuten me ihmisetkin, myös kasvit tarvitsevat ravintoa voidakseen hyvin ja kehittyäkseen parhaalla mahdollisella tavalla. Anna orkideoillesi ravinnetta kerran kuukaudessa kastelun yhteydessä. Voit myös käyttää ravinnepuikkoja, jotka painat ruukkuun. Nämä kestävät pidemmän aikaa.

Kukinnan jälkeen

Kukat kuihtuvat ajan mittaan, kuivuvat ja putoavat. Mikäli orkideat alkavat pudottaa kukkia, jotka eivät ole kuivuneet, on jossain todennäköisesti vikaa. Yleensä tällöin vettä on joko liian paljon tai liian vähän. Kun kaikki kukat ovat pudonneet, voit leikata koko varren. Silloin tosin saattaa kestää pidempään, ennen kuin uudet kukanvarret tulevat esiin, mutta toisaalta vältyt katselemasta kuivunutta vartta. Voit myös leikata varren yläosan, jättäen siitä jäljelle noin kolmasosan. Näin näet, milloin uusia versoja tulee esiin. Yksi tapa nopeuttaa uusien kukintojen muodostumista on orkidean asettaminen valoisaan ja viileään paikkaan 2-3 viikoksi. Kukintojen tullessa esiin voit halutessasi laittaa ruukkuun tukikepin. Mikäli haluat katsella kukkia jatkuvasti, helpointa on ostaa uusia ja ruokkia kompostia vanhoilla.

Orkideakomposti tai sammal

Useimmat orkideat ovat päällyskasveja, jotka kasvavat muiden puiden ja kasvien päällä kiinnittyen niihin pitkillä ilmajuurillaan, joiden avulla ne keräävät ympäristöstään vettä ja ravinteita. Kotimme ovat kuitenkin harvoin yhtä kosteita kuin sademetsä, joten jotta orkideat viihtyisivät, ne istutetaan yleensä kaarnasekoitteeseen, jota kutsutaan orkideamullaksi. Se on ilmavaa, joten juuret saavat siitä paljon ilmaa ja kosteutta. Kun ripustamme orkidean esimerkiksi sammalpalloon, saa sammal toimia kosteuden ylläpitäjänä. Saatavilla on myös erityistä orkideasammalta, joka pitää hyvin kosteutta ja jota voit pitää niin amppelissa, ruukussa kuin asetelmassakin.

Perhosorkidea “Royal Blue”

Tämä on tavallinen Perhosorkidea, johon on ruiskutettu varren alapäästä mustetta, mikä tekee kukista siniset. Värjäyksen vaikutus on kuitenkin melko lyhytaikainen. Nuput, jotka kukkivat oston jälkeen, tulevat olemaan vaaleamman sinisiä tai valkoisia riippuen siitä, kuinka pitkällä niiden kasvu oli ruiskutettaessa.

Lue lisää

Orkideat – näin onnistut >>
Orkideat >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc