Postinumero |
Huom!
Tavaroiden saatavuus kaupassa voi vaihdella, joten ostoskorissasi oleva tuote voidaan poistaa, kun vaihdat myymälää.

-30% kaikki viherkasvit tarjous on voimassa 31.10.asti. >

Hyasintti

On vaikeaa olla pitämättä hyasintista. Tämä monivuotinen kukkiva kasvi on kotoisin Turkista ja Syyrian länsiosista. Se on ollut 1600-luvulta lähtien suosittu ja arvostettu kasvi suomalaiskodeissa, varsinkin jouluna.

Tieteellinen nimi (latinankielinen nimi): Hyacinthus orientalis
Heimo: Parsakasvit (Asparagaceae)

Inspiraatiota ja vinkkejä hyasintin viljelyyn ja hoitoon

Hyasintit ovat erittäin helppohoitoisia, ja hoito määräytyy käyttötarkoituksen mukaan.

Ruukkuhyasintti

Tavallisesti hyasintit ovat ruukuissa joulun aikaan, jolloin käytetään tavallista kukkamultaa. Muista myös lannoittaa hyasinttia ruukkukasviravinteella. Kastele vain multaa sipulin ympäriltä, ei itse kasvia. Hyasintti viihtyy parhaiten valoisassa ja viileässä paikassa.

Hoito kukinnan jälkeen

Kasvia ei tarvitse heittää pois sen kuihduttua – sipuleista voi vielä kasvattaa uusia hyasintteja. Varren kuihduttua voit vetää sen pois, mutta jätä lehdet paikalleen. Sipulin on saatava vettä ja ravinteita siihen asti, että pakkaset hellittävät. Tänä aikana sipulit kasvavat, ja voit istuttaa ne kukkapenkkiin viileään ja valoisaan paikkaan.

Istuta hyasintti ulos kukinnan jälkeen

Ulos istuttamisen jälkeen lehdet kuihtuvat, ja sipuli saa enemmän ravintoa. Hyasintti ei kuki vielä samana keväänä, mutta jo seuraavan kevään tullen voit nähdä puutarhassasi kauniita, upeasti tuoksuvia hyasintteja!

Yhtä kaunis keväällä kuin jouluna

Monille suomalaisille hyasintti liittyy läheisesti juuri jouluun, kuten sen valtavista myyntimääristä voi päätellä. Hyasintin ominaisuudet ja kasvutapa ovat kuitenkin samankaltaiset kuin toisella suositulla hollantilaisella kasvilla: tulppaanilla.

Tulppaanin tavoin hyasintti on sipulikasvi, jota viljellään Hollannissa suurina määrinä. Sen kasvutapa on samanlainen: se kasvaa keväällä esiin sipulistaan kukkapenkissä ja kukkii kauniisti. Hyasinttia voit siis käyttää monta kertaa. Älä siis hävitä joulun jälkeen, vaan säilytä sitä viileässä ja pimeässä ja istuta se sitten ulos.

Suosittu ruukkukasvi

Hyasintit ovat suosittuja ruukkukasveja talvella. Joulukuun lähestyessä kasvatetut sipulit ilmaantuvat kauppoihin hiukan eri kehitysvaiheissa. Nupullaan olevasta kasvista voi olla vaikeaa päätellä väriä, mutta useimmiten sen tietää ruukun väristä. Ruukuissa myytävät hyasintit ovat kauniita, mutta yhtä hyvin voit istuttaa hyasinttisipulin itse ja tehdä ruukkuun luovia asetelmia.

Istuta hyasinttisipulit multaan

Istuta sipuli tavalliseen kukkamultaan ja huolehdi riittävästä läpäisevyydestä. Istuta se tukevasti ja anna vettä mullalle, ei sipulille. Vie hyasintti sen jälkeen valoisaan ja viileään paikkaan.

Näin viljelet hyasintin lasissa

Hyasintin voi mainiosti kasvattaa myös lasissa tai lasipurkissa – tämä on jännittävä ja hieno kasvatustapa. Näin onnistut: nosta sipuli mullasta ja harjaa multa huolellisesti pois. Voit huuhdella viimeiset rippeet pois vedellä. Seuraavaksi tarvitset lasin, jossa sipuli ei pääse koskemaan vedenpintaan. Täytä lasi ja sijoita sipuli niin, että vain sen juuret jäävät veteen. Sipuli itse ei saa olla vedessä. Jonkin ajan kuluttua juuret kasvavat valkoiseksi, ohueksi verkostoksi lasin pohjalle. Lisää vettä sitä mukaan, kun se haihtuu lasista.

Kasvin ominaisuudet

Hyasintteja on monen värisiä ja muotoisia. Hyasintin kukat ovat suppilon muotoisia, ja ne istuvat tiiviinä rykelmänä kukkavarren päässä. Itse kasvi on tukeva ja sylinterimäinen ja kasvaa suoraan ylöspäin sipulista.

Hyasintin kukka

Hyasintti koreilee kauniilla tuoksuvilla kukillaan, jotka voivat olla sinisiä, valkoisia, vaaleanpunaisia, violetteja, punaisia tai vaaleankeltaisia. Hyasinttia voi viljellä ulkona kukkapenkissä tai sisällä ruukussa tai lasissa. Ruukkukasvina se on meille suomalaisille kaikista mieluisin.

Nauti kasvista ympäri vuoden

Kauniina kevätkukkana hyasintti on itsestään selvä valinta myös kukkapenkkiin, jossa se levittää kaunista tuoksuaan. Vaikka useimmille hyasintti on joulun ja joulunajan kasvi, tätä sipulikasvia voi käyttää muinakin vuodenaikoina. Sen voi mainiosti istuttaa yksinään ruukkuun tai muiden kasvien joukkoon.

Hyasintti voi olla muutakin kuin vain odotettu ja toivottu joulukasvi. Sillä on runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia!

Mielenkiintoista tietää:

  • Hyasintteja viljeltiin jo Rooman valtakunnan aikana v. 700 eKr.
  • Hyasintteja on 1600-luvulta lähtien viljelty kaupallisesti, ja Hollannissa ne kilpailivat hetken jopa tulppaanien suosiosta.
  • Hyasintteja on noin 150 eri lajiketta.
  • Joka joulu tätä suosittua kasvia myydään noin 11 miljoonaa kappaletta.
  • Hyasintit lajitellaan tuoksun voimakkuuden perusteella.
  • Hyasintin suosio Suomessa joulun aikaan on ainutlaatuista, sillä normaalisti se luokitellaan kevätkukaksi.
  • Hyasintti on saanut nimensä kreikkalaistaruston kauniin nuorukaisen, Hyakinthoksen, mukaan. Hänen kerrotaan saaneen surmansa kiekosta, ja tippuneet veripisarat saivat hyasintin kasvamaan esiin maasta.

Lue lisää

Valitse kauniita erimuotoisia, erivärisiä ja eri materiaaleista tehtyjä ruukkuja >>

Hyasintti 'Jan Bos'

Punainen

199
Ota 10 maksa 5
Lue lisää

Hyasintti

Ympärysmitta 19 cm, Valkoinen

599
Lue lisää
Tulossa pian

Hyasintti

Ympärysmitta 17 cm, Violetti

599
Lue lisää
Ei sesongissa
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc