Kasvitrendit 2024 – vuoden kiinnostavimmat kasvit

Kasvava kiinnostus sisäkasveja kohtaan ei ole vain ohimenevä trendi, vaan uusi suuntaus – pyrkimys harmoniaan, kestävämpään elämäntapaan ja arjen ylellisyyteen.

Kasvitrendit 2024 – vuoden kiinnostavimmat kasvit

Vuonna 2024 sisäkasveista on tullut enemmän kuin pelkkä koriste – ne ovat nyt elämäntapa. Useamman vuoden jatkunut globaalinen muutos on kasvattanut niiden suosiota vahvemmaksi kuin koskaan. Tämä ilmiö näkyy selvästi viimeisimmissä trendeissä.

Trendi 1: Luksusta arkeen leikkokukilla

Leikkokukat ovat saanet uuden merkityksen. Niitä ei enää nähdä pelkästään hetkellisen kauneuden ilmentäjinä, vaan ne toimivat symbolina arjen ylellisyydelle. Kuluttajat, joilla on vähemmän rahaa käytettävissään, etsivät pieniä ilonaiheita kiireisen arjen keskelle. Tämä trendi tunnetaan nimellä huulipunaefekti, joka tarkoittaa, että yksinkertaisilla keinoilla pyritään luomaan ylellisyyttä jokapäiväiseen elämään. 
Jos haluat olla erityisen trendikäs, panosta kukkiin, joissa on vuoden trendiväri: lempeä persikan sävy Peach Fuzz. Vaalean persikan sävyisiä lajikkeita löydät esimerkiksi tsinnioiden ja daalioiden joukosta. 

Leikkokukkien trendi liittyy myös muihin suosittuihin käsitteisiin, kuten ikebana ja slow flowers. Slow flowers korostaa paikallisesti kasvatettujen kesäkukkien itsepoimintaa ja käyttöä – se edistää kestävää elämäntapaa, kannustaa viljelemään kukkia siemenestä asti itse ja sitomaan kimppuja itse kasvatetuista kukista. Plantagenin valikoimasta löydät kukkien siemenseoksia, joissa on monenlaisia leikkokukkia eri väriteemoissa. 

Ikebana on japanilainen kukkataiteen muoto, jossa keskitytään käyttämään vain muutamia kukkia minimalististen, taidokkaiden asetelmien luomiseksi, korostaen yksittäisen kukan kauneutta. Tämä tekee ikebanasta esteettisen ja budjettiystävällisen vaihtoehdon.

Trendikkäitä leikkokukkia
 

Leinikki
Leinikki on ihastuttava leikkokukka, jonka ulkomuoto ilmentää pelkistettyä tyylikkyyttä. Sillä on silkinpehmeät lehdet ja tiiviisti kerrotut, lumpeen kukkia muistuttavat kukat, joita on saatavilla monessa eri värissä.

 

Tsinnia
Tsinnia eli oppineiden kukka kasvaa myös monissa herkullisissa väreissä, kuten vuoden trendivärissä Peach Fuzz. Sen kukinta jatkuu heinäkuusta syksyyn asti, joten kukkia voi kerätä pitkään. Tämän kauniin ja kestävän leikkokukan siemeniä kannattaa ottaa talteen ennen pakkasten tuloa.

 

Auringonkukka
Auringonkukat ovat helppoja kasvattaa ja näyttäviä kukkakimpussa. Nämä suuret ja kauniit leikkokukat sopivat sekä ikebana- että slow flowers -trendiin

 

Daalia
Daaliat ovat erinomaisia leikkokukkia. Niiden joukosta löytyy runsaasti erilaisia vaihtoehtoja niin värin kuin muodonkin osalta – mukaan lukien tämän vuoden trendikäs persikan sävy.

 

Pioni
Pionin kukat ovat suuria ja näyttäviä, ja ne sopivat täydellisesti kesäkukkakimppuun. Viehättävissä kukissa on myös hurmaava tuoksu.

 

Akileija
Akileijat ovat kuin pieniä taideteoksia itsessään – täynnä viehättäviä värisävyjä ja muotoja. Akileija tuo keveyttä ja mielenkiintoa kukkakimppuun. Voit hyödyntää myös sen vihreitä siemenkotia.

 

Trendi 2: Helppohoitoiset kasvit lisäävät hyvinvointia

On kiehtova näkökulma, että kasvit eivät vain kaunista kotiamme, vaan myös edistävät hyvinvointiamme. Peikonlehden isot vihreät lehdet rauhoittavat mieltä, ja burmaneväpalmun erikoiset lehdet keräävät katseita ja herättävät mielenkiintoa. Viherkasvit tuovat digitaalisuuden ja teknologian täyttämään arkeemme tervetulleen annoksen luonnon parantavaa voimaa. Tämä ei rajoitu vain vihreän värin rauhoittavaan vaikutukseen, vaan myös luovaan prosessiin, joka liittyy kasvien hoitamiseen. 

Tämän vuoden suuntaus suosii enemmän helppohoitoisia kasveja, jotka helpottavat arkea monen palatessa pandemian jälkeen töiden ja harrastusten pariin. Aikaisemmin suosittuja lajeja ovat olleet muun muassa palmuvehka ja anopinkieli. Ne kiinnostavat monia edelleen, mutta tänä vuonna listalta löytyy myös uusia tulokkaita.

Helppohoitoisista kasveista kiinnostuneiden unelmakasveja
     

Burmaneväpalmu
Burmaneväpalmu (Caryota mitis) on eväpalmujen kasvisukuun kuuluva helppohoitoinen kasvi, jolla on erikoisen muotoiset lehdet. Tätä viehättävää kasvia löytyy monessa eri koossa.

 

Peikonlehti 
Kodin suosituimpien viherkasvien joukossa peikonlehti pysyy edelleen listan kärjessä. Se on monen kodin suosikki, joka viehättää helppohoitoisuudellaan ja koristeellisilla, suurilla lehdillään. Peikonlehti kasvaa nopeasti, ja pistokkaista saa helposti uusia pieniä taimia. 

 

Kultaköynnös
Kultaköynnös (Epipremnum aureum) on ihanteellinen valinta aloittelijalle: helppohoitoinen ja viehättävä kasvi, jolla on kaunis, kirjavan keltavihreä lehdistö. Se tarjoaa rehevyyttä vähällä vaivalla, sillä se tarvitsee vain vähän vettä ja valoa kasvattaakseen pitkiä keltavihreitä versoja. Kultaköynnös on saatavilla riippuvana amppelikasvina tai köynnöstävänä, tukeen kiinnitettynä versiona. Kultaköynnös kasvattaa myös ilmajuuria, joita se käyttää kiinnittyäkseen alustaansa. Tämä on hyvä huomioida sijoittelussa, jotta kasvi ei kiinnity liian tiukasti herkkiin pintoihin.

 

Rönsylilja
Tämä retrokasvi tekee nyt voimakkaan paluun, ja kasvava kiinnostus on tuonut mukanaan uusia, jännittäviä lajikkeita. Rönsyliljoja on saatavilla niin yksivärisillä vihreillä kuin viehättävän raidallisillakin lehdillä. Se on helppohoitoinen amppelikasvi, jota on myös helppo lisätä. Rönsyliljaa kastellaan reilusti tarvittaessa ja annetaan kuivahtaa hieman ennen seuraava kastelukertaa.

 

Posliinikukka
Posliinikukka (Hoya), sisäkasvien klassikko, on jälleen noussut trendilistalle hyvien ominaisuuksiensa vuoksi. Se on helppohoitoinen kasvi, jonka kukinta vain paranee vuosi vuodelta. Tyylikäs köynnöskasvi antaa luovuudelle tilaa, sillä se kasvattaa pitkiä kapeita rönsyjä, joita voi ohjata kasvamaan erilaisten tukien ympärille. Posliinikukalla on vahva yhteisö kasviharrastajien keskuudessa, jotka keräävät erilaisia lajikkeita ja jakavat keskenään vinkkejä.

 

Trendi 3: Kasvien lisääminen pistokkaista

Vallitseva taloustilanne ja kasvava tietoisuus kestävästä kehityksestä on lisännyt kiinnostusta viljellä kasveja itse, ja pistokkaiden ottaminen on osa tätä ilmiötä. Yhä useampi kokee tänä vuonna onnistumisen iloa nähdessään pienen kasvinosan juurtuvan ja kasvavan täysimittaiseksi kasviksi.

Kyseessä ei ole vain taloudellinen motiivi – monia houkuttelee myös mahdollisuus jakaa kasveja ja viljelykokemuksia muiden kanssa. Keräsimme listan trendikkäistä ja suosituista kasveista, joita voit lisätä pistokkailla. Listan kasvien lisäksi pistokkaita on helppo ottaa esimerkiksi muratista, peikonlehdestä ja köynnösvehkasta.

Suosittuja kasveja, joista saa helposti pistokkaita
 

Herttalyhty
Herttalyhty on suloinen ja helppohoitoinen kasvi, joka sopii erinomaisesti pieneen amppeliin. Pitkät ja kapeat lankamaiset versot ja viehättävät sydämenmuotoiset lehdet antavat sille uniikin ulkonäön. Herttalyhdystä saa helposti pistokkaita, ja ne juurtuvat nopeasti – se on siis täydellinen vaihtoehto, kun haluat trendikkään kasvin, jota on helppo lisätä.

 

Juoru
Juoru (Tradescantia) on kestävä kasvi, joka nauttii monen suosiota nopean kasvutahtinsa ja värikkäiden lehtiensä ansiosta. Sitä on helppo lisätä pistokkaista: leikkaa pitkistä varsista osia ja aseta ne veteen tai suoraan multaan juurtumaan.

 

Vihannekset
Vihannesten, kuten tomaatin ja salaatin viljeleminen siemenestä on antoisaa, mutta tiesitkö, että niitäkin voi lisätä – vieläpä varsin vaivattomasti? Vihannesten lisääminen pistokkaiden avulla on taloudellisesti ja ekologisesti kestävä trendi, joka näyttää kasvavan vuonna 2024. Kiinnostusta on havaittavissa esimerkiksi tomaattien lisäämiseen pistokkaista. Oikean tiedon ja optimaalisten kasvuolosuhteiden avulla voitkin pian aloittaa omien vihannesten kestävän viljelyn ja sadonkorjuun.

 

Pelargoni
Pelargonien pistokkaat ovat tunnettuja kyvystään juurtua helposti. Pelargoneihin kuuluu runsaasti eri lajikkeita, ja niitä on saatavilla useissa eri väreissä. Niiden lisääminen ei ole vain taloudellisesti kannattavaa, vaan myös hauska tapa päästä kokeilemaan ja keräilemään erilaisia pelargonilajikkeita.

 

Muorinkukka
Muorinkukka (Peperomia) on monipuolinen kasvisuku, johon kuuluu useita pistokaslisäykseen sopivia lajikkeita. Muorinkukan kompakti koko ja ainutlaatuinen lehtirakenne tekee siitä mielenkiintoisen valinnan. Pistokkaiden ottaminen on hyvä tapa hankkia helposti ja nopeasti lisää näitä suosittuja kasveja.

 

Isokirjopeippi
Isokirjopeippi (Coleus) eli värinokkonen on suosittu kasvi pistokaslisäykseen, ja sillä on vahva yhteisö kasviharrastajien keskuudessa. Kasvi tunnetaan värikkäistä, rehevistä lehdistään ja pistokkaista, jotka juurtuvat erityisen helposti. Isokirjopeippi on näyttävä katseenvangitsija, joka tuo upeaa väriloistoa kodin sisustukseen ja puutarhan kukkapenkkiin.

 

Trendi 4: Erikoisten kasvien keräileminen

Kirjava peikonlehti (Monstera variegata) käynnisti kasviharrastajien keskuudessa villityksen harvinaisten kasvimuunnosten keräilyyn. Trendi jatkuu yhä, ja se on laajentunut koskemaan useampia kasvilajikkeita. Kasviharrastajat metsästävät harvinaisia ja erikoisia kasveja, jotka ovat arvokkaita ja harvoin saatavilla. Suosittuja esimerkkejä ovat peikonlehti ’Thai Constellation’ ja köynnösvehka 'White Knight', jotka ovat haluttuja helmiä kasvikokoelmaan. Erikoiset ja näyttävät kasvit ovat myös keino ilmaista omaa persoonaa ja sisustustyyliä.

Kasveja, joista voi kerätä erikoisia muunnoksia
     

Orkideat
Orkideoiden eli kämmekkäkasvien laaja kirjo tarjoaa keräilijöille monta heimoa ja lajia, johon erikoistua: ainutlaatuisia, pieniä ja isoja lajikkeita sekä risteytyksiä eri väreissä ja muodoissa.  Orkidean omintakeinen, viehättävän kaunis ulkomuoto houkuttelee keräilijöitä ympäri maailman.

 

Mehikasvit
Erikoisten mehikasvien maailma on täynnä kiehtovia muotoja ja värejä, joiden joukossa ovat esimerkiksi mielenkiintoiset kivikukat (Lithops) ja lumoavat mehiruusukkeet. Vaihteleva ulkonäkö ja ainutlaatuinen kyky sopeutua kuiviin kasvuolosuhteisiin tekevät niistä houkuttelevia kohteita keräilijöille.

 

Kaktukset
Kaktukset ovat kiehtova kasviryhmä, johon kuuluu lukuisia ainutlaatuisia ja harvinaisia lajikkeita. Jännittävien, piikikkäiden muotojen ja kokojen vaihtelevuus tekee niistä kiinnostavia keräilykohteita. Harvinaisia kaktuslajeja ovat esimerkiksi Lophophora Williamsii (Peyote) ja pallerotyräkki (Euphorbia obesa), jotka houkuttelevat keräilijöitä erikoisella ulkonäöllään.

 

Alokasiat
Alokasia tunnetaan suurista, veistoksellisista lehdistään, joissa on monipuolinen väritys ja kuviointi. Kasvikokoelmaan halutaan lajikkeita, joissa on erilaisia lehtikuvioita, kuten erityisen viehättävä kirjavalehtinen Variegata. Alokasian näyttävät lehdet tuovat kodin sisustukseen trooppista tunnelmaa ja tekevät siitä keskeisen elementin huoneessa. Alokasiat erittävät lehdistään nestettä, joten tämä kannattaa huomioida kasvin sijoittelussa.

 

Köynnösvehkat
Monipuolinen kasviheimo köynnösvehkat (Philodendron) sisältää useita harvinaisia ja ainutlaatuisia lajikkeita. Yksi harvinaisimmista lajikkeista, josta on muodostunut viherharrastajien toivekasvi, on valkoisen ja vihreän kirjavat lehdet omaava köynnösvehka White Knight. Erilaisten lajien ja lajikkeiden kerääminen on suosittua kasviharrastajien keskuudessa, jotka haluavat kasvattaa kokoelmaansa ainutlaatuisilla kasveilla.

 



Jättipeikonlehti

Korkeus 70 cm, Vihreä

4999
Lue lisää

Juoru 'Nanouk'

Korkeus 35 cm, Viininpunainen

1299
Lue lisää

Kirsikkatomaatti

Ø14 cm, Vihreä

1799
Lue lisää

Herttalyhty

Korkeus 15 cm, Vihreä

899
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta