Aitakasvit - Näin onnistut

Aitakasvit - Näin onnistut

Pensasaita valitaan monista syistä. Useimmiten halutaan tuulen- ja näkösuojaa. Valittavissa on runsaasti erilaisia taimia, joista kasvaa onnistunut aita: talvellakin vihreitä, muotoon leikattavia tai vapaasti kasvavia. Aidasta tulee eloisa, kun se koostuu erilaisista kasveista. Silloin sen kannattaa antaa kasvaa vapaasti.

Vapaasti kasvava aita

Vapaasti kasvava aita tekee ilmapiiristä luonnollisemman ja kahlitsemattoman. Siinä kasvit saavat kasvaa täyteen mittaansa. Yleensä ne kukkivat ahkerammin. Vapaasti kasvava aita vie enemmän tilaa, mutta sitä voi tietysti leikata varovaisesti, jotta se mukautuu puutarhaasi. Istuta aitaa varten 2-4 tainta metriä kohden: esimerkiksi isotuomipihlajaa, aroniaa, kurtturuusua, onnenpensasta, jasmiketta, syreeniä tai pensashanhikkia. Esimerkiksi mänty, smaragdituija, alppiruusu (rododendron) ja laakerikirsikka pysyvät vihreinä talvellakin.

Muotoon leikattava aita

Tällainen aita antaa huolitellun vaikutelman, ja sen muoto on selkeä. Muotoon leikattava aita vie vähemmän tilaa kuin vapaasti kasvava aita. Istuta aitaa varten 3-5 tainta metriä kohden: Leikkaa noin kaksi kertaa kasvukauden aikana. Valitse esimerkiksi euroopanvalkopyökki, taikinamarjapensas, tuhkapensas, marjatuomipihlaja tai aitalikusteri. Esimerkiksi orjanlaakeri, tuija ja euroopanmarjakuusi pysyvät vihreinä talvellakin.

Maaperä ja istuttaminen

Käytä istutusmultaa. Sekoita sen joukkoon ympäröivää maa-ainesta. Kaiva noin 50–70 cm leveä istutusoja. Poista kaikki rikkaruohot. Istuta taimet samaan syvyyteen kuin ne olivat ruukuissa. Paljasjuurikasvit istutetaan alkukeväällä (huhti-toukokuussa) tai loppusyksystä. Niiden juuripaakun ympärillä voi olla verkko tai säkkikangasta. Ruukkutaimia voidaan istuttaa koko kasvukauden ajan.

Hoito

Kastele säännöllisesti ensimmäisinä viikkoina istuttamisen jälkeen. Myöhemmin kastelu sovitetaan lämpötilan, sademäärän ja lajin tarpeiden mukaan. Paranna maata lehmänlannalla keväällä. Kun aita vihertää, täydennä Bernerin puutarhalannoitusaineella. Ikivihreät kasvit täytyy suojata kevättalvella voimakkaalta auringonpaisteelta suojakankaalla.