Syysleimu, kesäleimu vai sinileimu? Kaikilla leimuilla on lajikkeesta riippumatta sievät kukat ja pitkä kukinta-aika. Lue lisää leimujen hoitamisesta kasvioppaastamme!

Leimut

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Phlox
Heimo: Sinilatvakasvit

Leimujen hoito

Leimujen (‘Phlox’) kasvisukuun kuuluu 70 eri lajiketta. Suomalaisissa puutarhoissa kasvatetaan monia näistä lajikkeista. Kukat ovat sieviä ja sinisiä, punaisia, liiloja tai valkoisia. Tavallisimmat lajikkeet meidän leveysasteillamme ovat sinileimu, kesäleimu, sammalleimu ja syysleimu.

Sinileimu kivikkoryhmiin

Sinileimulla on tuuhea ja jämäkkä kasvutapa, ja se kukkii toukokuusta kesäkuuhun sinivioletein kukin. Se tarvitsee vain vähän vettä ja on erinomainen maanpeitekasvi. Sille sopivat useimmat multalajit, mutta mullan on tärkeää olla hyvin läpäisevää. Tuoksuvakukkainen kasvi sopii hyvin kivikkoryhmiin.

 • Kastelu: Tarvitsee vähän vettä, kestää pientä kuivuutta.
 • Paikka: Puolivarjoisa paikka, viihtyy kivikossa.
 • Kukinta: Kukkii keväällä.

Leikkaa kasvi aikaisin keväällä mieluiten maan tasalle. Kasvi on 20–30 cm korkea.

Kesäleimu reunuskasviksi

Kesäleimu on yksivuotinen kasvi, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjossa hyvin läpäisevässä maassa. Se tuoksuu usein voimakkaasti, ja siitä on saatavana useita värejä. Kasvi on suhteellisen matala, joten se sopii hyvin kukkapenkkien reunuskasviksi ja kivikkoryhmiin. Esikasvatusta suositellaan aikaisemman kukinnan aikaansaamiseksi.

 • Multa: Viihtyy hyvin lannoitetussa ja kuohkeassa mullassa.
 • Kastelu: Kastele runsaasti kuivina kausina. Pidä multa hieman kosteana.
 • Kukinta: Kukkii runsaasti koko kesän ja kestää alkusyksystä hieman kylmää.

Pysty kasvutapa ja pienet kukat, jotka kasvavat latvatertussa. Kesäleimua on saatavana liilana, roosana, punaisena, valkoisena ja monen muun värisenä.

Syysleimu kukkapenkkiin

Syysleimu kukkii nimensä mukaisesti myöhemmin kuin sinileimu ja kesäleimu. Syysleimu on runsaasti kukkiva perenna, jonka tuoksuvat kukat ovat pitkien varsien päässä. Syysleimu viihtyy kukkapenkissä multavassa maassa.

 • Multa: Ravinteikas, kostea multa. Kastellaan säännöllisesti ja enemmän kuin sinileimua.
 • Istutuspaikka: Viihtyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa.
 • Kukinta: Kukkii lajikkeen mukaan heinäkuusta syyskuuhun.

Myös syysleimu tulee leikata keväällä maan tasalle. Kasvi on 50–100 cm korkea. Lisää kasvia jakamalla taimet keväällä tai syksyllä tai ottamalla pistokkaita.

Sammalleimu maanpeitekasviksi

Sammalleimu on monivuotinen maanpeitekasvi, joka kukkii runsaasti toukokuusta heinäkuuhun. Sopii erinomaisesti kivikkoihin, missä se kasvaa matalaksi ja tuuheaksi ja estää rikkaruohojen kasvun.

 • Multa: Hiekansekainen, hyvin läpäisevä maa.
 • Istutuspaikka: Aurinkoinen paikka.
 • Kastelu: Kastellaan kohtuudella

Sammalleimu on matala ja tarvitsee harvoin leikkausta, mutta voit lyhentää varret kukinnan jälkeen.

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>
Näin onnistut puutarhakasvien ja kesäkukkien kastelussa kesällä >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta