Ulkokasvien kastelu keväällä ja kesällä

Meiltä saat ohjeita puutarhakasvien kasteluun keväällä ja kesällä. Lisäksi kerromme, miten voit varmistaa kasvien ja kesäkukkien selviytymisen lomamatkan aikana.

Ulkokasvien kastelu keväällä ja kesällä

Näin onnistut kastelussa

Kuinka kastelen?

Puutarhan kastelu onnistuu yleensä helpoimmin puutarhaletkulla. Muussa tapauksessa kastelukannu tai muu astia toimii hyvin, ja lisäksi kasteluveteen on tällöin helppo lisätä nestemäistä lannoitetta. Jos haluat kastella koko puutarhan, sadetin on hyvä vaihtoehto. Pienemmille alueille tai pensasaitoja varten voidaan asentaa tihkuletkuja.

Milloin kastelen?

Hellepäivinä kasvien on vaikea hyödyntää saamaansa vettä, joten lämpimällä säällä kasveja on paras kastella aamulla tai myöhään illalla, kun on viileämpää. Helpoin keino selvittää, tarvitseeko kasvia kastella, on kokeilla sormella, onko multa kuivaa. Useimmissa tapauksissa mullan pitäisi tuntua hieman kostealta. Jos maa on märkää, älä kastele. Jos maa on kovaa ja kuivaa, on kasvia kasteltava runsaammin tai vaihtoehtoisesti hieman useammin. Koska kasvin lehdet saattavat nuupahtaa yhtä hyvin liikakastelun kuin liiallisen kuivuuden seurauksena, on aina hyvä tarkistaa mullan kosteus käsin kokeilemalla.

  • Rutikuiva multa – kastele enemmän tai useammin
  • Kuiva tai hieman kostea multa – kastele normaalisti
  • Märkä multa – kastele vähemmän tai harvemmin


Kuinka paljon kastelen?

  • Vanhemmat kasvit
    Kastele mieluummin harvoin ja paljon kerrallaan kuin usein ja vähän. Avomaalle istutetut ja hyvin juurtuneet (eli muut kuin vastaistutetut) kasvit selviytyvät yleisesti ottaen paremmin ja pidempään ilman vettä kuin vaikkapa ruukuissa kasvavat. Pitkien poutajaksojen aikana saattavat kasvit kuitenkin tarvita kastelua. Kokeile sormella mullan kuivuutta noin kymmenen sentin syvyydeltä. Kesällä kasvit tarvitsevat enemmän vettä kuin keväällä tai syksyllä.
     
  • Istutettavat taimet ja vastaistutetut kasvit
    Istutuksen yhteydessä kasvi on aina kasteltava niin, että koko juuripaakku kastuu läpimäräksi. Istutuksen jälkeen mullan annetaan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Vastaistutetut kasvit tarvitsevat runsasta kastelua koko ensimmäisen kasvukauden ajan.
     
  • Ulkokasvit ruukuissa
    Terassilla ja parvekkeella olevissa ruukuissa multatila ja siten myös vedensaanti on rajallinen. Kun kasvit istutetaan suuriin ruukkuihin ja laadukkaaseen multaan, niillä on hyvät edellytykset kasvuun, ja ne tarvitsevat kastelua tavallista harvemmin. Liika vedensaanti ei ole myöskään hyvästä, joten kasvatusastiassa on syytä olla pohjareikä ja pohjalla kevytsorakerros salaojituksena, jotta liika vesi pääsee valumaan pois.
     
  • Vihannekset
    Vihanneskasvit tarvitsevat yleensä runsaan ja tasaisen vedensaannin, jotta niistä tulisi maukkaita. Kasvimaan tai lavakauluksen kastelu voidaan hoitaa sadettimella, johon on liitetty ajastin.
     
  • Nurmikko
    Jos nurmikko on saanut kasvaa jo useamman vuoden ilman säännöllistä kastelua, nurmiheinien juuret ovat hakeutuneet syvälle maahan, ja nurmikko selviytyy kuivuudesta kohtalaisen hyvin. Toki nurmikko pysyy vehreämpänä ja tuuheampana, jos se saa vettä säännöllisesti, mutta suurella pihalla vedenkulutus saattaisi nousta liian suureksi pelkän nurmikon vihreyden ylläpitoon.

Näin saat kasvit selviytymään hengissä lomamatkan ajan

  • Pyydä apua kasteluun
    Jotta puutarhan kasvit selviytyisivät lomasta hyväkuntoisina, on yksinkertaisinta pyytää naapuria tai perheenjäsentä poikkeamaan silloin tällöin kastelemaan kasveja tarvittaessa. Muussa tapauksessa kannattaa paahteisilla paikoilla kasvavat kasvit siirtää varjoon haihduttamisen ja vedentarpeen vähentämiseksi.
     
  • Käytä lomakastelijoita
    Voit työntää vedellä täytettyjä muovipulloja ylösalaisin multaan, jolloin vesi tihkuu pullosta kasville vähitellen. Mitä kookkaampi ja janoisempi kasvi, sitä useampi suuri vesipullo tarvitaan. Ennen matkalle lähtöä kannattaa kaikki kasvit kastella niin, että niiden juuristo kastuu läpimäräksi.
     
  • Ota kasvit mukaan
    Yksi vaihtoehto on ottaa herkimmät kasvit mukaan vaikkapa mökkireissulle, jos se vain on mahdollista. Herba-kasvisäkeissä kasveja on helppo kuljettaa ja ottaa mukaan.

Kastelukielto

Kuumina ja kuivina kesinä saattaa joissakin kunnissa tulla voimaan vedenkäyttörajoituksia veden riittävyyden varmistamiseksi. Jotta voisit kuitenkin huolehtia herkimpien kasvien vedensaannista, kannattaa kerätä sadevettä sadevesisaaveihin tai muihin asioihin.

Lisää vinkkejä puutarhanhoitoon

Näin hoidat nurmikkoa >>
Näin onnistut kasvien leikkaamisessa >>

Olet tässä:


Kastelupallo

250 ml, Läpinäkyvä

499
2 kpl 7,99
Lue lisää

Letkuvaunusetti Gardena

Pituus 20 m, Vihreä

6999
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta