Näin onnistut puutarhakasvien ja kesäkukkien kastelussa kesällä

Näin onnistut puutarhakasvien ja kesäkukkien kastelussa kesällä

Annamme tässä artikkelissa ohjeet puutarhakasvien kasteluun keväällä ja kesällä. Lisäksi kerromme, miten voit varmistaa kasvien ja kesäkukkien selviytymisen lomamatkan aikana.

Kuinka kastelen?

Yleensä kastelu onnistuu helpoimmin puutarhaletkulla. Jos sellaista ei ole käytettävissä, kastelukannu tai muu astia sopii hyvin, ja lisäksi kasteluveteen on tällöin helppo lisätä nestemäistä lannoitetta.

Milloin kastelen?

Helpoin keino selvittää, tarvitseeko kasvia kastella, on kokeilla sormin, onko multa kuivaa. Useimmissa tapauksissa maan pitäisi tuntua hieman kostealta. Jos maa on märkää, älä kastele. Jos maa on kovaa ja kuivaa, on kasvia kasteltava runsaammin tai vaihtoehtoisesti hieman useammin.

Koska kasvin lehdet saattavat nuupahtaa yhtä hyvin liikakastelun kuin liiallisen kuivuuden seurauksena, on aina hyvä tarkistaa mullan kosteus käsin kokeilemalla. Toisin sanoen:

  • Erittäin kuiva multa – kastele enemmän/useammin.
  • Kuiva tai hieman kostea multa – kastele normaalisti.
  • Märkä multa – kastele vähemmän/harvemmin.

Hellepäivät

Kesällä kasvit tarvitsevat enemmän vettä kuin keväällä tai syksyllä. Hellepäivinä kasvien on vaikea hyödyntää saamaansa vettä, joten lämpimällä säällä kasveja on paras kastella aamulla tai myöhään illalla, kun on viileämpää.

Suurten ruukkujen multatila pidättää kosteutta

Terassilla ja parvekkeella olevissa ruukuissa multatila ja siten myös vedensaanti on rajallinen. Kun kasvit istutetaan suuriin ruukkuihin ja laadukkaaseen multaan, niillä on hyvät edellytykset kasvuun, ja niitä tarvitsee kastella tavallista harvemmin.

Liika vedensaanti ei ole myöskään hyvästä, joten kasvatusastiassa on syytä olla pohjareikä ja pohjalla kevytsorakerros salaojituksena, jotta liika vesi pääsee valumaan pois.

Kasvimaan kastelu

Vihanneskasvit tarvitsevat yleensä runsaan ja tasaisen vedensaannin, jotta niistä tulisi maukkaita. Kasvimaan tai lavakauluksen kastelu voidaan hoitaa sadettimella, johon on liitetty ajastin.

Puutarhan kastelu

Avomaalle istutetut ja hyvin juurtuneet (ei vastaistutetut) kasvit selviytyvät yleisesti ottaen paremmin ja pidempään ilman vettä kuin vaikkapa ruukuissa kasvavat. Pitkien poutajaksojen aikana saattavat kasvit kuitenkin tarvita kastelua. Kokeile sormella mullan kuivuutta noin kymmenen sentin syvyydeltä.

Kastele mieluummin harvoin ja paljon kerrallaan kuin usein ja vähän. Jos haluat kastella koko puutarhan, sadetin on hyvä vaihtoehto. Pienemmille alueille tai pensasaitoja varten voidaan asentaa tihkuletkuja.

Vastaistutetut kasvit

Istutuksen yhteydessä kasvi on aina kasteltava niin, että koko juuripaakku kastuu läpimäräksi. Istutuksen jälkeen mullan annetaan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Vastaistutetut kasvit tarvitsevat runsasta kastelua koko ensimmäisen kasvukauden ajan. Sivustostamme voit lukea lisää puutarhakasvien hoidosta.

Nurmikon kastelu

Jos nurmikko on saanut kasvaa jo useamman vuoden ilman säännöllistä kastelua, nurmiheinien juuret ovat hakeutuneet syvälle maahan, ja nurmikko selviytyy kuivuudesta kohtalaisen hyvin. Toki nurmikko pysyy vehreämpänä ja tuuheampana, jos se saa vettä säännöllisesti, mutta suurella pihalla vedenkulutus saattaisi nousta liian suureksi pelkän nurmikon vihreyden ylläpitoon.

Kastelukielto

Kuumina ja kuivina kesinä saattaa joissakin kunnissa tulla voimaan vedenkäyttörajoituksia veden riittävyyden varmistamiseksi. Jotta voisit kuitenkin huolehtia herkimpien kasvien vedensaannista, kannattaa kerätä sadevettä sadevesisaaveihin tai muihin asioihin.

Lomamatka – kuinka pitää kasvit hengissä

Jotta puutarhan kasvit selviytyisivät lomasta hyväkuntoisina, on yksinkertaisinta pyytää naapuria tai perheenjäsentä poikkeamaan silloin tällöin kastelemaan kasveja tarvittaessa. Muussa tapauksessa kannattaa paahteisilla paikoilla sijaitsevat kasvit siirtää mahdollisuuksien mukaan varjoon haihduttamisen ja vedentarpeen vähentämiseksi.

Voit myös työntää vedellä täytettyjä muovipulloja ylösalaisin multaan, jolloin vesi tihkuu pullosta kasville vähitellen. Mitä kookkaampi ja janoisempi kasvi, sitä useampi suuri vesipullo tarvitaan. Ennen matkalle lähtöä kannattaa kaikki kasvit kastella niin, että niiden juuristo kastuu läpimäräksi.

Yksi vaihtoehto on ottaa herkimmät kasvit mukaan vaikkapa mökkireissulle, jos se vain on mahdollista. Herba-kasvisäkeissä kasveja on helppo kuljettaa ja ottaa mukaan.

Lue lisää

Näin saat kauniin nurmikon >>
Leikkaaminen – näin onnistut >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc