Leikkaaminen – näin onnistut

Leikkaaminen tapahtuu useimmiten siksi, että haluamme kasvista tietyn muotoisen tai kokoisen tai että kasvi tuottaisi enemmän satoa tai kukkia. Hedelmäpuita, kuten omena- ja päärynäpuita, on hyvä leikata säännöllisesti, jotta niistä saataisiin paras mahdollinen sato. Muita pensaita ja puita voidaan leikata harvemmin niiden nuorentamiseksi ja tasaamiseksi.

Milloin leikataan?

Perussääntö on, että hyvinvoivat puut ja pensaat voidaan leikata lähes milloin tahansa vuoden aikana. Poikkeuksen muodostaa kevät, jolloin kasvit kasvavat eniten. Leikkaaminen kevättalvella on huomattavan helppoa, sillä puunlatvan muoto näkyy selkeästi lehtien vielä puuttuessa. Toinen erinomainen ajankohta leikkaamiseen on heinä-, elo- ja syyskuu. Tällöin voit leikata hieman herkempiä kasveja, kuten koivua, vaahteraa, saksanpähkinää, mulperia, euroopanvalkopyökkiä, viiniköynnöstä sekä hedelmäpuita, kuten kirsikka- ja luumupuita.

Oikeat työkalut

On tärkeää, että käytät oikeita työkaluja leikatessasi – sekä puun että itsesi takia. Esimerkiksi sekatöörejä on saatavilla kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa väreissä ja muodoissa. Valitse sellaiset, jotka sopivat kunnolla käteesi! Vääränkokoisilla sekatööreillä leikkaaminen saattaa muodostua tarpeettoman työlääksi puuhaksi. Ehkä tarvitsette useampia sekatöörejä, jotka sopivat jokaisen perheenjäsenen käteen? Oksasakset toimivat hyvänä lisänä sekatööreille, sillä niillä voi leikata helposti paksumpia oksia hienolla leikkuujäljellä. Huomioi myös työkalun paino. Ajan mittaan liian painavilla pensas- ja oksasaksilla työskentely alkaa tuntua raskaalta. Jos sinulla on leikattavana pitkä pensasaita, saat työn tehtyä sekä nopeammin että miellyttävämmin sähkökäyttöisellä pensasaitatrimmerillä.

Vältä leikkaamisessa rakentajan sahan (timpurin sahan) käyttöä! Sellainen kiilautuu helpommin kiinni kuin kunnon oksasaha. Muista, että leikatessasi puita tylsillä työkaluilla, puiden leikkuuhaavoista ei tule yhtä teräviä. Tämä aiheuttaa kaarnan pirstoutumisen leikkuupinnan ympäriltä sekä sen, että puu tai pensas paranee hitaammin leikkaamisen jäljiltä. Jos sen sijaan käytät teräviä sekatöörejä, joissa on liikkuvat alasinmalliset terät, oksa leikkautuu siististi ja puu paranee paljon nopeammin. 

Tee leikkuusuunnitelma

Puiden leikkaaminen voi mennä helposti pieleen, jos on liian varovainen eikä uskalla leikata tarpeeksi tai jos puuta leikkaa liikaa. Jos olet epävarma, miten sinun tulisi edetä, voit valokuvata puun eri kuvakulmista digikameralla. "Leikkaa" tämän jälkeen puu tietokoneella tai tulosta kuva paperille ja "leikkaa" se piirtämällä tai saksilla. Tällä tavoin voit kokeilla etukäteen ennen kuin alat leikata itse puuta sekatööreillä tai sahalla.

Muistisääntöjä:

 1. Säästä ainoastaan yksi latvaverso kaunista latvusta varten.
 2. Oksien ei tule kilpailla keskenään elintilasta. Poista siksi lähellä olevat oksat, jotka ovat kasvamassa samaan suuntaan kuin se oksa, jonka haluat säilyttää pääoksana.
 3. Oksien ei tule hangata toisiaan vasten. Säästä ne oksat, joihin haluat panostaa, ja poista liian lähellä toisiaan kasvavat oksat.
 4. Suoraan rungosta kasvavat oksat ovat useimmiten vahvimpia. Yleisintä on, että sellaiset oksat poistetaan, joiden kulma runkoon nähden on alle 45 astetta. Näin vältetään suuren sadon tai liian suuren lumimäärän aiheuttamat katkeamiset.
 5. Oksien on kasvettava ulospäin ja muodostettava ilmava puunlatva. Poista kaikki sisäänpäin kasvavat oksat.
 6. Tarkkaile vahingoittuneita ja sairaita oksia. Poista samaan tapaan kaikki kuivat ja kuolleet oksat suoraan.

Mistä leikataan?

Kaikki oksat on katkaistava läheltä runkoa tai pääoksaa, jotta jäljelle jää vain lyhyt oksatappi. Näin toimimalla pienennät kasvin altistumisriskiä lahottajasienille. Vanhat, vapaasti kasvavat pensasaidat voidaan nuorentaa parhaiten harventamalla niistä vanhat oksat. Leikkaa ne aina läheltä maanpintaa, jotta alhaalta päin alkaa kasvaa uusia versoja. Jos leikkaat liian ylhäältä, uudet versot alkavat kehittyä luudanmallisiksi, eli pensasaidasta tulee harva alapuolelta ja tuuhea yläpuolelta.

Suurten oksien leikkaaminen

Katkaistessasi suurempia oksia saattaa käydä niin, että oksa murtuu ja repii kaarnaa rungosta ennen kuin ehdit sahata koko oksan poikki. Tämän takia suuret oksat on katkaistava kolmessa vaiheessa.

 1. Sahaa oksaa hyvän matkaa rungosta leikkaamalla altapäin (noin 1/3 rungon läpi).
 2. Sahaa oksan yläpuolelta hieman pidemmältä kuin sahasit alapuolelta.
 3. Suorita leikkuun viimeinen osa hieman rungosta poispäin niin kutsutusta oksakauluksesta. Oksakaulus näkyy enemmän tai vähemmän selvänä paksuna kohtana lähimpänä runkoa. Kaulus auttaa runkoa parantamaan haavan nopeammin leikkaamisen jälkeen.

Pieniä vinkkejä

 • Jotta keväällä kukkivien pensaiden kukintaa ei menetettäisi, ne on parasta leikata vasta kukinnan jälkeen. Myöhemmin kesällä tai syksyllä kukkivat pensaat leikataan keväällä.
 • Kun olet leikannut kasvit keväällä, niille on samalla hyvä antaa hieman uutta multaa ja lannoitetta, jotta ne saavat hyvän lähdön uuteen kauteen.
 • Valitse leikkaamiseen kuiva ja aurinkoinen päivä, sillä sade ja kosteus kasvattavat sienitaudeille altistumisen riskiä.

Lue lisää

Heinä–syyskuu on parasta karsimisaikaa >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc