Näin onnistut kasvien leikkaamisessa

Kasveja leikataan tiettyyn muotoon tai kokoon tai suuremman sadon tai runsaamman kukinnan varmistamiseksi. Hedelmäpuita, kuten omenoita ja päärynöitä, on leikattava säännöllisesti, jotta ne tuottaisivat hyvin satoa. Muita puita ja pensaita leikataan harvemmin, eli kun niitä halutaan nuorentaa tai oksistoa tasapainottaa.

Milloin on oikea aika leikata?

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että useimpia hyvinvoivia puita ja pensaita voidaan leikata lähes milloin tahansa paitsi keväällä voimakkaimman kasvun aikaan. Leikkaukset on helpoin toteuttaa kevättalvella, kun puissa ei ole lehtiä ja oksisto on helposti näkyvissä.

Jotta keväällä kukkivien pensaiden kukintaa ei menetettäisi, ne leikataan vasta kukinnan jälkeen. Myöhemmin kesällä kukkivat pensaat leikataan keväällä. Keväällä leikattaville kasveille on hyvä antaa samalla hieman uutta multaa ja lannoitetta, jotta ne saisivat hyvän alun uudelle kasvulleen.

Loppukesällä heinä-syyskuussa on myös erinomainen aika leikata kasveja. Silloin kannattaa leikata arempia kasveja, kuten koivuja, vaahteroita, mulperipuita, euroopanvalkopyökkiä, viiniköynnöksiä, kirsikoita ja luumuja. Valitse leikkaamiseen kuiva ja aurinkoinen päivä, sillä sade ja kostea sää lisäävät sienitautien riskiä.

Oikeat työkalut

  • Leikkuutöissä on tärkeää olla tehtävään sopivat työkalut! Siitä on hyötyä sekä leikkaajalle että leikattavalle puulle. Esimerkiksi oksasaksia on saatavilla kaikissa mahdollisissa väreissä ja malleissa. Valitset sakset, jotka sopivat omaan käteen! Vääränkokoisilla oksasaksilla leikkaaminen on tarpeettoman vaivalloista. Ehkä kotiin tarvitaan useampia erikokoisia oksasaksia eri perheenjäsenten käyttöön? Oksasaksia täydentää oksasaha, jolla paksummat oksat saadaan poistettua helposti ja siististi.
     
  • Ota huomioon myös työkalun paino. Liian raskaiden oksa- tai pensassaksien käyttö on pidemmän päälle uuvuttavaa. Jos leikattava pensasaita on pitkä, sähköinen pensasleikkuri helpottaa ja nopeuttaa urakkaa. Vältä käyttämästä leikkaamiseen tavallista käsisahaa! Sen terä juuttuu sahausuraan paljon herkemmin kuin oikea oksasaha.
     
  • Ota myös huomioon, että tylsillä työkaluilla puuhun ei saada siistejä leikkaushaavoja. Jos kuori murskautuu leikkuupinnan reunoilta, leikkaushaavan parantuminen kestää tavallista pidempään. Jos sen sijaan käytät teräviä, ohileikkaavia oksasaksia, leikkaushaava jää siistiksi ja puu toipuu leikkauksesta nopeasti.

Tee leikkuusuunnitelma

Puita leikattaessa ei saa olla liian varovainen ja arka poistamaan ylimääräisä oksia, eikä toisaalta saa leikata liian kovalla kädellä. Jos olet epävarma sopivasta leikkausmäärästä, ota puusta kuvia eri kulmista. Kuvien avulla puu on helppo ”leikata” tietokoneen näytössä, tai voit jopa tulostaa kuvan paperille ja tehdä leikkuusuunnitelman kynällä (tai saksilla). Siten voit miettiä sopivia ratkaisuja ennen kuin käyt käsiksi itse puuhun oksasaksien tai sahan kanssa.

Muistilista leikkaamiseen

  1. Jätä vain yksi latvaverso, jotta latvuksesta tulisi kauniin muotoinen.
  2. Oksat eivät saisi kilpailla keskenään. Poista siksi latvaverson kanssa samaan suuntaan kasvavat oksat eli kilpalatvat.
  3. Oksat eivät saisi hangata toisiinsa. Säästä ne oksat, joiden haluat antaa kasvaa, ja poista muut liian lähekkäin kasvavat oksat.
  4. Rungosta lähes vaakasuoraan lähtevät oksat ovat yleensä vahvimpia. Yleensä kannattaa poistaa oksat, jotka kasvavat alle 45 asteen kulmassa runkoon nähden, sillä ne voivat revetä hedelmäsadon tai lumen painosta.
  5. Oksien pitäisi kasvaa rungosta ulospäin ja muodostaa ilmava latvus. Poista kaikki latvuksen sisään kasvavat oksat.
  6. Poista vaurioituneet ja sairaat oksat. Leikkaa aina viipymättä pois myös kuivuneet ja kuolleet oksat.

Mistä kohtaa oksat leikataan?

Kaikki oksat leikataan läheltä runkoa tai paksumpaa oksaa niin, että niihin jätetään vain oksankaulus. Oksia ei saa leikata tapille lahottajasienten takia. Vanhat, vapaasti kasvavat pensaat nuorennetaan poistamalla vanhimpia oksia. Ne leikataan aina maan rajasta. Siten uudet versot puhkeavat alempaa. Jos oksat leikataan liian korkealta, uudet versot kasvavat luutamaisesti. Lopputuloksena on alhaalta harva ja yläosastaan liian tiheä pensas.

Suurten oksien leikkaaminen

Paksuja oksia sahattaessa painava oksa saattaa revetä ja repiä samalla rungosta kaarnaa ennen kuin se on saatu sahattua kokonaan poikki. Kookkaat oksat onkin syytä leikata kolmessa vaiheessa.

  • Tee ensin viilto oksaan alhaaltapäin hieman kauempana rungosta. Viillon syvyys saa olla noin kolmanneksen oksan paksuudesta.
     
  • Tee seuraavaksi viilto oksaan yläpuolelta vielä hieman kauempaa rungosta, jotta oksa katkeaa.
     
  • Leikkaa sitten oksantynkä siististi pois niin, että oksankaulus jää kiinni runkoon. Oksankaulus erottuu enemmän tai vähemmän selvänä paksunnoksena oksan tyvessä. Oksankauluksen ansiosta leikkaushaava umpeutuu nopeammin.

Lue lisää kasvien leikkaamisesta

Heinä–syyskuu on parasta leikkausaikaa >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc