Mikroelämää - puutarhan pienimmät apurit

Maaperän pieneliöstö ei näy paljaalla silmällä. Silti se on olennaisen tärkeä maaperälle, sillä juuri pieneliöstö tekee mullasta ravinteikasta ja pitää sen terveenä. Mitä nämä mikro-organismit oikeastaan ovat ja mitä ne tekevät? Tässä artikkelissa tutustumme näihin maaperän lähes näkymättömiin apureihin, joilla on elintärkeä tehtävä.

Mikroelämää - puutarhan pienimmät apurit

Pieneliöstöllä tarkoitetaan yksi- tai monisoluista organismia, jota ei voi nähdä paljaalla silmällä. Maaperässä on kaikenlaisia eliöitä, kuten alkueläimiä, arkeoneja ja aktinobakteereja. Mikroelämään kuuluvat myös bakteerit, tietyt sienet ja levät. Yhteistä näille kaikille on se, että ne ovat mikroskooppisen pieniä. Jos olet joskus kieriskellyt lehtikasassa, olet varmasti kohdannut miljoonia mikro-organismeja, vaikka et huomannut niistä yhtäkään.

Mitä pieneliöstö tekee maaperälle

Pieneliöstö hajottaa orgaanista ainesta, kuten kompostia ja kuihtuneita lehtiä, minkä ansiosta ravintoaineet pääsevät kasvien käyttöön. Ilman pieneliöstön panosta kasvit eivät pystyisi hyödyntämään tarvitsemiansa ravintoaineita. Pieneliöstö ja kastemadot tekevät tiivistä yhteistyötä ja parantavat myös maaperän rakennetta. Tämän ansiosta maaperään syntyy huokosia ja käytäviä, joissa vesi, ravinteet ja happi pysyvät paremmin, ja näin maaperästä saadaan viljelykelpoista.
Kun maaperän rakenne on suotuisa, siinä on myös parempi suoja eroosiota vastaan eli rankkasateet eivät ole vahingoksi sille.

Parantava pieneliöstö

Mikro-organismit, kuten esimerkiksi bakteerit, myös tasapainottavat maaperää – suunnilleen samaan tapaan kuin hyvät bakteerit vaikuttavat vatsaamme. Tietyn tyyppinen pieneliöstä esimerkiksi hajottaa tai neutralisoi erilaisia myrkkyjä, vahingollisia organismeja ja sieniä, jotka muuten vahingoittaisivat kasveja. Siksi kasvi, joka kasvaa pieneliöitä täynnä olevassa mullassa, selviää paremmin kuin elottoman mullan kasvi.

Kuva: Liselotte Roll

Kaikkein pienimmät apurit

Bakteereilla on useita tehtäviä maaperässä. Bakteerit viihtyvät yleensä maaperän huokosissa, sillä siellä on kosteat ja suojaisat oltavat. Mieluisia paikkoja ovat myös sienet ja kasvien juurten läheisyys, sillä niistä ne saavat hiiltä ja ravintoa. Bakteerit hajottavat orgaanista ainesta kuten kuolleita kasveja, ja ne taltuttavat myös tauteja aiheuttavia bakteereja syömällä ja syrjäyttämällä niitä tai elämällä loisina.

Sienillä on tärkeä rooli maaperässä. Monet sienet ovat taitavia esimerkiksi hajottamaan hitaasti hajoavia materiaaleja. Kun isommat eliöt, kuten madot ja hyönteiset ovat tehneet oman osansa, on bakteerien ja sienten vuoro. Ne muuttavat kasvit ja kuolleet eläimet takaisin alkuperäisiksi ainesosiksi, joita ovat typpi, fosfori ja hiilidioksidi - kasvien hyödyksi.
Lue lisää sienistä täältä >>

Levät erittävät aineita, jotka parantavat maaperän rakennetta. Tietyt levät pitävät kosteasta maaperästä, kun taas toiset lajikkeet viihtyvät paremmin hyvin kosteutta läpäisevässä maaperässä, jossa on runsaasti orgaanisia materiaaleja. Kuollessaan levästä itsestään tulee orgaanista ainesta, mikä auttaa luomaan kuorikerroksen maanpinnan päälle. Tämä kuori suojaa maaperää rankkasateilta. Jos leviä alkaa muodostua todella paljon, kannattaa vähentää kastelua.

Elävä maaperä

Maaperän elävyyttä voi edistää monella tavalla puutarhassa. Yksi tapa on tarjota kastemadoille, hyönteisille ja pieneliöstölle uutta orgaanista materiaalia. Toinen tapa on välttää muokkaamista niin pitkälle kuin mahdollista. Pieneliöstön määrällä ja hyvinvoinnilla on takuuvarmasti vaikutusta satoihin. Nämä näkymättömät pikkuapurit saavat aikaan suuria ja näkyviä vaikutuksia.

Tietoruutu

Vilkkaampi mikroelämä, parempi maaperä

  • Lisää orgaanista ainesta, kuten kompostia, bokashia, kasvijätettä tai luonnonlannoitteita jatkuvasti. Pieneliöstö tarvitsee ruokaa ihan samalla tavalla kuin me ihmisetkin.
     
  • Kaiva maata niin vähän kuin mahdollista, sillä vain tietyt sienet ja bakteerit nauttivat saadessaan happea. Muu pieneliöstä ei pidä siitä, että niiden elämää myllätään, sillä ne voivat parhaiten omassa elinympäristössään.KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 Ravinnepuikko viherkasveille

30 kpl

549
2 kpl 9,99
Lue lisää

Lannoite Pitkävaikutteinen

1 kg

1299
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta