Sienet – kasvimaailman korvaamattomat taustajoukot

Sienet ovat muutakin kuin maukasta ruokaa. Sienet tekevät ainutlaatuista yhteistyötä useimpien kasvien kanssa. Niillä on myös tärkeä rooli hajottajina. Sienet ovat välttämättömiä kaikelle viljelylle, ja lisäksi ne auttavat parantamaan ja lisäämään satoa.

Sienet – kasvimaailman korvaamattomat taustajoukot

Kun kuulet sanan sieni, mieleesi tulee todennäköisesti herkulliset sieniruoat tai pahimmassa tapauksessa harmia aiheuttavat homesienet. Sieniä on kuitenkin kaikkialla, niin kylmillä napaseuduilla kuin syvällä merenpohjassa, mutta ennen kaikkea niitä on maaperässä. Maaperä on täynnä sienirihmastoa, joka voi levittäytyä laajalle alueelle. Sienet ovat siis paljon muuta kuin maanpinnalla näkyvät itiöemät, kuten kanttarellit ja kärpässienet. Useimmilla sienillä ei edes ole maanpinnan päällä näkyvää osaa.

Sienen hyödyt puutarhassa

Sienet voivat hajottaa erittäin vaikeasti sulavia materiaaleja, kuten esimerkiksi puuta, johon muut hajottajat, kuten esimerkiksi kastemadot ja pieneliöstö, eivät pysty. Siksi sienillä on suuri merkitys orgaanisen aineksen muuttamisessa maata parantavaksi mullaksi. Sienet parantavat myös maaperän rakennetta rihmastojensa avulla, jotka sitovat irtonaisia hiukkasia ja tukevoittavat maata. Näin vesi, ravinteet ja mineraalit pysyvät paremmin maaperässä. Maaperä saa myös paremman suojan rankkasateilta ja kuivuudelta.

Kuva: Liselotte Roll

Elintärkeää yhteistyötä kasvien kanssa

Sienet ja kasvit tekevät yhteistyötä ja elävät ihmeellisessä symbioosissa, jota kutsutaan nimellä mykorritsa tai sienijuuri. Yli 80 prosenttia kaikista maailman kasveista tarvitsee sieniä tai hyötyy niistä jollain tavalla. Sienten avulla kasvit saavat paremmin ravintoa ja mineraaleja maasta, kestävät paremmin kuivuutta ja voivat joskus jopa tuottaa hedelmää aiemmin. Symbioosi on kasvin juuren ja sienen muodostama kokonaisuus, jossa kasvi saa sienijuurien kautta ympäristöstään ravinteita ja vettä. Sienet voivat myös vapauttaa kasveille hyödyllisiä mineraaleja kivestä tai kalliosta. Vastapalveluksena sienet saavat kasveilta hiilihydraatteja. Sienet ja kasvit siis todellakin tekevät yhteistyötä. Yhteistyö on jatkuvaa ja sitä tapahtuu koko ajan ympäri maailmaa, mutta sitä tulee harvoin ajatelleeksi. Harvemmin tulee mieleen sekään, että iso osa kasveista katoaisi, jos tätä symbioosia ei olisi.

Suosikkisieni

Eri sienilajit suosivat eri kasveja, joten esimerkiksi koivun läheisyydestä voit löytää lehmäntatteja ja haavan vierestä haavanpunikkitatteja. Jos esimerkiksi kaivat ylös mustikan taimen metsästä ja istutat sen puutarhaasi, se ei luultavasti kestä kovin pitkään uudessa ympäristössä ilman omaa suosikkisientään. Jos taas taimi saa mukaansa oman sienensä multaa, se saattaa selviytyä paremmin. Myös orkideat ovat riippuvaisia omasta sienilajikkeestaan. Oman suosikkisienen läsnäolo on orkideoille elintärkeää, sillä muuten ne eivät kasva.

Näin autat hyödyllisiä sieniä

Puutarhan hyödylliset sienet voivat parhaiten, kun et anna niille liikaa lannoitetta ja vältät mineraalilannoitteita ja juoksevaa ravinnetta. Fosfori ei nimittäin ole niiden mieleen. Liialla lannoittamisella on myös toinen ongelma. Jos kasvilla on käytössään aivan liian paljon ravinteita, se saattaa luopua sienirihmastostaan, sillä se tulkitsee, että ravintoa on saatavilla tarpeeksi. Jos myöhemmin tulee jakso, jolloin ravintoa ei ole niin paljon, kasvi on ongelmissa, sillä sen juuristo ei enää ole yhtä tehokas. Lannoittamisessa maltti on siis valttia. Kateviljely toimii yleensä hyvin ja luo sienille myös kostean ja rauhallisen ympäristön. Monipuolisuus ja maata peittävät kasvit ovat sienten mieleen, sillä silloin niillä on aina käytössään isäntäkasveja.


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 Puutarhakäsineet keinonahkaa

L, Vihreä

1299
Lue lisää

Xact Istutustalikko Fiskars

Pituus 32 cm

1599
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta