Orkideat – näin onnistut

Orkideat – näin onnistut

Orkideat, nuo joka kodin kruunut, muodostavat yhden maailman suurimmista kasviperheistä yli 25 000 lajikkeellaan. Pohjoismaissa suosituin lajike on perhoskämmekkä, joka viihtyy hyvin ja tuo paljon iloa kotiin. Perhoskämmekkää on saatavilla monissa vaaleanpunaisen, keltaisen ja valkoisen sävyissä.

Miten orkidea kannattaa sijoittaa

Orkidea sijoitetaan valoisaan paikkaan, mutta ei suoraan auringonvaloon. Se viihtyy parhaiten 18–25 asteen lämpötiloissa. Kukat istutetaan erityiseen orkideoille tarkoitettuun kasvualustaan, joka koostuu erirakenteisista kaarnanpalasista. Tällainen kasvualusta on riittävän huokoinen, jotta orkideoiden juuret viihtyvät siinä.

Orkidean hoito ja kastelu

Paras tapa kastella kukka on upottaa ruukku hetkeksi sankoon, jossa on huoneenlämpöistä vettä. Kun kasvualusta on kastunut läpimäräksi, ruukku nostetaan ylös ja liian veden annetaan valua pois. Älä seisota orkideaa vedessä, juuret vahingoittuvat siitä. Juuret on istutettava riittävän ilmavasti, jotta ne kuivahtavat kasteluiden välillä.

Orkidean lannoitus

Kukinnan aikana orkidealle annetaan orkidearavinnetta kerran kuukaudessa kastelun yhteydessä. Uudelleenkukitus: Leikkaa kuihtuneet ja kuivuneet kukkavanat pois. Kastele säästeliäästi talvikaudella, kun kasvi ei kuki. Käytä uudelleenistutuksessa orkideamultaa, orkidearavinnetta ja läpinäkyviä ruukkuja.

Lue myös kuinka voit juhlistaa uutta vuotta ylellisillä orkideoilla tai istuttaa kasvit aivan uudella tavalla.