Tämä kaunis kasvi on kotoisin maailman kylmimpiin ja ankarimpiin lukeutuvasta ilmastosta. Vuorenkilpi on sievä perenna, joka kehittää kukkanuppunsa ensimmäisten joukossa, kun kevätauringon säteet alkavat lämmittää. Kasvi on peräisin Siperiasta ja Mongoliasta, joten se on kaikkein kestävimpiä kasveja, mitä kukkapenkeissämme kasvaa.

Vuorenkilpi

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Bergenia crassifolia
Heimo: Rikkokasvit (Saxifragaceae)

Vinkkejä vuorenkilven kasvatukseen

Vaikka vuorenkilpi ei vaadikaan mitään erityistä hoitoa, vaan pysyy vihreänä läpi vuoden ja kukkii uskollisesti joka kevät, joitakin hoito-ohjeita huomioimalla sen saa viihtymään puutarhassa vielä paremmin.

Vuorenkilpi on niin kutsutusti joka paikan kasvi, jota voidaan istuttaa puutarhan ongelmakohtiin. Se viihtyy niin auringossa kuin varjossakin.

Vuorenkilven hoito

Mitään erikoismultaa vuorenkilpi ei kaipaa: tavallinen istutusmulta antaa taimille parhaat eväät kasvuun. Vuorenkilpeä ei myöskään tarvitse lannoittaa, mutta kohtuullisesta lannoituksesta ei toki ole haittaa. Se edistää kasvin menestymistä.

Vuorenkilpi tarvitsee tasaisen kosteuden varsinkin vastaistutettuna taimena. Nuori kasvusto voi olla hyvä myös suojata pakkaspeitteellä talveksi tai hallaharsolla keväällä.

Vuorenkilvellä vehreyttä läpi vuoden

Moni karsastaa perinteistä vuorenkilpeä, vaikka se ansaitsisi todellakin arvostusta. Vuorenkilpi on erittäin kestävä perenna, joka viihtyy haastavissakin olosuhteissa. Se jaksaa kasvaa ja kukoistaa hyvin vähällä hoidolla ja lannoituksella.

Kestävyytensä ja helppohoitoisuutensa ansiosta vuorenkilpi on paljon käytetty kasvi suomalaisissa puutarhoissa, mutta vaatimattomuutensa takia sitä myös pidetään arkisena ja vähäpätöisenä. Vuorenkilven avulla voitaisiin kuitenkin vehreyttää monia ongelmallisia paikkoja puutarhassa.

Yleisimmin käytetyillä vuorenkilven lajikkeilla on kookkaat, kiiltävänvihreät lehdet, jotka pysyvät vihreinä läpi vuoden. Lumettomina talvina ja hallaisina keväinä lehtiin voi kuitenkin tulla vaurioita, vaikka koko kasvi ei palellukaan. Lehdet kasvavat suuriksi ja peittävät maan tehokkaasti.

Vuorenkilpi kukkii keväällä huhtikuun lopun ja kesäkuun alun välisenä aikana. Korkeisiin varsiin kehittyvät pienistä sievistä kukista koostuvat huiskilomaiset kukinnot. Kukat ovat useimmiten roosansävyisiä tai punavioletteja. Saatavilla on myös eri värisiä ja pienikokoisempia lajikkeita. Niille kaikille on kuitenkin yhteistä sitkeys ja kyky kasvaa karuissakin kasvupaikoissa.

Monivuotisella vuorenkilvellä on suuret, nahkeat lehdet ja punavioleteista kellomaisista kukista koostuvat huiskilokukinnot.

Tiivistä täsmätietoa

  • Kasvaa ja kukoistaa karuillakin kasvupaikoilla.
  • Kukkii maan eteläosissa jo huhti-toukokuussa.
  • Kukkavarsi kasvaa noin 30–40 cm:n korkuiseksi.
  • Paljon käytetty maanpeittokasvi suomalaisissa puutarhoissa.
  • Viihtyy ryhmässä muiden kasvien kanssa.
  • Monivuotinen.
  • Voi saada hehkuvanpunaisen syysvärin.
  • Yleisimmät lajikkeet Suomessa ovat hertta- ja soikkovuorenkilpi.

Lue lisää

Voit lukea lisätietoja kasvien talvisuojauksesta >>

Olet tässä:

Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta