Tällä hetkellä yksi merkittävimmistä viljelytrendeistä on ilmastoälykäs viljely ja sen hyödyntäminen puutarhanhoidossa. Oikeanlainen maaperä yhdistettynä kiltteihin pölyttäjiin ja hyötyeläimiin ovat tärkeä osa ilmastoälykästä puutarhaa. Samalla on tärkeää, että puutarha kestää muutokset ilmastossa ja suosii biologista monimuotoisuutta erilaisin pienin keinoin. Lue vinkkimme alta!

Ilmastoälykäs puutarha

Mitä ilmastoälykäs puutarha pitää sisällään?

Kokonaisuudessaan ilmastoälykäs puutarha voi tarkoittaa moniakin eri asioita. Lyhyesti sanottuna biologisen monimuotoisuuden, paikallisten olosuhteiden ja tekniikoiden on oltava tasapainossa, jotta puutarha on sekä toimiva että ympäristöystävällinen. Tämä ei koske ainoastaan suuria pihoja tai siirtolapuutarhoja, vaan myös parvekkeita ja pieniä kasvihuoneita kaupunkiasunnoissa. Jokainen voi viljellä ilmastoälykkäästi!

Hyötyhyönteisten rooli

Yhä useammat ovat sisäistäneet hyötyhyönteisten tärkeän tehtävän pölytyksessä, tuholaisten torjunnassa ja biologisen monimuotoisuuden edistämisessä. Kimalaiset, mehiläiset ja leppäkertut auttavat pitämään puutarhasi kunnossa ja edistävät kasvimaan hyvinvointia. Tätä voidaan tarkastella toisestakin näkökulmasta – oikeanlaiset kukat ja kasvit houkuttelevat puoleensa hyötyhyönteisiä, joka puolestaan hyödyttää kaikkia osapuolia. Myös sammakosta voi kuoriutua todellinen puutarhan pelastaja. Sammakkoeläimiin kuuluu monta uhanalaista lajia ja ne ovat loistavia tuholaisten torjujia. Anna niiden vallata kasvimaasi!

Viljeleminen paikallisesti

Luomuvihannekset ja paikallisesti viljellyt kasvit ovat yhä suositumpia etenkin siksi, että niiden avulla voidaan vähentää kuljetuksia ympäri maailmaa. Eikö olekin hienoa syödä jotain sellaista, jonka olet itse kasvattanut aina siemenestä lopulliseen sadonkorjuuseen saakka? Viljele itse ravitsevia tomaatteja, kurkkuja, yrttejä, mausteita ja muita lehtivihanneksia – huomaat kyllä eron verrattuna kaupasta ostettuihin. Voit kasvattaa syötäviä kasveja sekä kasvimaalla että parvekkeella tai kuistilla.

Oikeanlainen maaperä jokaiselle kasville

Maaperä on kasveille samanaikaisesti sekä elämänlähde että apteekki. Aivan kuten ihminen tarvitsee oikeanlaisen ruokavalion tunteakseen olonsa hyväksi, myös kasvit tarvitsevat oikeanlaisen maaperän vahvistuakseen ja kukoistaakseen. On kuitenkin tärkeää, että maaperä on myös ympäristöystävällinen ja luonnollinen, eikä sisällä vaarallisia mikroelämää uhkaavia aineita. Jos haluat viljellä ilmastoälykkäästi, voit valita luomumullan tai luomulannoitteen. Nämä löydät tietenkin meiltä!

Muut niksit ilmastovaikutuksen vähentämiseen

Kestävän puutarhan eteen voit itse tehdä paljonkin. Kierrättämällä ja uudelleen käyttämällä voit myös säästää rahaa.

  • Säästä siemenet. Älä heitä pois ylijääneitä siemeniä, vaan säästä ne seuraavaa kautta varten. Tähän soveltuvat esimerkiksi tomaatti, unikko, krassi ja rucola. Asettele siemenet pienelle talouspaperiarkille ja säilytä niitä kuivassa paikassa.
     
  • Hyödynnä puulaatikot. Vanhat puiset hedelmälaatikot ovat täydellisiä kotiviljelyyn. Voit myös hankkia lautoja ja nikkaroida laatikot itse. Piristä puutarhaasi maalaamalla laatikot – muista suosia maalauksessa ympäristöystävällisiä värejä.
     
  • VINKKI! Pienemmät laatikot voi ripustaa naruilla roikkumaan, jolloin tuholaiseläimet eivät pääse niihin käsiksi.
     
  • Kompostoi. Varmista, että puutarhastasi löytyy komposti. Se tarjoaa paitsi erinomaisen kodin joillekin hyötyeläimille ja huolehtii myös siitä, että kaikki puutarhan kasvit saavat kasvaa ravinnerikkaassa maaperässä. Tiesithän, että itse valmistetut ravinteet toimivat parhaiten!

Säästämällä resursseja ja käyttämällä mielikuvitustasi loihdit puutarhastasi tai parvekeistutuksistasi yhtä aikaa sekä ainutlaatuisen että ympäristöystävällisen. Olit sitten kokenut luomuviljelijä tai vasta alkanut oppia ilmastoälykkäästä puutarhasta, meiltä löydät avaimet menestykseen!

Lue lisää

Aloita oma luomuviljely >>
Pölytystä ja mehiläisten hyvinvointia edistävät kasvit >>Basilika KRAV-luomumerkitty

Ø10,5 cm, Vihreä

399
3 kpl 9,99
Lue lisää

Mansikka 'Ostara'

6 kpl, Punainen

1299
2 kpl 19,99
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta