Pölytystä ja mehiläisten hyvinvointia edistävät kasvit

Tarvitsemme mehiläisiä puutarha- ja viljelykasvien pölyttämiseen. Pölytys lisää satoa, ja lisäksi se tekee hedelmä-, marja- ja pähkinäsadosta laadukkaamman ja maistuvamman. Valitettavasti mehiläisillä on mennyt viime aikoina huonosti, muun muassa torjunta-aineiden ja tautien takia. Onneksi on keinoja, joilla voimme auttaa mehiläisiä. Kannattaa aloittaa istuttamalla kasveja, joista mehiläiset pitävät!

Pölytystä ja mehiläisten hyvinvointia edistävät kasvit

Mitä on pölytys ja miksi se on tärkeää

Mistä pölyttämisessä on oikeastaan kyse? Lyhyesti sanottuna pölytys on tapahtumasarja, jonka avulla kasvit lisääntyvät. Pölytys tapahtuu yleensä niin, että mehiläiseen kimalaiseen tai muuhun hyönteiseen tarttuu siitepölyä, kun se etsii kukasta ruokaa. Kun mehiläinen lentää toiseen kukkaan etsimään mettä ja ruokaa, siitepöly leviää sen mukana kasvista toiseen.

Siitepöly päätyy kukan heteistä toisen kukan emille, ja kukka hedelmöittyy. Biologisesti määriteltynä siitepöly siirtyy ponnesta emin luotille, ja siitepölyhiukkaset vastaavat siittiöitä.

Olemme riippuvaisia mehiläisistä ja pölytyksestä

Valtaosa kukkakasveista tarvitsee pölytyksen, ja monet ruoaksi käyttämämme viljelykasvit tuottavat satoa ainoastaan mehiläisten ja muiden pölyttäjien ansiosta.

  • Kolmasosa ihmiskunnan syömästä ruoasta vaatii mehiläispölytyksen.
  • Mehiläiset ja kimalaiset parantavat sadon määrää ja laatua.
  • Suomen mesipistiäisistä jopa kolmannes on uhanalaisia, ja runsaampienkin lajien kannat ovat pienentymässä.

Voit auttaa mehiläisten ja kimalaisten selviytymistä kasvattamalla niiden suosimia, pölytettäviä kasveja. Voit jopa perustaa oman mehiläistarhan tai ripustaa hyönteishotellin pölyttäjien avuksi.

Mehiläisten ja kimalaisten suosimia kasveja

Minkälaiset kasvit houkuttelevat mehiläisiä ja kimalaisia?

Monet kukat houkuttelevat hyönteisiä tuoksullaan, väreillään ja medellään.

  • Hunajakukka – yksivuotinen kukka, joka kylvetään suoraan kasvupaikalle, ja kylvös pidetään kosteana, kunnes siemenet ovat itäneet.
  • Isomaksaruoho – monivuotinen kasvi, joka viihtyy aurinkoisessa paikassa ja kuivassa ja laihassa maassa.
  • Tuoksuköynnöskuusama – ihanasti tuoksuva köynnös, joka viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa.
  • Laventeli – yrtti, joka houkuttelee niin perhosia, mehiläisiä kuin kimalaisiakin. Viihtyy auringossa ja kukkii pitkään.
  • Timjami, rosmariini ja salvia ovat mehiläisten ja muiden pölyttäjien suosimia yrttejä. Ne ovat kauniita kesäkukkaistutuksissa ja parvekeruukuissa.

On tietysti paljon muitakin kasveja, jotka houkuttelevat pölyttäjiä värikkäillä kukillaan ja voimakkaalla tuoksullaan. Puna-apila, raita, tuomi ja orapihlaja lukeutuvat pölyttäjien suosikkeihin, ja ne pitävät myös monista rikkaruohoista, kuten valkoapilasta, ohdakkeista ja voikukista. Pyri monimuotoisuuteen ja ota mallia luonnonkukkaniityistä.

Mitä muuta voit tehdä mehiläisten ja kimalaisten hyväksi

Mehiläisiä houkuttelevien kukkien istuttamisen ja kylvämisen lisäksi voit lisätä pölyttäjien määrää myös muilla tavoin.

  • Rakenna hyönteishotelli
    Voit luoda talvehtimis- ja asuinpaikkoja mesipistiäisille tekemällä bambusta tai vastaavista ontoista korsista hyönteishotellin. Ripusta luomus pensaaseen tai parvekkeelle. Maahan ylösalaisin asetettu, sammalella tai kuivalla heinällä täytetty saviruukku puolestaan kutsuu kimalaista pesimään.
     
  • Perusta niitty
    Hyönteiset arvostavat myös niittyä, jolla kasvaa monenlaisia kukkia, kuten päivänkakkaroita, virnoja ja nätkelmiä.
     
  • Osuus mehiläispesästä
    Joissakin paikoissa voit ostaa osuuden mehiläispesästä ja saada sitä kautta myös hunajaa. Ostamalla paikallisesti tuotettua hunajaa tuet kotimaista mehiläistarhausta.
     
  • Osta luomua
    Valitse kaupassa luomutuotteita, sillä mehiläisiä uhkaavat kemialliset torjunta-aineet, joita luomuviljelyssä ei käytetä.
     
  • Perusta mehiläistarha
    Liity mehiläistarhaajien yhdistykseen ja perusta oma mehiläistarha.

Yhdessä voimme parantaa mehiläisten ja muiden pölyttäjien selviytymismahdollisuuksia – varsinkin kasvattamalla niiden ravintokasveja ja tiedostamalla, minkälaisia vaikutuksia kulutustottumuksillamme on hyönteislajistoon. Keväällä ja alkukesällä käyköön puutarhoissa tasainen ja tuttu mehiläisten, kimalaisten ja muiden tärkeiden pölyttäjien surina!

Lue lisää

Hyödyllisten eläinten houkuttelu puutarhaan ja ulkotiloihin – näin onnistut >>



Aitohunajakukka

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta