Mikäpä kuvaisi paremmin Suomen kesää, auringonpaistetta ja rentoja lomapäiviä kuin päivänkakkara. Tämä monivuotinen kasvi lukeutuu Suomen perinteisimpiin kasveihin, ja sitä arvostetaan nykyäänkin: se on itsestäänselvä kukkapenkkien asukki ja kukkakimppujen perusmateriaalia.

Päivänkakkara

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Leucanthemum vulgare
Heimo: Asterikasvit (Asteraceae)

Päivänkakkaran kasvatusvinkkejä ja hoito-ohjeita

Päivänkakkara on sinnikäs ja kestävä perenna, joka talvehtii pieninä vihreinä lehtiruusukkeina. Puutarhaan istutettu päivänkakkara on siis erittäin todennäköisesti myös seuraavan kesän ilona, ja se viihtyy parhaiten ryhmässä, jossa se saa levitä luonnollisen vapaasti.

Luonnonmukaisesta kasvutavasta on hyötyä, sillä päivänkakkara tekee viehättävän vaikutelman puutarhan luonnonmukaisissa ja rehevissä nurkkauksissa, joissa se myös korostaa vieruskasvejaan aivan uudella tavalla. Siksi se on kiitollinen istutettava myös kukkapenkkiin ja ruukkuun. Ruukuissa kasvavat taimet kannattaa istuttaa avomaalle loppukesällä, antaa talvehtia ja nostaa keväällä ylös ruukkukasvatusta varten. Toki ne voi myös jättää keväällä maahan kasvamaan.

Kasvupaikka

Päivänkakkara on auringonpalvoja, joka paistattelee mielellään auringossa mahdollisimman paljon. Mitä paahteisempi paikka, sitä värikkäämmät kukat se tekee, mutta sille ei ole mikään ongelma kasvaa hieman katveisemmassakin paikassa. Varjo vaikuttaa toki sekä kasvuun että kasvin värien voimakkuuteen, mutta päivänkakkara on edukseen varjoisassakin kukkapenkissä. Keskikesällä kukkivan päivänkakkaran kukinta on runsaimmillaan kesä-heinäkuussa, joten sen viehättävistä kukista saadaan nauttia kauneimpina kesäpäivinä.

Päivänkakkaran kasvualusta

Kasvualustan suhteen päivänkakkara on melko vaatimaton, mutta toki silläkin on toiveensa maan laadun suhteen. Päivänkakkara kestää hyvin kuivuutta, varsinkin hieman vanhempana. Se suosii kuitenkin enemmän tai vähemmän tuoretta maata, joka saisi olla myös ravinteikasta ja erittäin läpäisevää. Päivänkakkara on nimittäin monien muiden kasvien tapaan herkkä liikakastelulle ja nääntyy helposti liikaan märkyyteen, jolloin sienitaudit ja tuhohyönteiset pääsevät tuhoamaan kasvin. Päivänkakkara viihtyy erinomaisesti Plantagenin tavallisessa istutusmullassa.

Hoito

Päivänkakkara hyötyy lisälannoituksesta erityisesti heti istutuksen jälkeen. Sille annetaan tavallista puutarhalannoitetta. Päivänkakkara on hyvin talvenkestävä, ja sen kuihtuneet kukkavarret leikataan keväällä maata myöten.

Päivänkakkaraa on saatavilla taimina, mutta se on suhteellisen helppo kasvattaa myös siemenestä.

Perinteikästä päivänkakkaraa kukkapenkkiin ja tyynyn alle

Kun juhannustaikoja varten poimitaan seitsemän erilaista kukkaa tyynyn alle yöksi, päivänkakkara on usein se kukka, joka poimitaan ensimmäiseksi. Näiden seitsemän kukan pitää perinteen mukaan olla luonnonkukkia, ja viehättävä päivänkakkara pistää silmään kauneutensa ansiosta. Lisäksi päivänkakkaroita on juhannuksen aikaan erittäin helppo löytää. Siitä onkin tullut suosittu juhannuskukka – eikä vain perinnetaikoja varten vaan myös juhannuspöydän kukkakimppuihin sekä juhannussalon ja kukkaseppeleen koristeeksi. Päivänkakkaran kauneudessa kiteytyy keskikesän juhla, ja olisikin vaikea kuvitella juhannusta ilman sieviä päivänkakkaroita.

Ulkonäkö

Päivänkakkara on melko ainutlaatuinen kukka, sillä vaikka se näyttää yksittäisessä varressa kasvavalta yhdeltä kukalta, siinä on itse asiassa monta kukkaa samassa. Kukan keltainen keskusta on mykerökukinto, jonka mukaan päivänkakkara luokitellaan mykerökukkaisiin kasveihin. Mykerö koostuu pienistä vierekkäisistä kehräkukista, jotka yhdessä muodostavat kirkkaankeltaisen keskustan. Kehräkukissa on torvimainen teriö sekä päivänkakkaran emit ja heteet.

Päivänkakkaran kukassa on myös valkoiset laitakukat, jotka muistuttavat tavallisia terälehtiä. Laitakukat ympäröivät kehräkukista koostuvaa keskustaa säteittäisesti. Päivänkakkaran laitakukat ovat yksineuvoiset, eikä niissä ole siitepölyä, toisin kuin keskustan kehräkukissa. Pitkään kestävät valkoiset laitakukat kehystävät sievästi kirkkaankeltaista keskustaa ja luovat päivänkakkaralle tyypillisen, viehättävän valoisan ulkonäön. Päivänkakkaran raikkaan kirkkaanvihreät lehdet kasvavat melko harvassa ja tuntuvat hieman nukkaisilta.

prästkrage

Päivänkakkarasta ennustaminen: rakastaa, ei rakasta...

Moni meistä on käyttänyt päivänkakkaraa ennustamiseen nyppimällä siitä terälehtiä ja kysymällä, rakastaako joku vai eikö rakasta. Tämä tapa on tuttu monissa Euroopan maissa, ja kukkana on kaikkialla nimenomaan päivänkakkara.

Päivänkakkara on kestävä ja helppohoitoinen perenna, joka kasvaa lähes koko maassa enimmäkseen luonnonvaraisena. Päivänkakkara viihtyy niityillä ja aukeilla paikoilla, joissa se voi kylpeä auringossa. Niittyjen vähennyttyä päivänkakkara on kuitenkin taantunut muiden luonnonvaraisten niittykukkien tavoin. Toki se on edelleen yleinen lähes koko maassa, ja koristaa maaseudulla pientareita lähes koko kesän. Klassisen kauniin ulkonäkönsä ja sitkeytensä ansiosta päivänkakkara sopii mihin tahansa kukkapenkkiin, joten sitä kannattaa istuttaa puutarhaan sulostuttamaan suvea!

Päivänkakkara pähkinänkuoressa

  • Päivänkakkara voi kasvaa jopa 70 cm:n korkuiseksi.
  • Keltainen keskusta on mykerökukinto.
  • Päivänkakkaraa esiintyy koko maassa, ja sitä voidaan kasvattaa pohjoisessakin.
  • Päivänkakkara on Keski-Suomen maakuntakukka.
  • Ensimmäinen maininta päivänkakkarasta on 1600-luvulta.
  • Päivänkakkaran nimessä päivä-sana viittaa aurinkoon ja kakkara tarkoittaa pientä kakkua tai leipää.

Lue lisää

Multakoulumme auttaa sopivan multaseoksen valinnassa kasveillesi >>
Lannoitekoulu – sopivan lannoitteen valinta kasville >>
Helpot ohjeet oman juhannusseppeleesi sitomiseen >>
Perennat – näin onnistut >>

Olet tässä:

Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta