Hyödyllisten eläinten houkuttelu puutarhaan ja ulkotiloihin – näin onnistut

Hyödyllisten eläinten houkuttelu puutarhaan ja ulkotiloihin – näin onnistut

Linnunlaulu, perhoset ja surisevat kimalaiset kuuluvat kevääseen ja kesään. Pieneliöistä tulee elinalueillaan yhä harvinaisempia, mutta voimme muuttaa puutarhamme ja parvekkeemme vihreiksi yhtenäisiksi kulkuväyliksi kaupungin ja maaseudun välillä pieneliöiden elinmahdollisuuksien parantamiseksi. Houkuttele näitä hyödyllisiä eläimiä istuttamalla eläinystävällisiä kukkia, puita ja pensaita.

Linnut ja hyönteiset puutarhassa auttavat pitämään kasvit terveempinä. Linnut syövät paljon hyönteisiä, ja ahkerat mehiläiset ja kimalaiset parantavat hedelmä- ja marjasatoja. Muita hyödyllisiä hyönteisiä ovat korennot, kukkakärpäset, pistiäiset ja leppäkertut.

Vaihtelu virkistää

Linnut ja hyönteiset puutarhassa auttavat pitämään kasvit terveempinä. Linnut syövät paljon hyönteisiä, ja ahkerat mehiläiset ja kimalaiset parantavat hedelmä- ja marjasatoja. Muita hyödyllisiä hyönteisiä ovat korennot, kukkakärpäset, pistiäiset ja leppäkertut.

Puutarha, jossa on vaihtelua ja tietty määrä hieman vanhempia puita tai pensaita, lisää eläinten viihtyvyyttä. Puiden, pensaiden, köynnöskasvien ja yrttien monimuotoisuus yhdistettynä vaihteleviin ympäristöihin tarjoavat lentäville ystävillemme ravintoa ja suojaa. Yritä luoda myös avoimia aurinkoisia pintoja vehmaiden, varjoisten ja kosteiden alueiden vierelle. Vanha ylkasvanut tiheikkö luo hienoja piilopaikkoja linnuille. Kiemurtelevan kuusaman tai saksankärhön avulla pensaikko näyttää miellyttävämmältä.

Pesien rakentaminen

Perhosten, kimalaisten ja leppäkerttujen houkuttelemiseksi ja näille pesimispaikkojen tarjoamiseksi voit ostaa meiltä pesiä ja ruokaa näille eläimille. Voit myös valmistaa omia pesiä. Korennon pesän voi tehdä helposti muovipullosta, jonka pohja on leikattu irti, sekä pahvista, joka rullataan pullon sisälle. Poikittainen haka estää rullaa tipahtamasta ulos. Ripusta suojaisaan paikkaan.

Hyödyllisiä hyönteisiä

Monien hyödyllisten hyönteisten joukossa saalistajina toimivat toukat, jotka elävät syömällä täitä ja muita tuhoeläimiä, kun taas aikuiset hyönteiset elävät siitepölystä ja medestä. Aikuisten hyönteisten houkuttelemiseksi puutarhassa tulee olla kukintaa keväästä syksyyn. Suuret ryhmät samaa lajia helpottavat hyönteisten paikalle löytämistä. Hyönteiset löytävät yleensä helpommin yksinkertaiset kukat, joissa on enemmän mettä kaksinkertaisiin, kerrannaisiin kukkiin verrattuna.

Ravitsevia kasveja

Anna kasvien siemenkotien jäädä talveksi, sillä erilaisten takiaisten ja ohdakkeiden siemenet ovat erittäin hyödyllisiä. Myös sembramännyn, syreenin, auringonkukan ja unikon siemenet ravitsevat eläimiä.

Vinkkejä kasveiksi, jotka ovat hyödyllisiä hyönteisille ja linnuille

 • Suuria puita
  Leppä, kuusi, kirsikka, omena, vaahtera, tuomi, selja ja pähkinäpensas.
   
 • Pensaita
  Ruusunmarja, koiranheisi, kuusama, oratuomi, herukat ja karhunvatukka.
   
 • Kiipeäviä kasveja
  Kuusama ja muratti
   
 • Perennoja ja muita kukkivia kasveja
  Sinipallo-ohdake, kanerva, virginiantädyke, kehäkukka, tähkäkimikki, asteri, hentohelmililja, laventeli, iisoppi ja rautayrtti sekä monia muita.

Pieniä vinkkejä

 • Myös perhosten joukossa on hankalia tuholaisia. Epätoivottujen hyönteislajien torjuntakeinoihin kuuluvat kuitukangas, liimarengas ja käsinpoiminta.
 • Kevään varhaiset kukat ovat erittäin tärkeitä vastaheränneille hyönteisille, joten istuta paljon kevätsipuleita!
 • Myös pienistä puutarhoista ja upeista parvekkeista voi tulla erinomaisia levähdyspaikkoja mettä etsiville kimalaisille ja perhosille.

Lue lisää

Parveke- ja terassikasvit - näin onnistut >>
Pölytystä ja mehiläisten hyvinvointia edistävät kasvit >>
Rakenna oma hyönteishotelli – seitsemän helppoa vaihetta >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc