Kutsu mesipistiäiset ja muut hyödylliset hyönteiset puutarhaan

Linnunlaulu, perhosten liihottelu ja pörriäisten surina kuuluvat kevääseen ja kesään. Monien hyönteislajien kannat ovat pienenemässä, mutta voimme parantaa hyönteisten elinmahdollisuuksia täyttämällä puutarhat ja parvekkeet erilaisilla kasveilla ja luomalla siten ikään kuin vihreän sillan maaseudun ja kaupungin välille.

Kutsu mesipistiäiset ja muut hyödylliset hyönteiset puutarhaan

Siivekkäät ystävämme

Voit auttaa näitä hyötyeliöitä istuttamalla niiden suosimia kukkia, puita ja pensaita. Linnut ja hyönteiset huolehtivat puutarhakasvien hyvinvoinnista. Linnut pyydystävät haitallisia hyönteisiä ravinnokseen, uutterat mesipistiäiset puolestaan edistävät hedelmä- ja marjasatoa. Muita hyödyllisiä hyönteisiä ovat harsokorennot, kukkakärpäset, loispistiäiset ja leppäkertut.

Vaihtelu virkistää

Hyönteiset ja linnut viihtyvät monipuolisessa puutarhassa, jossa on myös jonkin verran vanhoja puita tai pensaita. Puiden, pensaiden, köynnöskasvien ja yrttien muodostama vaihteleva kokonaisuus tarjoaa siivekkäille ystävillemme ravintoa ja suojapaikkoja. Pyri luomaan vehmaiden ja kosteiden varjopaikkojen lomaan myös avoimia aurinkoisia alueita. Vanhat rehottavat pusikot ovat omiaan lintujen piilopaikoiksi, ja niitä voi kaunistaa istuttamalla köynnöskuusaman tai kärhön kiipeilemään oksiin.

Hyönteishotelli

Voit houkutella perhosia, mehiläisiä ja leppäkerttuja puutarhaan laittamalla tarjolle pesäpaikkoja ja ravintoa. Meiltä löytyy valmiita hyönteishotelleja, mutta voit tehdä niitä myös itse. Harsokorennon pesä syntyy helposti muovipullosta, jonka pohja leikataan pois ja sisälle sujautetaan rullaksi kääritty aaltopahvipala. Pohjan poikki asetettava teippi tai keppi estää rullaa putoamasta ulos. Pesä ripustetaan suojaisaan paikkaan.

Hyötyhyönteiset

Monien hyötyhyönteisten toukat ovat petoja, jotka syövät loisia ja muita tuholaisia. Aikuiset hyönteiset sen sijaan käyttävät ravinnokseen siitepölyä ja mettä. Ne viihtyvät puutarhassa, jossa kukkia riittää keväästä syksyyn. Hyönteisten on helpompi löytää etsimänsä, kun kukat ryhmitellään suuremmiksi yksilajisiksi istutuksiksi. Yksinkertaisissa kukissa on yleensä enemmän mettä helpommin saatavilla kuin kerrannaisissa kukissa.

Hyönteisille ja linnuille hyödyllisiä kasveja

 • Suuret puut
  Lepät, kuuset, kirsikat, omenat, vaahterat, tuomet, mustaseljat ja pähkinäpensaat.
   
 • Pensaat
  Ruusunmarjoja tekevät ruusut, koiranheisi, kuusamat, oratuomi, herukat ja karhunvatukat.
   
 • Köynnöskasvit
  Köynnöskuusama ja varjomuratti.
   
 • Perennat ja muut kukkakasvit:
  Muun muassa sinipallo-ohdake, kanervat, virginiantädyke, kehäkukka, tähkäkimikki, asterit, helmililja, laventeli, iisoppi ja verbena.
   
 • Talvi
  Jätä kasvien siemenkodat talventörröttäjiksi. Takiaisten ja ohdakkeiden siemenet ovat erityisen hyödyllisiä linnuille. Myös sembramäntyjen, syreenien, auringonkukan ja pionin siemenet ovat siivekkäiden mieleen.
   
 • Kevät
  Varhaiset kevätkukat ovat erittäin tärkeitä vastaheränneille hyönteisille. Istuta siis kevätsipuleita runsain mitoin!

Vinkkejä

 • Perhosissa on myös haitallisia lajeja. Ei-toivottuja perhosia voidaan torjua peiteharsojen ja liimapyydysten avulla tai poimimalla perhosten toukat käsin pois.
   
 • Pienistä parvekepuutarhoistakin saa erinomaisia ruoanhakupaikkoja nälkäisille mesipistiäisille ja perhosille.

Lisää aiheesta

Kasveja parvekkeelle ja terassille – näin onnistut >>
Pölytystä ja mehiläisten hyvinvointia edistävät kasvit >>
Rakenna oma hyönteishotelli >>Timanttituija 'Smaragd'
Osta enemmän ja säästä

Timanttituija 'Smaragd'

Korkeus 60-70 cm, Vihreä

699
Lue lisää
Kartiotuija 'Brabant'
Osta enemmän ja säästä

Kartiotuija 'Brabant'

Korkeus 80-100 cm, Vihreä

1299
Lue lisää

Puksipuupallo

Korkeus 30 cm, Vihreä

2499
Lue lisää
Hyönteishotelli
Alennettu hinta

Hyönteishotelli

Korkeus 37 cm, Puunvärinen

499 1999
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta