Parveke- ja terassikasvit - näin onnistut

Parveke- ja terassikasvit - näin onnistut

Piristä kotisi jatkeena olevaa ulkoaluetta viherkasveilla ja kukilla. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä voit tehdä terassillasi tai parvekkeellasi. Suurilla ruukuilla ja parvekelaatikoilla voit luoda upean vehreän keitaan myös keskelle kaupunkia.

Kausikasvit

Kausikasvit sopivat parhaiten istutettavaksi ulkoruukkuihin. Ne ovat yksivuotisia kasveja, joilla on pitkä kukinta-aika kevään ja syksyn yöpakkasten välillä. Monia lajikkeita kasvatetaan jo pelkästään niiden kauniiden lehtien takia.

Perennat ja muut monivuotiset kasvit

Pensaat, puut, köynnöskasvit ja perennat sopivat erittäin hyvin suuriin ruukkuihin ja astioihin. Niiden kukinta-aika on lyhyempi, mutta muun muassa niiden lehdet, oksat ja koko tekevät tästä kasvikategoriasta kiinnostavan. Jos sisustettava alue on suuri, sinne kannattaa laittaa hieman suurempia kasveja luomaan tilantuntua ja tunnelmaa. Puut ja pensaat, jotka täyttävät tilan sekä leveys- että korkeussuunnassa, antavat kauniin perustan terassille ja parvekkeelle. Perennoilla, kesäkukilla ja yrteillä voit antaa lisää väriä ja eloa istutuksiisi. Monet maanpeittävät perennat sopivat hyvin peittokasveiksi myös suurissa ruukuissa.

Syötävää

Omien vihannesten ja yrttien kasvattaminen on erittäin trendikästä, myös ruukuissa omalla parvekkeella. Valittavana on monia siemeniä ja pienkasveja. Korjaa sato usein, niin saat enemmän! Voit myös istuttaa monivuotisia kasveja, kuten viininmarjoja, karviaisia ja mansikoita.

Tärkeät perusteet

Maa, vesi ja ravinteet

Käytä puutarha- tai kesäkukkamultaa istuttaessasi kausi- ja monivuotisia kasveja ja lisää noin 10 cm kerros ruukkusoraa ruukun pohjalle. Suosittelemme käyttämään kasvis- ja yrttimultaa, kun istutat kasviksia ja marjoja. Lisää lannoitetta säännöllisesti koko kasvukauden ajan. Voit valita syötäville kasveillesi ekologisen vaihtoehdon. Pidä istutuksesi rehevinä kastelemalla niitä säännöllisesti. Upota sormesi hieman multaan ja varmista, että multa on kosteaa. Lämpiminä päivinä on parasta kastella aikaisin aamulla ja/tai illalla, jotta kasvit saavat riittävästi vettä.

Istutusastia

Kasvit voidaan istuttaa käytännössä katsoen mihin tahansa astiaan. Tärkeää on huomioida, että astia on kooltaan riittävän suuri, jotta kasveille varastoituu hieman ravinteita ja vettä. Ruukun pohjassa on hyvä olla yksi tai useampi reikä, jotta ruukun kosteutta voidaan säädellä ja ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Voit yhdistellä erikokoisia ja -muotoisia ruukkuja sekä lisätä korkeutta jakkaroilla, kasvutikkailla ja seinistä ja katosta roikkuvilla amppeleilla.

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc