Minttu
Minttu on hyvänmakuinen ja tuoksuva maustekasvi, jota arvostetaan ympäri maailman. Kasvia käytetään paitsi monissa ruokalajeissa, myös juomien mausteena. Minttu on myös perenna – se siis kuihtuu talveksi, mutta kasvaa seuraavana keväänä uudelleen.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Mentha
Heimo: Huulikukkaiskasvit (Lamiaceae)
Mintun kasvatus vaatii hoitoa
Mintun kasvatus on kiitollista puuhaa, koska se kasvaa voimakkaasti. Avomaalle istutettuna siitä saattaa kuitenkin tulla jopa vaiva.
Leviämisen estäminen
Mintun leviämisestä voi tulla ongelma, koska se leviää laajalle. Jos haluat viljellä sitä ulkona kasvimaassa, suosittelemme sen istutusta ensin ämpäriin tai ruukkuun ja sitten vasta maahan. Minttu leviää juuriversoista. Ämpärissä tai ruukussa maahan istutettuna voit kontrolloida sen leviämistä ja samalla nauttia sen ulkonäöstä ja tuoksusta. Minttu vaatii läpäisevän kasvualustan, joten varmista, että ruukun pohjassa on reikiä. Muuten kasvi hukkuu veteen.
Viljele minttua ruukussa
Muussa tapauksessa suosittelemme viljelemään minttua ruukussa. Se on helppoa, ja saat hyvän ja runsaan sadon. Ruukun pohjassa on oltava reikä ja mieluusti soraa tai ruukkusoraa liian veden poistumiseksi. Mintun kasvualustan on oltava ravinteikasta ja läpäisevää sekä avomaalla että ruukussa. Minttu tarvitsee vettä. Jos kasvatat sitä sisällä tai suojassa sateelta, kastele sitä säännöllisesti.
Kasvupaikka ja edellytykset
Minttu viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla, mutta myös puolivarjossa. Jotta minttu voisi mahdollisimman hyvin, tarvitaan oikeanlainen kasvualusta, oikeantyyppinen istutustapa, kastelua ja hyvä kasvupaikka.
Mintun sato ja talvehdinta
Vaikka minttu on monivuotinen, se ei viihdy kovin hyvin pakkasessa. Ruukkukasvin tavoin sen on talvehdittava jäätymättä. Minttu leikataan kasvukauden päätyttyä maan tasalle, ja siinä vaiheessa kerätyt mintunlehdet voi hyvin pakastaa tai kuivata.
Tuoksuva ja maistuva maustekasvi
Maustekasvit ovat hyvin arvostettuja, ja useimmilla omaa yrttitarhaa pitävillä minttu on yksi monista suosikkimausteista.
Mintulla on monta eri käyttötarkoitusta ruoanlaitossa ja muuallakin, mutta sen viljely vaatii myös pientä varovaisuutta. Sen viljelyssä on nimittäin erittäin vaikea epäonnistua, koska se juurtuu, lisääntyy ja myös kasvaa ällistyttävällä nopeudella. Voi hyvin olla, että jo kahden viikon päästä korjuun jälkeen sinulla on uusi sato minttua valmiina.
Kaikille aisteille
Mintun viljely viehättää. Se on tiheäkasvuinen kaunis kasvi voimakkaine lehtineen. Paitsi että se on silmänilo, se myös tuoksuu ja maistuu hyvälle. Voit vain kierrellä yrttitarhassa tai poimia ikkunalaudan ruukusta minttua, pureskella sen lehteä ja saada mukavan makuelämyksen.
Minttu kukkii kauniisti vaaleanvioletein, kranssinmuotoisin kukin. Mintun maku on parhaimmillaan ennen kukintaa. Kukinnan jälkeen lehtien maku alkaa heiketä.
Mehiläisten suosiossa
Mehiläiset, kimalaiset ja muut pölyttäjät rakastavat mintun kukkia. Jos säilytät mintun kukat, helpotat puutarhasi ja naapuripihojenkin pölytystä. Kukat ovat myös todella kauniita kimpussa yhdessä muiden leikkokukkien kanssa.
Suosittu, monikäyttöinen ja helppo viljellä
Minttu on yleinen ja suosittu, lisäksi sitä on erittäin helppoa viljellä kotona. Monikäyttöisyytensä ansiosta se on itsestään selvä valinta, koska sillä on helppoa tehdä erilaisia maustamiskokeiluja. Ellei siis yrttimaallasi vielä ole minttua, on aika korjata asia!
Mintun monet lajikkeet ja käyttötarkoitukset
Mintusta puhuttaessa tulee ajatelleeksi ensin mintun ja mentolin makua. Se on tietenkin suosittu mintun muunnelma, mutta minttuja on lukematon eri määrä, kuten appelsiiniminttu, suklaaminttu ja omenaminttu. Minttulajikkeita on siis lukemattoman paljon, samoin kuin käyttömahdollisuuksia. Mintun makua lisätään niin teehen, makeisiin ja öljyihin sekä esimerkiksi hammastahnaan.
Jos siis haluat monipuolisen ja helposti viljeltävän mausteen puutarhaasi, on mintusta hyvä aloittaa.
Näin käytät minttua
Minttu on yleinen mauste monissa ruokalajeissa, jälkiruoissa ja juomissa. Esimerkiksi mojitossa on selvä mintun pohjamaku, ja Englannissa lampaanliha maustetaan perinteisesti mintulla.
Minttu sopii moniin eri ruokiin, ja myös teessä se on suosittu mauste. Minttuteen valmistus on helppoa. Tarvitset vain mintunlehtiä kuppiin varsi ylöspäin ja kaadat päälle kiehuvaa vettä. Anna hautua hetki, jotta maut pääsevät oikeuksiinsa. Saat terveellisen ja hyvänmakuisen juoman lisäämällä tilkan hunajaa.
Myös monien jälkiruokien makua voi lisätä mintulla. Mansikat ovat hyvä esimerkki klassisesta kesäjälkiruoasta, jolle minttu antaa hienon säväyksen; mansikat voidaan marinoida mintulla maustetussa sokeriliemessä. Sekoita minttu, sokeriliemi ja limetti, viipaloi mansikat marinadiin ja sekoita. Anna vetäytyä hetken aikaa jääkaapissa ja nauti ihanista kesän mauista!
Tietoa mintusta
- Monivuotinen yrtti, josta on 25 eri lajiketta
- Esiintyy ennen muuta Euroopassa, Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Pohjois-Afrikassa
- Käytetty rohtona ja maustekasvina antiikin ajoista saakka
- Leviää hyvin nopeasti ja laajalle
- Kukkii kauniin kranssin muotoisin, vaaleanvioletein kukin – kukkimista on kuitenkin vältettävä
- Tuoksuu hyvältä pitkän aikaa
- Kasvaa 20–30 cm korkeaksi
Lue lisää
Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>
Yrtit >>
Mausteyrttien kasvatus – näin onnistut >>