Minttu on hyvänmakuinen ja tuoksuva maustekasvi, jota arvostetaan ympäri maailman. Kasvia käytetään paitsi monissa ruokalajeissa, myös juomien mausteena. Minttu on myös perenna – se siis kuihtuu talveksi, mutta kasvaa seuraavana keväänä uudelleen.

Minttu

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Mentha
Heimo: Huulikukkaiskasvit (Lamiaceae)

Mintun kasvatus vaatii hoitoa

Mintun kasvatus on kiitollista puuhaa, koska se kasvaa voimakkaasti. Avomaalle istutettuna siitä saattaa kuitenkin tulla jopa vaiva.

Leviämisen estäminen

Mintun leviämisestä voi tulla ongelma, koska se leviää laajalle. Jos haluat viljellä sitä ulkona kasvimaassa, suosittelemme sen istutusta ensin ämpäriin tai ruukkuun ja sitten vasta maahan. Minttu leviää juuriversoista. Ämpärissä tai ruukussa maahan istutettuna voit kontrolloida sen leviämistä ja samalla nauttia sen ulkonäöstä ja tuoksusta. Minttu vaatii läpäisevän kasvualustan, joten varmista, että ruukun pohjassa on reikiä. Muuten kasvi hukkuu veteen.

Viljele minttua ruukussa

Muussa tapauksessa suosittelemme viljelemään minttua ruukussa. Se on helppoa, ja saat hyvän ja runsaan sadon. Ruukun pohjassa on oltava reikä ja mieluusti soraa tai ruukkusoraa liian veden poistumiseksi. Mintun kasvualustan on oltava ravinteikasta ja läpäisevää sekä avomaalla että ruukussa. Minttu tarvitsee vettä. Jos kasvatat sitä sisällä tai suojassa sateelta, kastele sitä säännöllisesti.

Kasvupaikka ja edellytykset

Minttu viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla, mutta myös puolivarjossa. Jotta minttu voisi mahdollisimman hyvin, tarvitaan oikeanlainen kasvualusta, oikeantyyppinen istutustapa, kastelua ja hyvä kasvupaikka.

Mintun sato ja talvehdinta

Vaikka minttu on monivuotinen, se ei viihdy kovin hyvin pakkasessa. Ruukkukasvin tavoin sen on talvehdittava jäätymättä. Minttu leikataan kasvukauden päätyttyä maan tasalle, ja siinä vaiheessa kerätyt mintunlehdet voi hyvin pakastaa tai kuivata.

Tuoksuva ja maistuva maustekasvi

Maustekasvit ovat hyvin arvostettuja, ja useimmilla omaa yrttitarhaa pitävillä minttu on yksi monista suosikkimausteista.

Mintulla on monta eri käyttötarkoitusta ruoanlaitossa ja muuallakin, mutta sen viljely vaatii myös pientä varovaisuutta. Sen viljelyssä on nimittäin erittäin vaikea epäonnistua, koska se juurtuu, lisääntyy ja myös kasvaa ällistyttävällä nopeudella. Voi hyvin olla, että jo kahden viikon päästä korjuun jälkeen sinulla on uusi sato minttua valmiina.

Kaikille aisteille

Mintun viljely viehättää. Se on tiheäkasvuinen kaunis kasvi voimakkaine lehtineen. Paitsi että se on silmänilo, se myös tuoksuu ja maistuu hyvälle. Voit vain kierrellä yrttitarhassa tai poimia ikkunalaudan ruukusta minttua, pureskella sen lehteä ja saada mukavan makuelämyksen.

Minttu kukkii kauniisti vaaleanvioletein, kranssinmuotoisin kukin. Mintun maku on parhaimmillaan ennen kukintaa. Kukinnan jälkeen lehtien maku alkaa heiketä.

Mintun kukka

Mehiläisten suosiossa

Mehiläiset, kimalaiset ja muut pölyttäjät rakastavat mintun kukkia. Jos säilytät mintun kukat, helpotat puutarhasi ja naapuripihojenkin pölytystä. Kukat ovat myös todella kauniita kimpussa yhdessä muiden leikkokukkien kanssa.

Suosittu, monikäyttöinen ja helppo viljellä

Minttu on yleinen ja suosittu, lisäksi sitä on erittäin helppoa viljellä kotona. Monikäyttöisyytensä ansiosta se on itsestään selvä valinta, koska sillä on helppoa tehdä erilaisia maustamiskokeiluja. Ellei siis yrttimaallasi vielä ole minttua, on aika korjata asia!

Mintun monet lajikkeet ja käyttötarkoitukset

Mintusta puhuttaessa tulee ajatelleeksi ensin mintun ja mentolin makua. Se on tietenkin suosittu mintun muunnelma, mutta minttuja on lukematon eri määrä, kuten appelsiiniminttu, suklaaminttu ja omenaminttu. Minttulajikkeita on siis lukemattoman paljon, samoin kuin käyttömahdollisuuksia. Mintun makua lisätään niin teehen, makeisiin ja öljyihin sekä esimerkiksi hammastahnaan.

Jos siis haluat monipuolisen ja helposti viljeltävän mausteen puutarhaasi, on mintusta hyvä aloittaa.

Näin käytät minttua

Minttu on yleinen mauste monissa ruokalajeissa, jälkiruoissa ja juomissa. Esimerkiksi mojitossa on selvä mintun pohjamaku, ja Englannissa lampaanliha maustetaan perinteisesti mintulla.

Minttu sopii moniin eri ruokiin, ja myös teessä se on suosittu mauste. Minttuteen valmistus on helppoa. Tarvitset vain mintunlehtiä kuppiin varsi ylöspäin ja kaadat päälle kiehuvaa vettä. Anna hautua hetki, jotta maut pääsevät oikeuksiinsa. Saat terveellisen ja hyvänmakuisen juoman lisäämällä tilkan hunajaa.

Myös monien jälkiruokien makua voi lisätä mintulla. Mansikat ovat hyvä esimerkki klassisesta kesäjälkiruoasta, jolle minttu antaa hienon säväyksen; mansikat voidaan marinoida mintulla maustetussa sokeriliemessä. Sekoita minttu, sokeriliemi ja limetti, viipaloi mansikat marinadiin ja sekoita. Anna vetäytyä hetken aikaa jääkaapissa ja nauti ihanista kesän mauista!

Tietoa mintusta

  • Monivuotinen yrtti, josta on 25 eri lajiketta
  • Esiintyy ennen muuta Euroopassa, Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Pohjois-Afrikassa
  • Käytetty rohtona ja maustekasvina antiikin ajoista saakka
  • Leviää hyvin nopeasti ja laajalle
  • Kukkii kauniin kranssin muotoisin, vaaleanvioletein kukin – kukkimista on kuitenkin vältettävä
  • Tuoksuu hyvältä pitkän aikaa
  • Kasvaa 20–30 cm korkeaksi

Lue lisää

Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>
Yrtit >>
Mausteyrttien kasvatus – näin onnistut >>

Olet tässä:


Yrtti- ja vihannesmulta

40 L

1199
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta