Viljely lavakauluksessa – näin onnistut

Kasvata omia vihanneksia, mausteita ja marjoja helposti lavakauluksessa. Ne voi sijoittaa puutarhaan, terassille tai parvekkeelle, kun valitset oikeanlaisen alustan.

Viljely lavakauluksessa – näin onnistut

Lavakaulukset

Lavakaulus on pinottava kehys, joita on saatavilla kahta eri kokoa. Valitse korkeus viljeltävien lajien ja toivotun työskentelykorkeuden mukaan. Salaateille ja muille pienijuurisille kasveille riittää yksinkertainen lavakaulus. Kasvit, joilla on laajempi ja syvemmälle ulottuva juuristo, kuten peruna, tarvitsevat kaksi tai kolme lavaa päällekkäin. Viljelyn aloittaminen lavakauluksissa on hyvä tapa kerätä tietoa ja kokemuksia, joita voit myöhemmin hyödyntää siirtolapuutarhapalstalla tai suuremmilla kasvimailla.

Puutarhassa

Sijoita lavakaulukset aurinkoiseen paikkaan ja mielellään talon, kuistin tai terassin yhteyteen. Näin saat haettua herkkuja läheltä ja näkymä on kaunis. Alustalla ei ole merkitystä. Jos asetat kaulukset nurmikolle, voit poistaa ruohopinnan ja kääntää sen ylösalaisin, jos nurmikolla ei ole juuririkkaruohoja.

Kata lavakaulusten pohja katekankaalla, vedä sitä hiukan kauluksen reunoille ja kiinnitä tai aseta pohjalle märkiä sanomalehtiä (ilman niittejä). Lavakaulukseen mahtuu noin 200 litraa multaa. Tee hyvä multasekoitus, jossa on puolet luonnonlannoitettua istutusmultaa ja puolet lehmänlantaa. Halutessasi voit levittää pohjalle kasvijätettä ja lehtiä.

Ympäristöpallkrage

Jos sinulla on useampia lavakauluksia, voit valita niiden ympärillä olevan materiaalin oman makusi mukaan. Voit käyttää soraa, kiviä, laattoja tai nurmikkoa. Helpota hoitoa jättämällä laatikoiden välit niin suuriksi, että mahdut niiden väliin ruohonleikkurin tai kottikärryjen kanssa.

Parvekkeella tai terassilla

Viljely onnistuu myös parvekkeella. Tilaa on silloin rajoitetusti, mutta käyttämällä pienempää lavakaulusta useimmille parvekkeelle mahtuu sekä viljelyksiä että kalusteet. Länsi- ja itäsuunnat ovat ehkä parhaat, sillä silloin viljelmät ovat puoli päivää auringossa ja puoli päivää varjossa. Etelään suuntautuva parveke on paras vaihtoehto, jos haluat kasvattaa marjoja, hedelmiä, tomaattia ja kurkkua. Pohjoisen puoleisella parvekkeella viljely on haastavampaa, mutta lehtivihannekset ja kaalikasvit onnistuvat sielläkin.

Kata lavakauluksen pohja paksulla muovilla, jotta vesi ja multa eivät valu ulos (alapuolella asuva naapuri ei ilahtuisi siitä). Vedä muovia reilusti myös kauluksen sisäpuolelle ja kiinnitä se. Aseta pohjalle kaksi suurta säkillistä Leca-soraa, joka toimii salaojakerroksena. Täytä kaulus sen jälkeen yllä kuvatulla tavalla.

Aikainen alku

Lavakauluksen sisällä on lämpimämpää kuin ympäröivässä maassa. Sen ansiosta kylvöt voidaan aloittaa aiemmin kuin kasvimaalla. Lue ohjeet jokaisesta siemenpussista. Lavakauluksessa voit kuitenkin aloittaa kylvöt hiukan aiemmin.

Kasvatusvinkkejä

Valitse lajeja, joita todella syötte. Ei esim. kannata kasvattaa valtavaa määrää papuja, jos kukaan perheenjäsen ei pidä niistä. Muista kohtuus myös sen suhteen, kuinka paljon aikaa ja energiaa haluat käyttää kasvatukseen. Jos aloitat liian suuren projektin, viljelyilo saattaa loppua ennen aikojaan.

  • Maustee
    Mausteet ovat monikäyttöisiä ja niitä on helppo kasvattaa. Lisäksi ne näyttävät kauniilta ja tuoksuvat hyvältä. Jos annat joidenkin kasvien kukkia, ne houkuttelevat perhosia, kimalaisia ja muita hyödyllisiä eläimiä viljelyksillesi. Muuten saat tuoreimpia ja maistuvimpia mausteita kylvämällä niitä säännöllisesti.
     
  • Viljele korkealla
    Voit maksimoida viljelyalan kasvattamalla korkea- ja matalakasvuisia lajeja sekaisin. Korkeita lajeja ovat esimerkiksi tomaatit, kurkut, pavut ja herneet.
     
  • Lehtivihreä
    Lehtivihreitä lajikkeita ovat suosittu rucola, lehtipinaatti, Pak Cho, lehtisalaatti jne. Lehdistä korjataan satoa jatkuvasti koko kasvukauden ajan. Niistä voit tehdä raikasta ja hyvänmakuista salaattia. Tee uusintakylvöjä parin viikon välein elokuuhun saakka, jotta saat satoa myös syksyllä. Tasoita mullan pinta, vedä vaot kädellä ja siinä kaikki. Päätä itse, haluatko viljellä riveissä tai ympyröissä, siksak-kuvioissa tai hajakylvää koko laatikon alueella. Lue kustakin siemenpussista, kuinka syvälle siemenet on istutettava. Lehtivihreät eivät vaadi rajua harvennusta, koska niistä korjataan satoa jatkuvasti niiden kasvaessa. Harvenna niin, etteivät ne ole liian tiheässä, mutta kuitenkin koskettavat toisiaan. Näin saat hyvän sadon ja kauniit laatikot.
     
  • Muutakin kuin vihanneksia
    Viljelykaulukset yhdistetään yleensä vihannesten viljelyyn, mutta lavakauluksessa voit kasvattaa muutakin. Kukkaketo, marjapensaita, raparperia, omenapuita, tulppaaneja, auringonkukkia, kesäkukkia. Vain mielikuvituksesi on rajana.

Viljelykierto

Jotta saat hyödynnettyä maan ravinteet parhaiten, älä viljele laatikoissa samoja lajeja vuosi vuoden jälkeen. Silloin maa köyhtyy, ja tuholaisten, sienten ja bakteerien riski kasvaa. Vaihtele lajeja ja kirjoita muistiin suunnitelma, jotta muistat, mitä lajeja olet minäkin vuonna kasvattanut. Toinen tapa on vaihtaa maa joka vuosi.

Kastelu

kasteluHyödyntämällä sadeveden voit kastella viljelyksiäsi pohjavedellä ja antaa kasveille pehmeää ja auringon lämmittämää vettä. Kasvit tarvitsevat todellista kaatosadetta, kun niiden kasvu on lähtenyt käyntiin. On parempi kastella runsaasti harvemmin kuin jatkuvasti vähän. Neliömetrille tarvitaan n. 20–30 litraa vettä. Ole kuitenkin varovainen ja kastele suihkeen, tippuletkun tai ohuen letkun avulla.

Lannoitus

Pussimullan ravinteet riittävät n. kolmen viikon ajan. Jos olet sekoittanut joukkoon lehmänlantaa, ravinteet riittävät hiukan pidempään. Sen jälkeen sinun on lannoitettava joko kananlannalla, omalla kompostilla tai muulla ekologisella/luonnonmukaisella lannoitteella.

Houkuttele pölyttäjiä

Kutsu puutarhaasi perhosia, mehiläisiä ja kimalaisia kukkivilla kasveilla. Hyönteiset ovat arvokkaita pölyttäjiä. Mitä enemmän pölyttäjiä on, sitä paremman sadon saat.

  • Aikaisin kukkivat pajukasvit houkuttelevat vastakuoriutuneita kimalaisia ja mehiläisiä.
  • Maustekasvit, kuten minttu, timjami, rosmariini, laventeli ja oregano, sisältävät paljon nektaria ja houkuttelevat perhosia, kimalaisia ja mehiläisiä.
  • Koristepensaat, kuten syyssyrikkä, tuomi, syreeni ja tuoksuköynnöskuusama, ovat todellisia perhosmagneetteja.
  • Kasvit, joilla on yksinkertaiset kukat, tuottavat enemmän hehtaareja kuin kaksinkertaisia kukkia kantavat kasvit.
  • Kun kasvatat suuria määriä samoja lajikkeita, mehiläisten ja kimalaisten on helpompi löytää perille.

Kiinnitä linnunpönttöjä ja lintualtaita. Ne houkuttelevat pikkulintuja, jotka syövät haitallisia hyönteisiä, toukkia ja etanoita. Saat lisää lintuja puutarhaan antamalla lintujen nauttia marjapensaiden ja hedelmäpuiden sadosta.

Suojaa mansikoita linnuilta ostamalla ylimääräinen lavakaulus, jonka avulla saat hiukan tilaa kasvien päälle. Kiinnitä lavakauluksen päälle verkko, jotta linnut eivät pääse syömään marjoja, joilla haluat herkutella itse.

Syksyllä

Voit kylvää ja kerätä satoa vihanneksista myös syksyllä ja alkutalvena. Elo-syyskuussa voit kokeilla pinaattikiinankaalia, retiisiä, pinaattia ja talvisalaattia, sillä ne itävät ja kasvavat nopeasti. Viileiden lämpötilojen ansiosta myös tuholaisia on vähemmän. Kerää satoa syksyn ja alkutalven aikana.

Karhunlaukkaa, salottisipulia ja talvisalaattia sekä tunnettuja kukkia, kuten kissankelloa, harjaneilikkaa, lemmikkiä, orvokkia ja päivänkakkaraa, voit kylvää syys- ja lokakuussa. Siemenet ehtivät itää ja muodostaa lehtiruusukkeen, joka talvehtii. Suojaa pienet kasvit lehdillä tai kankaalla ennen pakkasten tuloa. Kannattaa merkitä kasvit selvästi, jotta varmasti löydät ne lumien sulaessa. Valon lisääntyessä keväällä kasvit alkavat kasvaa, ja saat aikaisen alun puutarhassa.

Vielä myöhemmin syksyllä, lokakuussa ja marraskuussa ennen ensimmäisiä pakkasia, voit kylvää esimerkiksi tilliä, ruohosipulia, sipulia (sipulin siemeniä mutta ei istukassipuleita), porkkanaa, palsternakkaa, persiljaa, juuripersiljaa, retiisiä, retikkaa, salaattia ja mustajuurta. Osa yksivuotisista kesäkukista voi lähteä kasvuun erityisen aikaisin, jos ne kylvetään syksyllä.

Tällaisia kukkia ovat esim. silkkikukka, ruiskaunokki, ritarinkannus, kehäkukka, tuliunikko ja unikko. Myös monet perennat voi kylvää syksyllä. Siemenet talvehtivat maassa ja itävät vasta, kun valo ja lämpö lisääntyvät keväällä. Tämä on luonnon oma keino, joka sopii ennen kaikkea kylmyyttä kestäville tai kylmäkäsittelyä vaativille siemenille.

Loka-marraskuussa voit kylvää myös valkosipulit, jotka nostetaan seuraavana vuonna.

Jos haluat antaa penkkien levätä talven ajan, voit peitellä ne lehdillä, oljilla tai muilla kasvijätteillä. Seuraavana keväänä voit parantaa maata sekoittamalla joukkoon lisää lannoitetta tai kompostia.

Lue lisää

Lue lisää istutuslaatikot >>

Olet tässä:


Kasvihuone Stina

Pituus 120 cm, Musta

8499
Lue lisää

Lavakaulus

Pituus 120 cm, Musta

1999
Lue lisää

Altakastelulaatikko

Pituus 55 cm, Musta

2499
Lue lisää

Lavakaulus

Pituus 120 cm, Puunvärinen

1999
Lue lisää

Lavakaulus

Pituus 80 cm, Puunvärinen

1599
Lue lisää

Lavakaulus

Pituus 80 cm, Musta

1699
Lue lisää

Säleikkö lavakaulukseen

Pituus 110 cm

1249
Lue lisää

Peiteharso lavakaulukseen

Pituus 120 cm, Valkoinen

999
Lue lisää

Kirsikkatomaatti 'Tiny Tim'

Monivärinen

299
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Piparminttu

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Kirsikkatomaatti 'Tiger'

Monivärinen

749
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta