Loppiaisena joulukoristeet siivotaan pois, mutta onneksi joulukukista ei tarvitse vielä luopua. Helpoilla nikseillä nautit niistä vielä pitkään – tai kierrätät ne ympäristöystävällisesti.

Anna joulukukille uusi elämä

Joulutähdet

Onko jouluisempaa näkyä kuin kukkivat joulutähdet? Joulutähtiä voikin pitää koko joulun ajan symboleina. Ne saattavat tosin kuihtua nopeasti ja tiputtaa lehtiään, mutta pienellä huolenpidolla ne kestävät pidempään. Saat joulutähden kestämään seuraavaan jouluun tai vieläkin pidempään, kun leikkaat pois kukan ja yhden lehtiparin sen alta ja istutat sen uuteen multaan. Kun uudet lehdet alkavat kehittyä, laita kukka talvehtimaan valoisaan paikkaan.  

Jos lisäksi latvot joulutähteä säännöllisesti, siitä tulee tuuhea ja vahva – ja näyttää kauniilta muulloinkin kuin kukkiessaan. 

Pidä multa kosteana ja anna välillä lannoitetta. Kun haluat joulutähden taas kukkivan, anna kukan levätä muutaman viikon ajan. Pidä sitä pimeässä 12 tuntia vuorokaudessa ja muun ajan valossa.

Lue lisää: Joulutähti - näin onnistut

Amaryllis

Amarylliksen sipulit on helppo säilyttää. Leikkaa kukinnan jälkeen kukka ja siemenkota, jätä varsi kuitenkin kuihtumaan itsekseen – näin ravinto kulkee takaisin sipuliin. Hoida kukkaa sen jälkeen kuten tavallista ruukkukasvia lannoittamalla ja kastelemalla.

Todennäköisesti kevättalvella alkaa kehittyä uusi varsi kukkineen. Tarkkaa kukinnan ajankohtaa ei harmi vaan voi päättää, mutta varmaa on, että kukasta tulee upea. 

Lue lisää: Amaryllis – näin onnistut

Hyasintit

Voit istuttaa kuihtuneet hyasintit ulos huokoiseen multaan, jonka jälkeen luonto pitää huolen lopusta. Suojaa hyasintit kylmältä peittämällä maa kuivilla lehdillä. 

Jos routa ei vielä ole sulanut, anna kuihtuneiden hyasinttien olla ruukuissaan, mutta lopeta kastelu, kunnes ulos istuttaminen on mahdollista. Kukinnassa saattaa joskus kestää jopa vuosia, mutta kärsivällisyys kannattaa, sillä jossain vaiheessa hyasintit taas kukkivat. Maltti on siis valttia!

Lue lisää: Hyasintti – näin onnistut

Atsaleat

Ruukkuatsaleoita on saatavana monissa väreissä yksinkertaisilla tai kaksinkertaisilla kukilla. Paras tapa saada atsalea talvehtimaan on pitää sitä ulkona silloin, kun ei ole pakkasta. Kun otat atsalean takaisin sisään, se puhkeaa värikkääseen kukkaan.

Atsalea on kotoisin Kiinan, Taiwanin, Burman ja Thaimaan vuorenrinteiltä, joissa ilmankosteus on korkea ja sadetta päivittäin. Atsalea voikin hyvin, kun sitä suihkuttaa säännöllisesti vedellä. Kosteuden tarpeensa vuoksi atsalean hoitaminen kuivassa huoneilmassa voi olla haasteellista, mutta ei mahdotonta. Sijoita kasvi puolivarjoisaan paikkaan ja huolehdi kosteudesta. Kasvi ei kuitenkaan saa olla likomärkä. Atsalea kannattaa istuttaa suurempaan, mieluiten muoviseen ruukkuun, jolloin kosteustaso on helpompi pitää sopivana. Atsaleat pitävät myös ravinteista, älä kuitenkaan anna ravinnetta kukinnan aikaan. Kukat säilyvät parhaiten viileässä ja valoisassa paikassa.  

Lue lisää: Atsalea – näin onnistut

Jouluruusu

Jouluruusu on hieno kukka, jota on saatavana useassa värissä valkoisesta vaaleanpunaiseen ja punaiseen. Jouluruusu viihtyy yhtä hyvin niin sisällä kuin ulkona. Sisällä jouluruusu kannattaa sijoittaa valoisaan, mutta viileään paikkaan. Pidä huoli siitä, ettei se pääse kuivumaan. Vältä myös ylikastelua. Kun kukinta on ohi, leikkaa varsi ja aseta kasvi valoisaan paikkaan, jossa lämpötila on noin viisi astetta. Kastele mahdollisimman vähän, kunnes kasvin voi istuttaa ulos (jouluruusu kestää muutaman miinusasteen). Puutarhassa jouluruusu viihtyy parhaiten puolivarjossa ja syvässä ravinteikkaassa mullassa, jonka pH-arvo on korkea. Näissä olosuhteissa kukka voi kukkia jopa muutaman kuukauden.

Toinen tapa pidentää jouluruusun ikää on istuttaa sen siemeniä. Siemenet kannattaa istuttaa heti, kun niitä alkaa kehittyä. Hyvällä tuurilla jouluruusu saattaa myös itsekylväytyä, jolloin saat koko joukon pieniä taimia ruukkuihin.  

Lue lisää: Näin onnistut jouluruusun kasvatuksessa

Joulukuusi

Joulun komein vihreä on itseoikeutetusti joulukuusi. Joulukuusessa ei yleensä ole juuria, mutta voit kierrättää sen monella tapaa. Tässä muutama vinkki.

  • Käytä puuaines viljelyyn, kuten esim. harjuviljelyssä.
  • Käytä oksia suojaamaan kylmälle herkkiä perennoita talven aikana. Runkoa voit käyttää rustiikkisena puutarhan reunuksena.
  • Käytä koko puu tai osia siitä luonnollisena kasvitukena köynnöskasveille.
  • Tee joulukuusesta haketta ja käytä puutarhakäytäviin.
  • Vie joulukuusi kierrätykseen, jolloin siitä saadaan biohiiltä, biokaasua, biopolttoainetta tai se voidaan kompostoida.


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Harmoniaa joulukasveista



Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta