Atsaleat hurmaavat runsaalla ja värikkäällä kukinnallaan! Ihastuttava kasvi, joka tuo viehättävää kukkaloistoa kodin sisustukseen, sekä pöydälle että ikkunalaudalle ja puutarhaan. Ihastuttavien atsaleoiden värivalikoima on laaja; vaaleanpunaisia, valkoisia, persikan- ja laventelinvärisiä, sekä punaisia ja monivärisiä atsaleoita.

Atsalea

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Rhododendron x
Heimo: Kanervakasvit (Ericaceae)

Vinkkejä atsalean kasvattamiseen

Väriä ja kukkaloistoa tuova ruukkuatsalea on ympärivuotinen sisäkasvi, jonka voi sijoittaa myös ulos kesäkuukausien ajaksi. Tällöin kasvi pääsee keräämään energiaa ja valmistelemaan nuppuja voidakseen kukkia talvella. Atsalean koristeeksi sopii hyvin vaikka samanvärinen sisal. 

Atsalea on suhteellisen helppohoitoinen kasvi. Sisällä ruukussa kasvava atsalea tarvitsee kosteuden säilyttävän kasvualustan, muoviruukun ja säännöllistä kastelua – mutta paljoa muuta tämä kaunotar ei sitten vaadikaan. Keväällä atsalean voi istuttaa ulos, mieluiten alppiruusun lähelle, jos sinulla on sellainen. Kun kasvi saa hieman vettä ja lannoitetta, se kasvaa kauniiksi, kestää pitkään ja antaa puutarhaan oman erityisen ilmeensä.

Istuta atsalea puutarhaan- Tee näin

 • Valitse puutarhasta sopiva paikka, jossa atsalea on joko suorassa auringonpaisteessa tai puolivarjossa. Atsalea kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa maa läpäisee hyvin vettä. Ruukkuatsalea on kätevä istuttaa ruukkuun, jonka voi siirtä sisälle talveksi.
 • Jos kyseessä on kookas puistoatsalean taimi, tarvitaan n. 60 cm syvä ja 100 cm leveä kuoppa mieluiten maanpintaa hieman korkeammalle. Jos kasveja on useita, muista, että ne tarvitsevat paljon tilaa ja että ne on istutettava 40–250 cm:n etäisyydelle toisistaan riippuen millaisesta lajikkeesta on kyse. 
 • Atsalealla on herkkä juuristo, joten ole varovainen ja yritä pitää juuret mahdollisimman ehjinä istuttaessasi sen maahan. Ennen istutusta voit laittaa juuripaakun veteen noin 10 minuutiksi, jotta se saa imeä vettä.
 • Aseta atsalea maahan siten, että juuripaakku on noin 4–5 cm maanpinnan alapuolella.
 • Täytä puoleenväliin mullalla ja kastele. Tasoita ja lisää loput mullat. Kastele vielä kerran. Kannattaa käyttää rodomultaa, joka sopii happaman maan kasveille, sillä kaikki atsaleat viihtyvät kasvualustassa jonka pH-arvo on alhainen.

Atsalean hoito-ohjeita

Tämä ihastuttava kaunotar on kotoisin Japanista ja Himalajan rinteiltä, missä ne saavat säännöllisesti vettä suurten päivittäisten sadepilvien ansiosta, jotka kastelevat koko kasvin. Atsalean hoidossa onkin paljolti kyse siitä, että sille on pyrittävä tarjoamaan mahdollisimman paljon sen alkuperäistä kasvuympäristöä muistuttava ilmasto. Atsalea tarvitsee säännöllistä kastelua, mutta ei pidä vedessä seisomisesta.

Atsalea on herkkä kuivuudelle, joten on tärkeää olla huolellinen kastelun kanssa – etenkin kuivina kausina tai jos kyseessä on vastaistutettu puistoatsalea. Käytä noin 20–30 litraa vettä puutarhaan istutettua tainta kohden, kastele vähintään kerran viikossa.

Sisällä, ruukussa kasvava atsalea kastellaan mieluiten aluslautaselle tai suojaruukkuun. Kastelu kannattaa tällöin suorittaa päivittäin pienellä vesimäärällä. Kukinnan aikana atsaleaa ei pidä lannoittaa.

Atsalean sijoittaminen, lannoittaminen ja leikkaaminen

Ruukkuatsalea viihtyy parhaiten valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringonvalossa. Kaikkein parhaiten se viihtyy ikkunalla tai pöydällä huoneen keskellä. Jos kasvissa on paljon nuppuja, se tarvitsee tavallista enemmän valoa. Silloin se kannattaa laittaa lampun alle.

Puistoatsaleaa voidaan lannoittaa istutuksen yhteydessä happaman maan kasveille tarkoitetulla lannoitteella, kuten alppiruusulannoitteella, se riittää puistoatsalealle hyvin, vähän pidemmäksikin aikaa. Joka toinen vuosi voit lisätä hieman uutta alppiruusumultaa, ja syksyllä voit peittää atsaleaa ympäröivän maan lehdillä, kaarnamullalla ja havuilla.

Atsalean voi leikata keväällä, ja tämän voi tehdä melko reilusti, kunhan annat kasvin säilyttää luonnollisen muotonsa. Jos haluat nuorentaa kasvia voimakkaammin, sitä on parasta leikata ennen kukintaa, ja myöhemmin voit viimeistellä leikkauksen. Kukinnan jälkeen voit nyppiä varovasti vanhat, kuivat kukinnot, mikä edistää nuppujen kehittymistä.

Atsalea

Atsalean ja alppiruusun erot

Atsaleoilla ja alppiruusuilla on sama tieteellinen nimi Rhododendron ja kuuluvat samaan kasviheimoon. Tämä heimo on jaettu kahdeksaan ryhmään, joista kaksi on atsalearyhmiä; lehtensä varistavat Pentanthera ja talvenvihreät lajikkeet Tsutsuji.

Lehtensä pudottavat atsalealajikkeet eivät kärsi kevätahavasta kuten ikivihreät alppiruusut ja selviytyvät talvesta paremmin. Lisäksi puistoatsalea viihtyy auringossa paremmin kuin alppiruusu. Näitä pieniä seikkoja lukuun ottamatta sukulaiskasvien välillä ei ole paljoakaan eroja, ja ne voi hyvin istuttaa lähekkäin – näin ne muodostavat upean kokonaisuuden täynnä räiskyvää väriä ja kauniita kontrasteja.

Käytämme atsaleaa laajalti koristekasvina. Tällaisia lajikkeita ja hybridejä ovat esimerkiksi ruukkuatsalea, rusoatsalea ja kiusianum-atsalea. Riippumatta valitsemastasi lajikkeesta atsalea kaunistaa kotia: herkät kukat ja tummat, paksut lehdet luovat ihania kontrasteja.

Meillä Plantagenilla voit valita useista eri atsaleoista löytääksesi omaan makuusi parhaiten sopivan – sekä sisälle että ulos.

Hyvä tietää atsaleasta

 • Atsaleaa on sekä puuna että pensaana ja siitä on olemassa satoja eri lajikkeita.
 • Saapui Eurooppaan 1800-luvulla Itä-Aasiasta.
 • Pidetään helppohoitoisena kasvina.
 • Atsaleoja on sekä pienen pieniä että valtavan suuria.
 • Kukkii syksyllä ja talvella.
 • Tietyt lajikkeet tuoksuvat ihanasti kukintansa aikana.

Lue lisää

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta