Atsalea

Ennen kaikki atsaleat olivat oma sukunsa, mutta siihen aiemmin kuuluneet kasvit kuuluvat nykyään rhododendron-sukuun. Siihen kuuluu useita lajikkeita, joille on useita eri nimiä. Atsalean latinankielinen nimi alkaa aina rhododendron-sanalla, jota seuraa kyseisen atsalean oma latinankielinen nimi.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Rhododendron x
Heimo: Kanervakasvit (Ericaceae)

Vinkkejä atsalean kasvattamiseen kotona

Atsaleaa pidetään nykyään helppohoitoisena kasvina. Se tarvitsee kosteuden säilyttävän kasvualustan ja muoviruukun, joka estää sitä kuivumasta sisälläoloaikana – mutta paljoa muuta tämä kaunotar ei sitten vaadikaan. Keväällä atsalean voi istuttaa ulos, mieluiten rhododendronin lähelle, jos sinulla on sellainen. Kun kasvi saa hieman vettä ja lannoitetta, se kasvaa kauniiksi, kestää pitkään ja antaa puutarhaan oman erityisen ilmeensä.

Tee näin

 • Valitse puutarhasta paikka, jossa atsalea on joko suorassa auringonpaisteessa tai puolivarjossa. Atsalea kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa maa läpäisee hyvin vettä.
 • Tee kasvia varten noin 60 cm syvä ja 100 cm leveä kuoppa mieluiten maanpintaa hieman korkeammalle. Jos kasveja on useita, muista, että ne tarvitsevat paljon tilaa ja että ne on istutettava 40–250 cm:n etäisyydelle muista kasveista riippuen millaisesta atsaleasta on kyse.
 • Atsalealla on herkkä juuristo, joten ole varovainen ja yritä pitää juuret mahdollisimman ehjinä istuttaessasi sen maahan. Ennen istutusta voit laittaa juuripaakun veteen noin 10 minuutiksi, jotta se saa imeä vettä.
 • Aseta atsalea maahan siten, että juuripaakku on noin 4–5 cm maanpinnan alapuolella.
 • Täytä puoleenväliin kasvualustalla ja kastele. Sen jälkeen voit tasoittaa kasvualustan ennen kuin täytät loput. Kastele vielä kerran. Kannattaa käyttää rhododendronmultaa, joka sopii erityisen hyvin happaman maan kasveille, jollainen atsalea on. Sen alhainen pH-arvo tekee atsalean lehdistä raikkaan vihreät.
 • Istutuksen yhteydessä voit myös peruslannoittaa kasvualustan sekoittamalla siihen puoli säkillistä hajonnutta lehmänlantaa noin neliömetriä kohden. Jos teet tämän, atsalea ei tarvitse vähään aikaan muuta lannoitusta.

Hoito-ohjeita

Tämä upea, kukkiva kaunotar on kotoisin Japanista ja Himalajan rinteiltä, missä ne saavat säännöllisesti vettä suurten päivittäisten sadepilvien ansiosta, jotka kastelevat koko kasvin. Atsalean hoidossa onkin paljolti kyse siitä, että sille on pyrittävä tarjoamaan mahdollisimman paljon sen alkuperäistä kasvuympäristöä muistuttava ilmasto. Atsalea tarvitsee säännöllistä kastelua, mutta ei pidä vedessä seisomisesta – siksi se tarvitsee paikan, josta vesi pääsee valumaan hyvin.

Atsalea on herkkä kuivuudelle, joten on tärkeää olla huolellinen kastelun kanssa – etenkin kuivina kausina tai jos kyseessä ovat vastaistutetut ulkokasvit. Kastele ne kunnolla vähintään kerran viikossa ja huolehdi, että kastelet ne runsaalla vedellä. Käytä noin 20–30 litraa vettä ulkokasvia kohden.

Ruukussa sisällä kasvavan atsalean hoito

Jos kasvatat atsalean sisällä ruukussa, parasta on kastella se ulkoruukusta. Kastelu kannattaa tällöin suorittaa päivittäin pienellä vesimäärällä. Kukinnan aikana atsaleaa ei pidä lannoittaa.

Atsaleasi sijoittaminen, lannoittaminen ja leikkaaminen

Atsalea viihtyy parhaiten valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringonvalossa. Kaikkein parhaiten se viihtyy ikkunalla tai pöydällä huoneen keskellä. Jos kasvissa on paljon nuppuja, se tarvitsee tavallista enemmän valoa. Silloin se kannattaa laittaa lampun alle.

Jos sekoitat istutuksen yhteydessä kasvualustaan lannoitetta, se riittää atsalealle hyvin pidemmäksi aikaa. Joka toinen vuosi voit lisätä hieman uutta alppiruusumultaa, ja syksyllä voit peittää atsaleaa ympäröivän maan lehdillä, kaarnamullalla, havuilla ja pienellä määrällä kompostoitua lehmänlantaa.

Atsalean voi leikata keväällä, ja tämän voi tehdä melko reilusti, kunhan annat kasvin säilyttää luonnollisen muotonsa. Jos haluat nuorentaa kasvia voimakkaammin, sitä on parasta leikata ennen kukintaa, ja myöhemmin voit viimeistellä leikkauksen. Kukinnan jälkeen voit nyppiä varovasti vanhat, kuivat kukinnot, mikä edistää nuppujen kehittymistä.

Atsalea

Atsalean ja alppiruusun erot

On tiettyjä ominaisuuksia, joiden avulla atsalean ja alppiruusun erottaa nykyään toisistaan helposti. Yksi on se, että tietyt atsaleat pudottavat lehtensä talveksi, minkä ansiosta ne selviytyvät talvesta paremmin kuin alppiruusupensas. Lisäksi atsalea viihtyy sukulaisiaan paremmin auringossa. Näitä pieniä seikkoja lukuun ottamatta sukulaiskasvien välillä ei ole paljoakaan eroja, ja ne voi hyvin istuttaa yhdessä – näin ne muodostavat uskomattomia taideteoksia.

Kun nykyään puhutaan atsaleasta, kyse on kahdesta alppiruusun alalajikkeesta, joita on yhteensä kahdeksan. Nämä ovat lehtensä pudottavat atsaleat (pentanthera) ja ikivihreät atsaleat (tsutsusi). Käytämme atsaleaa laajalti koristekasvina. Tällaisia lajikkeita ja hybridejä ovat esimerkiksi ruukkuatsalea, rusoatsalea ja rhododendron kiusianum. Riippumatta valitsemastasi lajikkeesta atsalea kaunistaa kotia: herkät kukat ja tummat, paksut lehdet luovat ihania kontrasteja.

Meillä Plantagenilla voit valita useista eri atsaleoista löytääksesi omaan makuusi parhaiten sopivan – sekä sisälle että ulos.

Hyvä tietää atsaleasta

 • Atsaleaa on sekä puuna että pensaana ja siitä on olemassa satoja eri lajikkeita.
 • Saapui Eurooppaan 1800-luvulla Itä-Aasiasta.
 • Pidetään helppohoitoisena kasvina.
 • Atsaleoja on sekä pienen pieniä että valtavan suuria.
 • Kukkii syksyllä ja talvella.
 • Tietyt lajikkeet tuoksuvat ihanasti kukintansa aikana.

Lue lisää

Atsalea – näin onnistut >>
Alppiruusu >>

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta