Bambu on heinäkasvi, jolla on monia erilaisia käyttötarkoituksia. Sitä käytetään sekä rakennusmateriaalina että ravinnoksi, ja se on myös WWF:n symbolina tunnetun pandan pääasiallista ravintoa.

Bambu

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Muun muassa Bambusa
Heimo: Heinäkasvit (Poaceae)

Bambun kasvattaminen

  • Bambun kasvupaikka löytyy puolivarjoisasta paikasta
    Bambu pitää puolivarjoisasta, lämpimästä ja suojaisasta kasvupaikasta, johon toki saa paistaa myös aurinko. Kasvi on etenkin kasvukautena janoinen, joten muista runsas kosteus. Liian märkää tai uitettua alustaa ne eivät kuitenkaan siedä, joten älä ylikastele tätä kasvia.

  • Bambun istuttaminen
    Istuttamiseen kannattaa käyttää Plantagen-kesäkukkamultaa, jonka sekaan voi sekoittaa istutuspaikassa olevaa multaa. Muista istuttaa kasvi samaan syvyyteen kuin se oli omassa ruukussaan. Kastele reilusti istutuksen jälkeen ja sitten säännöllisesti ensimmäisen kasvukauden ajan. Bambu talvehtii myös ulkona, kunhan sen juuriston suojaa niin, ettei se pääse jäätymään.

  • Istutus ruukkuun
    Haluatko istuttaa bambun ruukkuun? Laita ruukun pohjalle 10 cm ruukkusoraa ja päälle Plantagen-kesäkukkamultaa. Kastele säännöllisesti kesällä. Talvehdittaminen tapahtuu pakkaselta suojassa tai maahan hautaamalla. Ruukuissa kasvatetut bambut voi myös tuoda loppusyksystä aurinkoiselle paikalle sisätiloissa.

  • Hoito-ohjeet
    Levitä keväisin pensaiden ympärille lehmänlannasta valmistettua lannoitetta ja täydennä kesän mittaan yleislannoitteella. Kastele tarvittaessa. Suojaa bambu säkkikankaalla kevättalvella, jos se sijaitsee voimakkaassa auringonpaisteessa. Kuivahtaneet versot voi karsia keväällä, mutta muutoin bambujen leikkaustarve on vähäinen.

 

Bambun kasvattaminen kotioloissa ei ole kovin vaikeaa, joskin ilmaston suhteen sillä on tiettyjä vaatimuksia. Tärkeintä bambulle on silti oikeanlainen kasvualusta – se viihtyy yleisesti ottaen hyvin läpäisevässä, ravinteikkaassa maaperässä. Käytä kasvualustan valintaan hieman aikaa ja vaivaa, niin voit onnistua bambun kasvattamisessa omassa puutarhassasi.

Kasvualustan valinta

Bambu viihtyy parhaiten hyvin läpäisevässä kasvualustassa. Multa ei saa olla liian tiivistä tai savista – sitä bambu ei nimittäin kestä. Luo bambulle parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet käyttämällä ravinteikasta ja multavaa maata. Paranna kasvualustaa vielä turpeella tai kaarnamullalla ennen istuttamista. Pudonneet lehdet kannattaa jättää kasvin juurelle, sillä hajotessaan ne luovuttavat bambullesi ravinteita parantaen siten multaa.

Bambun sopiva kasvupaikka ulkona

Kun valitset bambullesi paikkaa puutarhassasi, ota huomioon, ettei se pidä tuulesta. Korkeakasvuiset lajikkeet vaativat auringonvaloa, kun taas matalammat viihtyvät varjoisammassa paikassa. Bambu on yleisesti ottaen kestävä ja helppohoitoinen kasvi, joten paras paikka selviää usein kokeilemalla.

Suomessa kasvatettavat bambulajikkeet

Korkeakasvuisempien bambulajikkeiden sijaan Suomessa suositaan yleensä 2–5 metrin korkuiseksi kasvavia lajikkeita, kuten vuoriruokobambua. Useimmat lajikkeet kasvavat kuitenkin yhtä nopeasti, minkä vuoksi kauniin pensaikon tai aidan kasvattaminen käy bambun avulla tuossa tuokiossa. Bambu ei myöskään pudota vaaleanvihreitä lehtiään talveksi, minkä vuoksi se pysyy kauniina ympäri vuoden.

Toisin sanoen onnistuminen bambun kasvattamisessa ei vaadi ihmeitä. Se on monella tavalla kiitollinen kasvatettava, ja ihanteellisissa olosuhteissa se kasvaa hyvin – joissakin tapauksissa hieman liiankin hyvin. Useimmiten ensisijainen syy bambun istuttamiseen joko puutarhaan tai ruukkuun parvekkeelle tai kuistille on kuitenkin sen kiistaton viehätysvoima.

Bambun kasvattaminen ruukussa parvekkeella tai puutarhassa

Bambua voi kasvattaa yhtä hyvin ruukussa kuin avomaallakin, ja toisinaan ruukkukasvatus on jopa parempi valinta. Se antaa nimittäin mahdollisuuden siirtää kasvin mihin tahansa, kunhan se ei altistu liialle auringonvalolle tai tuulelle. Siten voit nauttia bambun ihanasta kahinasta missä haluat: joko parvekkeella, kuistilla tai puutarhassasi.

Bambun uudelleenistuttaminen ja hoito

Istuta ostamasi bambu mieluiten hieman sen myyntiruukkua suurempaan ruukkuun, jotta sen juuret mahtuvat kasvamaan. Salaojita ruukku hyvin kaatamalla pohjalle lekasoraa. Kastele kasvia kuivina kausina ja karsi sitä tarpeen mukaan. Bambu talvehtii parhaiten joko maahan kaivettuna tai valoisalla paikalla suojassa pakkaselta.

Monipuolinen ja kestävä viljelykasvi

Bambua on jo tuhansien vuosien ajan käytetty ruoanlaitossa, rakennusmateriaalina, aseena ja tekstiilien valmistuksessa, erityisesti Aasiassa. Bambu kasvaa luonnonvaraisena Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Australiassa. Vaikka sitä ei esiinny Suomen luonnossa, sitä voi silti kasvattaa maassamme.

Bambu Suomessa

Monet bambulajikkeet pärjäävät erinomaisesti Suomessa, eritoten maan eteläosissa. Bambua pidetään monikäyttöisyytensä lisäksi kiehtovana ja kauniina kasvina, minkä vuoksi monet ihastuvat bambuun – ja bambunlehtien kahina tuulessa luo ihastuttavan äänimaiseman puutarhaasi. Bambulajikkeita on niin paljon, että jokainen löytää niiden joukosta varmasti itselleen sopivan.

Halusitpa vain yhden yksittäisen bambun tai kokonaisen aidan, bambusta on molempiin. Suomessa bambua käytetään tyypillisesti koristekasvina, sillä se ei ole koskaan kasvanut maassamme luonnonvaraisena. Bambusta valmistetaan Suomessa myös esimerkiksi onkivapoja ja pienempiä huonekaluja.

Monipuolinen rakennusmateriaali

Bambu on yksi monipuolisimmista ihmisen hyödyntämistä materiaaleista kautta aikojen. Vahvuutensa ja joustavuutensa ansiosta se on ollut suosittua ainesta niin talojen, siltojen kuin rakennustelineidenkin rakentamisessa. Bambusta voi valmistaa myös ruokia ja tekstiilejä.

bambu

Yli sataan eri bambusukuun kuuluu lähes 1 500 eri lajiketta. Bambu kasvaa pääasiassa trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeillä sekä lauhkeammilla vyöhykkeillä Aasiassa ja Amerikassa, mutta sitä esiintyy myös Euroopan mantereella. Monia nykyisistä bambulajikkeista voi varsin mainiosti kasvattaa eri tavoin myös Suomessa. Bambua voi käyttää sekä koristekasvina että aitakasvina. Voit valita sopivan lajikkeen omien mieltymystesi ja tarpeidesi mukaan. Joka tapauksessa löydät takuulla kauniin ja nopeakasvuisen bambun puutarhasi kaunistukseksi!

Hyvä tietää bambusta

  • Bambu on erittäin nopeakasvuinen kasvi – jotkin Aasian luonnonvaraiset lajikkeet voivat kasvaa jopa 90 cm vuorokaudessa.
  • Bambun kukintaan voi kulua hyvän aikaa; jotkin lajikkeet kukkivat vasta yli satavuotiaina.
  • Jättiläisbambu on heinäkasvien suurikokoisin lajike.
  • Bambua on käytetty ja käytetään työkaluna, rakennusmateriaalina ja ruoanvalmistuksessa.
  • Nykyään bambusta valmistetaan myös vaatteita ja kankaita.
  • Se on ehdottomasti yksi käytännöllisimmistä ja monikäyttöisimmistä kasveista maailmassa.
  • Bambujen versot ovat syötäviä, mutta useimpien lajikkeiden nuorimmat versot sisältävät sinihappoa. Vain osa bambulajikkeista, kuten niin kutsuttu vihannesbambu, kelpaa syötäväksi.
  • Tietyt lajikkeet voivat kasvaa jopa 40 metrin korkuisiksi.

Lue lisää bambusta: inspiraatiota ja hyviä vinkkejä!

Pikavinkkejä bambun kasvattamiseen >>
Lue inspiroivat vinkkimme kauniin ja kestävän vuoriruokobambun kasvattamiseen >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta