Euroopanmarjakuusi on myyttinenkin havukasvi, joka on kasvanut Suomen eteläosissa jo aikojen alusta. Nykyään sitä on luonnonvaraisena vain Ahvenanmaalla. Tutkijat ovat jäljittäneet sen historiaa peräti jääkauden loppuun, jolloin euroopanmarjakuusi valtasi alaa jään vetäytyessä.

Euroopanmarjakuusi

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Taxus baccata
Heimo: Marjakuusikasvit (Taxaceae)

Euroopanmarjakuusen kasvatus ja hoito

  • Kasvupaikka
    Euroopanmarjakuusi viihtyy niin valossa kuin varjossakin, ja se sietää hyvin ilmansaasteita. Useimmat lajikkeet kestävät myös tiesuolaa. Jotkin lajikkeet kehittyvät kauneimmiksi auringossa, kuten ’Summergold’ ja ’Farmen’.
     
  • Kasvualusta
    Euroopanmarjakuusi viihtyy parhaiten syvämultaisessa, ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Useimmat lajikkeet pitävät kalkkipitoisesta mullasta.
     
  • Veden tarve
    Euroopanmarjakuusi viihtyy parhaiten tuoreessa eli tasaisen kosteassa maassa. Erityisesti vastaistutettuja taimia on muistettava kastella.
     
  • Ravinteiden tarve
    Lannoita taimia keväällä, juhannuksen aikaan ja vielä heinäkuun lopulla. Käytä täyslannoitetta.
     
  • Leikkaaminen
    Euroopanmarjakuusi kestää voimakasta leikkausta, mutta sitä on suositeltavaa leikata vähän ja säännöllisesti, jotta se kasvaa alusta asti kauniin tuuheaksi. Paras aika euroopanmarjakuusen leikkaamiseen on keväällä ennen kasvukauden alkua tai heinä-syyskuussa. 

 

Euroopanmarjakuusen taimien hankinta matalaa aitaa tai kaunista kasviryhmää varten on sijoitus tulevaisuuteen. Hidaskasvuinen ja pitkäikäinen euroopanmarjakuusi tuo tietynlaista turvaa ja pysyvyyttä, ja lisäksi se on sitkeä kasvi. Se talvehtii etelärannikolla lumen alla, mutta saattaa saada talvivaurioita ja jää siksi pensasmaiseksi.

Jos talvehtiminen onnistuu, euroopanmarjakuusen kasvatus on palkitsevaa, sillä siitä tulee tuuhea ja kaunis kasvi, jota voidaan muotoilla toiveiden mukaan. Lisäksi jatkat vuosisataisia perinteitä, kun istutat puutarhaasi tällaisen kulttuurikasvin.

Euroopanmarjakuusi – helppohoitoisuudessaan oiva aitakasvi

Euroopanmarjakuusen viehkeydestä pääsee vain harva nauttimaan, sillä se selviytyy talvista vain aivan eteläisimmässä Suomessa. Se kasvaa luonnonvaraisena vain esiintymisalueensa pohjoisrajalla Ahvenanmaalla, mutta sitä istutetaan jonkin verran puutarhoihin. Voimakasta leikkausta kestävänä sitä voidaan muotoilla leikkaamalla aidaksi tai muuhun muotoon. Leikkaamisesta euroopanmarjakuusi innostuu kasvattamaan uusia oksia ja tuuheutumaan.

Euroopanmarjakuusia on kasvanut Suomessa sisämaassakin vuosituhansia sitten, kun ilmasto oli lämpimämpi, mutta nykyään niitä esiintyy luonnonvaraisina vain Ahvenanmaalla. Pensasmaiset euroopanmarjakuuset kasvavat yleensä 2–3 metrin korkuisiksi, mutta eteläisessä Skandinaviassa kasvaa huomattavasti korkeampia, puumaisia yksilöitä. Euroopanmarjakuusen historia Pohjoismaissa voidaan jäljittää pronssikaudelle asti.

Euroopanmarjakuusi on ollut aina puuseppien suosiossa, sillä sen puuaines on todella kestävää ja sitkeää. Siitä on valmistettu monenlaisia työkaluja ja aseita, joista osa on säilynyt meidän päiviimme asti.

Huomiota herättämätön, mutta sitkeä ja pitkäikäinen

Euroopanmarjakuusi voi elää erittäin vanhaksi, ja se kasvaa hitaasti. Jos toisin sanoen onnistuu perustamaan marjakuusiaidan, siitä voi odottaa nauttivansa vuosien ajan – ja samalla saa seurata, kuinka kasvit tuuheutuvat ja kehittyvät vuosi vuodelta.

Euroopanmarjakuusi on muiden kuusten tapaan ikivihreä havukasvi. Sillä on pehmeät, tummanvihreät neulaset. Euroopanmarjakuusi on yleisilmeeltään huomiota herättämätön, mutta koska se kestää leikkausta erinomaisesti, siitä saadaan erilaisia pensasaitoja ja näyttäviä muotoon leikattuja pensaita puutarhaan. Euroopassa euroopanmarjakuusta käytetään muun muassa suurissa puistolabyrinteissä.

Euroopanmarjakuusi kasvaa katajan tapaan joko suoraan ylöspäin kartiomaiseksi puuksi tai matalaksi, ryömiväksi pensaaksi. Euroopanmarjakuusen kasvutapa muistuttaa siis pitkälti katajaa, ja marjakuusia voidaan käyttääkin puutarhassa kuin katajia, jonka eri lajikkeet kasvavat hieman eri tavoin.

idegran bär

Euroopanmarjakuusen neulaset ovat kauniin tummanvihreät kesän ja syksyn, ja talvella ne voivat tummua vielä entisestään. Keväällä oksiin puhkeavat uudet versot, joiden neulaset ovat vaaleanvihreitä ja jotka puutuvat kesän aikana. Kesällä marjakuusi myös kukkii pienin ja vaatimattomin kukin. Syys-lokakuussa kypsyvät marjat. On kuitenkin olemassa lajikkeita, jotka eivät tee lainkaan marjoja.

Jotkin tutkijat ovat sitä mieltä, että skandinaavisen mytologian maailmanpuu Yggdrasil olisi ollut euroopanmarjakuusi, koska sitä kuvataan ikivihreäksi ja kauriille maistuvaksi puuksi – nämä ominaisuudet vastaavat euroopanmarjakuusta nykyäänkin. Euroopanmarjakuusella on pitkä historia, ja kasvina sillä on paljon hyviä puolia, joista on iloa puutarhassakin.

Euroopanmarjakuusesta voi Etelä-Suomessa kasvattaa hienon pensasaidan. Kasvi nimittäin kestää toistuvaa voimakasta leikkausta, viihtyy monenlaisissa kasvuolosuhteissa ja -paikoissa, eikä juuri kärsi ilman epäpuhtauksista tai tiesuolasta.

Euroopanmarjakuusi on myrkyllinen

Euroopanmarjakuusesta on muistettava, että koko kasvi juurista ja oksista neulasiin ja siemeniin on tappavan myrkyllinen. Ainoastaan siemeniä ympäröivä marjamainen siemenvaippa ei ole myrkyllinen. Siemen kuitenkin on, joten jos perheessä on lapsia tai kotieläimiä, on valvottava, ettei houkuttelevan punaisia marjoja päästä maistelemaan.

Euroopanmarjakuusi lyhyesti

  • Koko kasvi on erittäin myrkyllinen siemenvaippaa lukuun ottamatta.
  • Suosittu puutarhakasvi monipuolisuutensa vuoksi.
  • Leikkausta kestävänä hyvä aitakasvi.
  • Kasvaa erittäin hitaasti. Suurimman tunnetun euroopanmarjakuusen rungon halkaisija on neljä metriä.
  • Euroopanmarjakuusta tavataan Suomessa luonnonvaraisena vain Ahvenanmaalla, ja se menestyy istutettunakin vain Etelä-Suomessa.
  • On saattanut olla skandinaavisessa mytologiassa esiintyvä maailmanpuu.
  • Ahvenanmaan luonnonvaraiset euroopanlehtikuuset on rauhoitettu.
  • Joskus euroopanmarjakuusta sanotaan vain marjakuuseksi, mutta muitakin marjakuusilajeja on.
  • Voi kasvaa etelämpänä korkeaksikin puuksi, meillä jää monesti pensasmaiseksi.
  • Sitkeä ja vahva kasvi, jonka puuainesta on muinoin käytetty muun muassa jousen kaarien raaka-aineena.
  • Puuseppien erityisesti arvostamaa tummaa sydänpuuta on kutsuttu jopa ”Saksan eebenpuuksi” marjakuusen puuainesta tarkoittavan saksan sanan Eibenholtz mukaan.
  • Voi elää jopa 3 000 vuotta vanhaksi.

Lue helpot vinkkimme ja opi lisää

Katso hinta ja tuotetiedot aitakasvien sivultamme >>
Lue lisää pensas- tai puuaidan istuttamisesta >>
Katso täältä viisi hyvää vaihtoehtoa >>

 

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta