Fenkoli on maailmanlaajuisesti suosittu kasvi. Fenkolia on viljelty jo vähintään 2 000 vuoden ajan, ja sitä pidetäänkin yhtenä maailman vanhimmista viljelykasveista, jota on hyödynnetty paitsi ruoanlaitossa myös lääkekasvina hoitavien ominaisuuksiensa vuoksi.

Fenkoli

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Foeniculum vulgare
Heimo: Sarjakukkaiskasvit (Apiaceae)

Vinkkejä fenkolin viljelyyn avomaalla

Fenkolin viljely puutarhassa tai lavalaatikossa on hauska ja mielenkiintoinen projekti, olipa aikomuksenasi sitten käyttää fenkolia ruoanlaitossa tai lääkekasvina. Fenkoli kasvaa kasvuvyöhykkeillä 1–5, mutta se pärjää talven yli vain Suomen eteläisimmissä osissa. Se voi elää kaksivuotiaaksi tai parhaimmillaan jopa sitäkin vanhemmaksi. Fenkolia ei kannata kasvattaa tomaattien, tillin tai korianterin lähellä. Se viihtyy hyvin salaojitetussa kasvualustassa.

Saat parhaan lopputuloksen esikasvattamalla fenkolisi, joten siemenet kannattaa kylvää sisällä jo huhtikuussa. Siten voit istuttaa kasvisi ulos toukokuun lopussa. Suoraan avomaalle fenkolin voi kylvää vasta, kun maaperä on kunnolla lämmennyt, mikä tapahtuu yleensä kesäkuun lopussa.

Esikasvatus

 • Kylvä fenkolin siemenet sisätiloissa vähäravinteiseen kylvömultaan. Ripottele siemenet harvakseltaan noin 0,5–1 cm:n syvyyteen.
 • Peitä kylvö ohuella multakerroksella ja kastele suoraan kylvövakoon. Aseta kylvö sitten valoisalle paikalle koko itämisajaksi (joka kestää yleensä noin kaksi viikkoa).
 • Kun olet saanut muutaman kasvin esikasvatettua, ne tulee karaista ennen ulos istuttamista. Totuta taimet hitaasti mutta varmasti ulkoilmaan: siirrä ne aluksi ulos vain tuokioksi ja kasvata ulkoiluaikaa asteittain joka päivä. Jos asut viileämmällä kasvuvyöhykkeellä, käytä karaisemiseen noin viikko.
 • Kun istutat fenkoleja ulos, käytä mieluiten multavaa tai humuspitoista puutarhamultaa, jonka pH-arvo on yli 6. Ennen kylvöä kasvualustaa kannattaa parantaa jonkinlaisella orgaanisella lannoitteella. Sopivia lannoitteita ovat esimerkiksi luu- tai sarvijauho, hevosenlanta ja kompostimulta.

Istuta fenkolit ulos

 • Voit istuttaa fenkolisi ulos, kun maaperän lämpötila on vähintään 10 °C. Valitse kasvupaikaksi lämmin, suojaisa kohta puutarhassasi. Istuta kasvit noin 15–30 cm:n välein riveihin, joiden välinen etäisyys on noin 40–50 cm.
 • Varo vahingoittamasta kasvien juuria istuttaessasi niitä. Jos juuriin tulee vaurioita, fenkolit voivat kukkia aivan liian aikaisin.
 • Täytä istutuskuoppa mullalla istutettuasi fenkolit ja kokoa hieman multaa keoksi taimen tyven ympärille. Kastele fenkolit heti istuttamisen jälkeen.

Harvennus, kastelu ja lannoittaminen

 • Harvenna ja kastele fenkoleitasi säännöllisesti kasvukauden aikana. Yritä myös pitää etanat poissa niin hyvin kuin mahdollista.
 • Jos olet peruslannoittanut kasvualustan, voit jatkaa kasviesi kohtuullista lannoitusta lopun kasvukauden ajan. Maata on hyvä myös möyhiä säännöllisesti.
 • Niitä fenkolit mataliksi talven tullen. Jos haluat niiden selviävän talven yli, voit peittää ne oljilla.

Milloin voin korjata sadon?

Fenkoli kasvattaa lehtiään noin 2 kuukauden ajan ja tuottaa siemeniä 4–5 kuukauden kuluttua kylvöstä. Voit siis valmistautua korjaamaan fenkolisadon keskikesän aikaan ja siemeniä elo–syyskuussa. Se edellyttää kuitenkin, että olet esikasvattanut fenkolit sisällä ja ne ovat versoneet noin 2 viikossa.

Fenkolin käyttö

Kiehtovinta fenkolissa on se, että lähes koko kasvin hyödyntää tavalla tai toisella. Ensisijaisesti fenkolin siemeniä, lehtiä ja varsia käytetään ruoanlaitossa, mutta fenkolista on hyötyä myös lääkekasvina: sillä on nimittäin useita terveyttä edistäviä ja vaivoja helpottavia vaikutuksia.

Fenkoli ruoanlaitossa

Ruoanlaitossa fenkolin voi hyödyntää miltei kokonaan. Fenkolinsiemeniä käytetään tyypillisesti kastikkeissa, kalaruoissa sekä leivän maustamiseen yhdessä aniksen kanssa. Siemeniä voi käyttää murskattuina, kokonaisina tai jauhettuina. Tuoretta fenkolia voi lisätä muun muassa salaattiin tai griljeerata uunissa. Lehdistä ja varsista hyödynnetään ensisijaisesti vain niiden alimmat, paksuimmat osat. Kuumennettaessa niiden lakritsimainen tuoksu häviää.

Fenkoli lääkekasvina

Vaivoja lievittävien ja terveyttä edistävien käyttötarkoitustensa lisäksi fenkolia käytetään myös koliikin hoitoon yhdessä kamomillan kanssa. Tutkimusten mukaan fenkoli helpottaa myös sileän lihaskudoksen, erityisesti henkitorven ja suoliston kouristelua.

Kasvi voi kuitenkin olla ylpeä myös monista muista positiivisista ominaisuuksistaan. Se edistää limaneritystä, aktivoi henkitorven värekarvoja sekä lievittää poskiontelotulehdusta, nuhaa ja vilustumisoireita. Lisäksi fenkolia käytetään kansanlääketieteessä seuraaviin tarkoituksiin:

 • Nuhan helpottaminen ja hoito
 • Kramppien lievittäminen
 • Ruokahalun nostattaminen
 • Ruoansulatuksen edistäminen
 • Imettävien äitien maidontuotannon lisääminen

Fenkolin historia

Ihmeellinen fenkoli on kotoisin eteläisestä Euroopasta – erityisesti Välimeren seudulta – sekä Aasian lounaisosista. Kiinalaiset olivat ensimmäisiä fenkolin viljelijöitä, mutta ennen pitkää myös intialaiset, egyptiläiset ja arabit kasvattivat fenkolia, ja pian kasvi levisi kaikkialle maailmaan. Fenkolia kasvatetaan monin paikoin myös Suomessa.

Egyptistä on löydetty papyrusrullia, joihin on hieroglyfein merkitty muistiin fenkolin kaikki lääkinnälliset ominaisuudet. Fenkolista uutettua öljyä on käytetty silmien huuhteluun, rintatippoina, ilmavaivojen hoitoon sekä laksatiivina. Vanhoissa suomalaisissa kansanlääkintäoppaissa fenkolin sanotaan myös irrottavan limaa keuhkoista, lievittävän yskää ja tuberkuloosia, vahvistavan aivoja ja sydäntä sekä parantavan laajentunutta maksaa.

Englantilaisen kansanuskomuksen mukaan fenkolinippu ulko-oven yläpuolella karkottaa peikkoja.

Hyvä tietää fenkolista

 • Fenkoli voi kasvaa 1,5–2,5 metrin korkuiseksi.
 • Sen tuoksu muistuttaa lakritsia.
 • Fenkolin kukat ovat keltaisia ja kasvavat ryppäinä.
 • Fenkolia on viljelty jo vähintään 2 000 vuoden ajan.
 • Se on kansanlääkeperinteen tuntema lääkekasvi.
 • Fenkolilla on useita terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Lue lisää fenkolista täältä

Maustekasvien viljely – näin onnistut >>
Pidennä kasvukautta syyskylvöllä >>
Opas kasvien sopivaan lannoitukseen >>
Tutustu viljeltävien ja syötävien kasvien laajaan valikoimaamme >>

Olet tässä:


Yrtti- ja vihannesmulta

40 L

1199
4 kpl 39,99
Lue lisää

Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää
Fenkoli 'Romanesco'
-40%

Fenkoli 'Romanesco'

239 399
Lue lisää
Fenkoli 'German'
-40%

Fenkoli 'German'

239 399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta