Syksyn tullessa on täydellinen aika istuttaa keväällä kukkivat sipulit kuten tulppaanit, idänsinililjat, narsissit ja lumikellot - joista voit nauttia kevään tullessa. Täältä löydät parhaat vinkkimme ja neuvomme onnistuneen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Istuta kukkasipulit syksyllä

Istuta kukkasipuleita

Niin kutsuttuihin syyssipuleihin kuuluvat mm. tulppaanit, krookukset, laukat, lumikellot ja helmililjat eli sipulikasvit, jotka kukkivat keväällä. Joka kevät kauniit luomukset nousevat maasta lähes taianomaisesti. Kenties olemme jopa unohtaneet istuttaneemme ne ruskeat, näennäisen kuivat sipulit syksyllä. Useimmat syyssipulilajikkeet kukkivat jo ennen kuin monet perennat ja pensaat edes käynnistelevät eloaan keväällä, joten kukkapenkkisi ja puutarhasi näyttää upealta jo aikaisin. Istuta mielellään paljon samaa sipulilajiketta, niin vaikutelma on vielä paljon upeampi.

Istuttaminen

Älä anna sipulien kuivua ne ostettuasi, vaan istuta ne mahdollisimman pian. Kukkasipulit viihtyvät parhaiten hyvin salaojitetussa maassa, joka ei helposti kostu niin märäksi, että sipulit mätänisivät

Pikkusipulit tulee istuttaa ensin. Istuta ne mieluiten pensaiden alle ja jos sinulla on onnea, ne leviävät nopeasti maan ulkopuolelle ja ruohikkoon. Narsissit voit istuttaa hieman myöhemmin ja tulppaanit vielä kuukautta myöhemmin. Istuta kaikki sipulit 2-3 kertaa sipulin kokoa vastaavaan syvyyteen. Pikkusipuleiden ei tulisi olla 5 cm syvemmällä. Istuta sipulit mielellään lajikkeittain ryhmiin, niin lopputuloksena on todella upea kukkaloisto. Sijoita kukkasipulit mieluiten kukkapenkkeihin niin, että myöhemmät perennat peittävät sipulikasvien lehdet, koska niiden tulee pysyä lakastumiseen asti kerätäkseen ravintoa seuraavan vuoden kukintaa varten.

Suunnittele ennen sipulien istuttamista kukinta-aikaa ja korkeutta silmällä pitäen. Lannoita mielellään pienellä määrällä luujauhoa suoraan istutuskuoppaan. Kastele sipulit reilusti ne istutettuasi, jos kunnon syyssade ei hoida asiaa puolestasi.

Hoito

Kukinnan jälkeen kaikki sipulit alkavat jo valmistautua seuraavan vuoden kukintaan keräämällä kasvuvoimaa sipuliin. Siksi onkin tärkeää antaa varren ja lehtien lakastua, jolloin niiden ravinteet päätyvät takaisin sipuliin. Poista sen sijaan kuihtuneet kukat (siemenkodat), sillä ne taas ”varastavat” paljon ravinteita sipulista. Lisäksi sinun tulee lannoittaa sipulia kerran keväässä esim. luujauholla tai sipulilannoitteella. Jos et halua kuihtuvia lehtiä näkyville kukkapenkissäsi, voit joko yrittää sitoa kasvit yhteen niin, että jokin muu peittää ne näkyvistä, tai kaivaa ne ylös ja mullata ne (peittää sipulit pienellä määrällä multaa kosteuden säilyttämiseksi) katseilta suojassa olevaan paikkaan, kunnes ne ovat kuihtuneet täysin. Kun lehdet ovat lakastuneet, voit leikata ne pois ja istuttaa kasvit uudelleen. Silloin sipulit ovat siirtyneet lepovaiheeseen odottamaan seuraavaa kautta.

TulppaanitKolme vinkkiä

  1. Käytä mielellään sipulikoreja ja -rautaa istuttamiseen. Kori takaa sipulien pysyvän sillä paikalla, johon ne istutat. Sipulirauta taas auttaa sinua istuttamaan sipulin oikeaan syvyyteen ja pääsemään ahtaaseenkin paikkaan kukkapenkissä.
     
  2. Varmista, että peurat ja jänikset eivät popsi kaunottariasi istuttamalla joukkoon lajikkeita, joista ne eivät pidä, esim. narsisseja, laukkasipuleita tai keisarinkruunua.
     
  3. Sijoita syyssipulit ruukkuihin parvekkeelle. Anna tulppaanien, hyasinttien, narsissien, kevättähtien ja helmililjojen loistaa keväällä. Ruukun pohjassa tulee olla reikiä. Istuta kerroksittain pitkän kukinnan aikaansaamiseksi ja suojaa sanomalehdillä tai vastaavilla kylmältä.

Istuta kukkasipulit nyt syksyllä, niin saat nauttia keväällä ensimmäisten lumikellojen kurkistaessa maasta odottaessasi koko puutarhasi heräävän jälleen eloon. Kaikki keväällä kukkivat sipulit tulisi siis istuttaa maahan syksyllä mieluiten syys-lokakuussa - ja joissain tapauksissa jopa myöhemmin.

Muista

Plantagenin myymälät ovat nyt täynnä kukkasipuleita, joten ostathan ja istutathan kukkasipulisi, esim. tulppaanisipulit, narsissit, idänsinililjat, laukat, helmililjat ja lumikellot.

Lue lisää

Täältä löydät laajemman kukkasipulivalikoimamme >>Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta