Jouluruusu

Aikamoinen on sellainen kasvi, joka kasvaa ja kukkii lumikinoksessa – juuri sellainen on jouluruusu! Jouluruusu on leinikkikasvien heimoon kuuluva suku, johon kuuluu noin 20 eri lajiketta. Ne ovat monivuotisia, ja suurin osa niistä on myös ainavihantia, joten ne antavat kaunista ilmettä puutarhaan vuoden ympäri.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Helleborus
Heimo: Leinikkikasvit (Ranunculaceae)

Hoitovinkkejä jouluruusulle

Jouluruusun hoito riippuu siitä, minne se sijoitetaan. Jouluruusu on kasvi, jonka kukista monet nauttivat talvikaudella ja erityisesti joulun aikaan. On nimittäin yhä tavallisempaa, että jouluruusu valitaan perennaksi kylmemmäksi osaksi vuotta.

Ankara kylmyys ei kuitenkaan edistä kukintaa, vaan lämpötilan tulee olla melko leuto, jotta jouluruusu voisi hyvin ruukussa ulkona. Ulkona kasvi selviää hyvin muutamasta miinusasteesta ja sopii siksi monesti hyvin koristamaan sisäänkäyntiä jouluaattona.

Jouluruusun voi hyvin myös siirtää sisälle ruukussa, mutta muista, että voidakseen hyvin sen on saatava olla mahdollisimman viileässä paikassa.

Istutus ja hoito

Kevään tultua kasvin voi istuttaa jälleen ulos. Muista kuitenkin, että jouluruusu ei erityisemmin pidä jatkuvasta siirtelystä, joten siirrä sitä ainoastaan tarkan harkinnan jälkeen.

Kun jouluruusu on juurtunut maahan, se on erittäin pitkäikäinen perenna, joka tuo puutarhaasi iloa ja elämää kaikkein ankeimpina aikoina. Kasvi viihtyy parhaiten irtonaisessa, ravinteikkaassa maaperässä, joka läpäisee vettä hyvin.

Maaperä on pidettävä kosteana, jotta jouluruusu voi hyvin. Se ei kuitenkaan pidä märässä seisomisesta kesällä tai talvella. Jouluruusun ympärillä olevaan kasvualustaan on hyvä lisätä kalkkia, sillä kasvi viihtyy kaikkein parhaiten emäksisessä maaperässä.

Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä paikassa varjossa tai puolivarjossa. Suoraa auringonpaistetta ei suositella, sillä kasvi ei saa kuivua lämpiminä, aurinkoisina kesäpäivinä.

Lisääminen

Jouluruusu on myös kasvi, joka itsekylväytyy helposti, joten muutaman vuoden kuluttua kukkapenkissä voi olla todella monia hienoja jouluruusumuunnoksia. Kannattaa muistaa, että putoavat siemenet ovat mustia ja niitä on vaikea nähdä, joten vaarana on, että jouluruusuja alkaa kasvaa epäsopivissa paikoissa. Yritä sijoittaa uudet kasvit uudelleen, kun ne ovat juurtuneet.

Jouluruusun voi tietenkin aivan hyvin kasvattaa siemenistä myös sisällä ruukussa, mutta se ei ole välttämätöntä ajatellen sitä, kuinka helposti kasvi lisääntyy omin päin.

Jouluruusun kukinta kaunistaa talven

Suomessa talvet ovat lehdettömiä ja kylmiä, eikä mikään luonnossa näytä olevan elossa. Puut ja kasvit ovat talvilevossa, ja joillakin niistä on vihreät lehdet ja havut jäljellä, mutta useimmista kukkivista, vihreistä kasveista ei näy merkkiäkään. Kaikki on kuihtunut ja kadonnut ja lepää toivottavasti kauniin lumipeitteen alla.

Tässä vaiheessa yksi kuitenkin elää. Kasvi, joka ei tanssi muiden pillin mukaan, vaan kulkee aivan omia polkujaan. Kyseessä on jouluruusu: kasvi, joka voi pistää esiin lumesta ja kukkia harvinaisen komeasti eri väreissä jo helmikuussa. Ei siis ole mikään ihme, että kasvi on valtavan suosittu: kuka tahansa puutarhan ystävä pitää varmasti siitä, että puutarha saa hieman eloa!

Eri lajikkeita

Jouluruusua on nykyään noin 20 eri lajiketta. Eri lajikkeista on puolestaan olemassa useita eri hybridejä, joita on jalostettu eri värien takia mutta myös kestämään haastavampia olosuhteita. Kuten sanottu, jouluruusuja on useissa eri väreissä puhtaanvalkoisesta lähes mustaan. Lisäksi niitä on keltaisen, vihreän, punaisen, vaaleanpunaisen ja violetin väreissä, joten niitä on jokaiseen makuun ja monesti myös erilaisin kuvioin ja eri sävyissä.

Ulkonäkö

Itse lehtiä on viisi, eivätkä ne ole kukan terälehtiä vaan sen kehälehtiä. Kasvin terälehdet ovat sen sijasta pieniä nektariineja, mesitaskuja, jotka sijaitsevat kukan alaosassa. Jokaisessa vahvassa varressa on lajikkeesta riippuen yksi tai useampi kukka. Nämä kehälehdet eivät putoa, joten jouluruusu pysyy kauniina pitkään. Jouluruusun lehdet kasvavat uudelleen kukinnan jälkeen ja ovat nahkeita ja herkullisen vihreitä. Ne säilyvät sellaisina koko vuoden ajan.

jouluruusu sekaistutuksessa

Kasvi on kotoisin Keski- ja Etelä-Euroopasta, Vähä-Aasiasta ja Keski-Aasiasta, ja sillä on syvään halkoiset lehdet ja suuri kukka, joita on monenvärisiä: ne voivat olla valkoisia, vaaleanpunaisia tai punaisia. Jouluruusut ovat melko helppohoitoisia ja erittäin kestäviä, sillä lumi tai pakkasasteet eivät estä niitä näyttämästä parhaita puoliaan. Vaaleajouluruusu on erityisen sitkeä ja kestävä: se kukkii aikaisin kevättalvella ja muistuttaa säiden muuttumisesta siirtyessämme kohti valoisampia ja lämpimämpiä aikoja. Jouluruusu voi todellakin alkaa kukkia marraskuussa oikeissa olosuhteissa, mutta toisaalta kukinta saattaa ajoittua vasta helmikuulle tai viivästyä tätäkin pidempään.

Jouluruusu on erittäin kaunis perenna, joka sopii yhtä hyvin kukkapenkkeihin kuin ruukkuun sisätiloihin, joskin ruukkukasvin hoito ja paikan valinta vaativat huomattavasti enemmän tarkkuutta.

Hyvä tietää jouluruususta

  • Voi kukkia koko talven ulkona paikasta ja lajikkeesta riippuen
  • Tavallisin lajike on vaaleajouluruusu
  • Saanut nimensä siitä, että voi kukkia joulun aikaan ja muistuttaa muodoltaan ruusua
  • Tunnettiin jo keskiajalla, mutta kirjallisia kuvauksia vasta 1600-luvulla
  • Käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin, kutsutaan muun muassa kärsämöksi ja pärskäjuureksi
  • Koko jouluruusu on myrkyllinen ihmisille ja voi vaikuttaa sydämeen
  • Useita eri lajikkeita, joiden kestävyys vaihtelee

Lue lisää

Perennat – näin onnistut >>
Joulu >>
Hyasintit >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc