02270 |
Tavaroiden saatavuus kaupassa voi vaihdella, joten ostoskorissasi oleva tuote voidaan poistaa, kun vaihdat myymälää.
Jouluruusu

Aikamoinen on sellainen kasvi, joka kasvaa ja kukkii lumikinoksessa – juuri sellainen on jouluruusu! Jouluruusu on leinikkikasvien heimoon kuuluva suku, johon kuuluu noin 20 eri lajiketta. Ne ovat monivuotisia ja suurimmaksi osaksi myös ainavihantia, joten ne antavat kaunista ilmettä puutarhaan vuoden ympäri.

Tieteellinen nimi (latinankielinen nimi): Helleborus
Heimo: Leinikkikasvit (Ranunculaceae)

Hoitovinkkejä jouluruusulle

Jouluruusun hoito riippuu sen sijoituspaikasta. Monet nauttivat jouluruusun kukista talvi- ja etenkin joulukaudella. Yhä useammin se valitaan myös perennaksi vuoden kylmemmäksi ajaksi.

Ankara kylmyys ei kuitenkaan edistä kukintaa. Lämpötilan tulee olla melko leuto, jotta jouluruusu voi hyvin ulkona ruukussa. Jouluruusu selviää hyvin muutamasta miinusasteesta ja sopii siksi monesti hyvin koristamaan sisäänkäyntiä jouluaattona.

Jouluruusun voi hyvin myös siirtää sisälle ruukussa. Muista kuitenkin, että se viihtyy sisätiloissa mahdollisimman viileässä paikassa.

Istutus ja hoito

Kevään tultua kasvin voi istuttaa jälleen ulos. Jouluruusu ei silti erityisemmin pidä jatkuvasta siirtelystä, joten siirrä sitä harkiten.

Kun jouluruusu on juurtunut maahan, se on erittäin pitkäikäinen perenna, joka tuo puutarhaasi iloa ja elämää kaikkein ankeimpinakin aikoina. Kasvi viihtyy parhaiten irtonaisessa, ravinteikkaassa maaperässä, joka läpäisee vettä hyvin.

Maaperä on pidettävä kosteana, jotta jouluruusu voi hyvin. Se ei kuitenkaan pidä märässä seisomisesta kesällä tai talvella. Jouluruusun ympärillä olevaan kasvualustaan on hyvä lisätä kalkkia, mikä takaa jouluruusulle otollisen emäksisen maaperän.

Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä paikassa varjossa tai puolivarjossa. Suoraa auringonpaistetta ei suositella, sillä kasvi ei saa kuivua lämpiminä, aurinkoisina kesäpäivinä.

Lisääminen

Jouluruusu itsekylväytyy helposti, joten muutaman vuoden kuluttua kukkapenkissä voi olla todella monia hienoja jouluruusumuunnoksia. Putoavat siemenet ovat mustia ja niitä on vaikea nähdä. Uusia jouluruusuja voikin alkaa kasvaa niille epäsopivissa paikoissa, joten voit sijoittaa uudet kasvit uudelleen, kun ne ovat juurtuneet.

Jouluruusun voi tietenkin aivan hyvin kasvattaa siemenistä myös sisällä ruukussa. Se lisääntyy kuitenkin helposti ominkin päin.

Jouluruusun kukinta kaunistaa talven

Suomessa talvet ovat lehdettömiä ja kylmiä. Elonmerkit ovat vähissä, kun puut ja kasvit ovat talvilevossa. Joillakin on vihreät lehdet ja havut jäljellä, mutta useimmista kukkivista, vihreistä kasveista ei näy merkkiäkään. Kaikki on kuihtunut ja kadonnut ja lepää toivottavasti kauniin lumipeitteen alla.

Tässä vaiheessa yksi kuitenkin elää. Kasvi, joka ei tanssi muiden pillin mukaan, vaan kulkee aivan omia polkujaan. Kyseessä on jouluruusu: kasvi, joka voi pistää esiin lumesta ja kukkia harvinaisen komeasti eri väreissä jo helmikuussa. Ei siis ole mikään ihme, että kasvi on valtavan suosittu: kuka tahansa puutarhan ystävä pitää varmasti siitä, että puutarha saa hieman aikaista eloa!

Eri lajikkeita

Jouluruusua on nykyään noin 20 eri lajiketta. Eri lajikkeista on puolestaan useita eri hybridejä, joita on jalostettu värien takia ja kestämään haastavampia olosuhteita. Värit vaihtelevat puhtaanvalkoisesta lähes mustaan. Lisäksi niitä on keltaisen, vihreän, punaisen, vaaleanpunaisen ja violetin väreissä sekä erilaisin kuvioin. Jokaiselle siis jotakin!

Ulkonäkö

Jouluruusun lehtiä on viisi. Ne ovat kukan kehälehtiä, eivät terälehtiä. Kasvin terälehdet ovat sen sijasta pieniä nektariineja, mesitaskuja, jotka sijaitsevat kukan alaosassa. Jokaisessa vahvassa varressa on lajikkeesta riippuen yksi tai useampi kukka. Nämä kehälehdet eivät putoa, joten jouluruusu pysyy kauniina pitkään. Jouluruusun lehdet kasvavat uudelleen kukinnan jälkeen ja ovat nahkeita ja herkullisen vihreitä. Ne säilyvät sellaisina koko vuoden ajan.

Kasvi on kotoisin Keski- ja Etelä-Euroopasta, Vähä-Aasiasta ja Keski-Aasiasta, ja sillä on syvään halkoiset lehdet ja suuri kukka, joita on monenvärisiä: ne voivat olla valkoisia, vaaleanpunaisia tai punaisia. Jouluruusut ovat melko helppohoitoisia ja erittäin kestäviä, sillä lumi tai pakkasasteet eivät estä niitä näyttämästä parhaita puoliaan. Vaaleajouluruusu on erityisen sitkeä ja kestävä: se kukkii aikaisin kevättalvella ja muistuttaa säiden muuttumisesta siirtyessämme kohti valoisampia ja lämpimämpiä aikoja. Jouluruusu voi alkaa kukkia jopa marraskuussa oikeissa olosuhteissa, mutta kukinta saattaa alkaa vasta helmikuussa tai myöhempäänkin.

Jouluruusu on erittäin kaunis perenna, joka sopii yhtä hyvin kukkapenkkeihin kuin ruukkuun sisätiloihin, joskin ruukkukasvin hoito ja paikan valinta vaativat huomattavasti enemmän tarkkuutta.

Hyvä tietää jouluruususta

  • Voi kukkia koko talven ulkona paikasta ja lajikkeesta riippuen.
  • Tavallisin lajike on vaaleajouluruusu.
  • Saanut nimensä ruusua muistuttavasta ulkonäöstä sekä aikaisesta kukinta-ajasta, joka voi olla jo joulun aikaan.
  • Tunnettiin jo keskiajalla, mutta kirjallisia kuvauksia vasta 1600-luvulla.
  • Käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin.
  • Kutsutaan muun muassa kärsämöksi ja pärskäjuureksi.
  • Jouluruusu on kokonaisuudessaan myrkyllinen ihmisille ja voi vaikuttaa sydämen toimintaan.
  • Useita eri lajikkeita, joiden kestävyys vaihtelee.

Lue lisää

Perennat – näin onnistut >>
Joulu >>
Hyasintit >>

Kukkamulta Premium

40 L

1299
3 kpl 34,99
Lue lisää
Kokonaissumma
Kassalle – Tuotteita
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc