Jouluruusu on yksi joulunajan suosituimmista kukista, mutta tiesitkö, että se kukkii vuoden ympäri niin kylmällä kuin lämpimällä säällä? Kun se on ilostuttanut sinua sisällä ruukussa joulun ajan, voit istuttaa sen ulos koristamaan kukkapenkkiä.

Jouluruusu

Tieteellinen nimi (latinankielinen nimi): Helleborus
Heimo: Leinikkikasvit (Ranunculaceae)

Jouluruusu on monivuotinen perenna, jonka voi ottaa sisälle ruukkuun talveksi.

Jouluruusu – tutustu valikoimaamme

Käytä jouluruusua kodin sisustuksessa

Jouluruusu on rakastettu kukka. Siitä on saatavana monia lajikkeita mitä ihanimmissa väreissä – valkoisesta aprikoosiin, liilaan ja herkullisen punaiseen ja eri sävyjä niiden väliltä. Kukat ovat monen kokoisia ja niissä voi olla erilaisia pilkkuja ja täpliä.

 • Laita jouluruusu viileään paikkaan
  Jouluruusut eivät pidä liian lämpimästä, joten pidä niitä viileässä ja vältä asettamasta kasvia liian lähelle lämpöpattereita ja muita lämmönlähteitä. Lasitetut parvekkeet ja viherhuoneet ovat ihanteellisia jouluruusulle. Kun nostat jouluruusun yöksi viileämpään, se kukkii pidempään.
 • Kastele säännöllisesti
  Jouluruusu tarvitsee ruukussa jatkuvan ja tasaisen kosteuden, jotta se kestää paremmin sisäilmastoa.
 • Käytä leikkokukkana
  Jos haluat käyttää jouluruusua leikkokukkana, laita sen kukkavarret haaleaan, noin 30–40-asteiseen veteen ja vaihda vesi usein. Leikkaa varret joka kerta veden vaihdon yhteydessä. Aseta maljakko viileään paikkaan, jolloin kukat säilyvät pidempään. Valitse vapaasti erilaisia lajeja ja yhdistele eri värejä, jolloin saat luotua ihanan kukkaloiston talvipäivien piristykseksi.

Kukkaloistoa sisäänkäynnin eteen

Mikäli ulkona on plusasteita tai muutamia miinusasteita, voit istuttaa jouluruusut ulos sisääntulon eteen. Näin luot kukkivan ja kutsuvan ensivaikutelman. Valitse pakkasenkestävä ruukku, jonka pohjassa on reikä. Istuta jouluruusu ruukkuun muiden pakkasen kestävien, talvivihreiden kasvien kera ja koristele sammaleella. Siirrä ruukut ulkohuoneeseen, parvekkeelle tai muuhun viileään paikkaan, jos sää muuttuu hyvin kylmäksi.

Aika istuttaa ulos

Istuta jouluruusu kukkapenkkiin muiden kukkien seuraksi. Jouluruusu on upea lisäys keväällä kukkivien sipulikasvien joukossa.

Näin saat monivuotiset perennasi viihtymään kukkapenkissä.

 • Valitse kukkapenkistä puolivarjoinen ja viileä paikka, jossa jouluruusu voi viihtyä pitkään. Älä siirrä kasvia liian usein, sillä sen juuret ovat syvällä ja sen on vaikea lähteä uudelleen leviämään.
 • Valitse ravinnerikas, irtonainen maaperä, joka läpäisee hyvin vettä. 
 • Jouluruusu lisääntyy helposti, mutta siementen leviämistä ei yleensä edes huomaa, sillä siemenet ovat mustia ja vaikeasti nähtävissä. Kun huomaat uusien taimien kasvavan, voit istuttaa ne uudelleen ja harventaa kukkia.

Jouluruusun kukinta kaunistaa talven

Suomessa talvet ovat lehdettömiä ja kylmiä. Elonmerkit ovat vähissä, kun puut ja kasvit ovat talvilevossa. Joillakin on vihreät lehdet ja havut jäljellä, mutta useimmista kukkivista, vihreistä kasveista ei näy merkkiäkään. Kaikki on kuihtunut ja kadonnut ja lepää toivottavasti kauniin lumipeitteen alla.

Tässä vaiheessa yksi kuitenkin elää. Kasvi, joka ei tanssi muiden pillin mukaan, vaan kulkee aivan omia polkujaan. Kyseessä on jouluruusu: kasvi, joka voi pistää esiin lumesta ja kukkia harvinaisen komeasti eri väreissä jo helmikuussa. Ei siis ole mikään ihme, että kasvi on valtavan suosittu: kuka tahansa puutarhan ystävä pitää varmasti siitä, että puutarha saa hieman aikaista eloa!

Eri lajikkeita

Jouluruusua on nykyään noin 20 eri lajiketta. Eri lajikkeista on puolestaan useita eri hybridejä, joita on jalostettu värien takia ja kestämään haastavampia olosuhteita. Värit vaihtelevat puhtaanvalkoisesta lähes mustaan. Lisäksi niitä on keltaisen, vihreän, punaisen, vaaleanpunaisen ja violetin väreissä sekä erilaisin kuvioin. Jokaiselle siis jotakin!

Ulkonäkö

Jouluruusun lehtiä on viisi. Ne ovat kukan kehälehtiä, eivät terälehtiä. Kasvin terälehdet ovat sen sijasta pieniä nektariineja, mesitaskuja, jotka sijaitsevat kukan alaosassa. Jokaisessa vahvassa varressa on lajikkeesta riippuen yksi tai useampi kukka. Nämä kehälehdet eivät putoa, joten jouluruusu pysyy kauniina pitkään. Jouluruusun lehdet kasvavat uudelleen kukinnan jälkeen ja ovat nahkeita ja herkullisen vihreitä. Ne säilyvät sellaisina koko vuoden ajan.

Kasvi on kotoisin Keski- ja Etelä-Euroopasta, Vähä-Aasiasta ja Keski-Aasiasta, ja sillä on syvään halkoiset lehdet ja suuri kukka, joita on monenvärisiä: ne voivat olla valkoisia, vaaleanpunaisia tai punaisia. Jouluruusut ovat melko helppohoitoisia ja erittäin kestäviä, sillä lumi tai pakkasasteet eivät estä niitä näyttämästä parhaita puoliaan. Vaaleajouluruusu on erityisen sitkeä ja kestävä: se kukkii aikaisin kevättalvella ja muistuttaa säiden muuttumisesta siirtyessämme kohti valoisampia ja lämpimämpiä aikoja. Jouluruusu voi alkaa kukkia jopa marraskuussa oikeissa olosuhteissa, mutta kukinta saattaa alkaa vasta helmikuussa tai myöhempäänkin.

Jouluruusu on erittäin kaunis perenna, joka sopii yhtä hyvin kukkapenkkeihin kuin ruukkuun sisätiloihin, joskin ruukkukasvin hoito ja paikan valinta vaativat huomattavasti enemmän tarkkuutta.

Hyvä tietää jouluruususta

 • Voi kukkia koko talven ulkona paikasta ja lajikkeesta riippuen.
 • Tavallisin lajike on vaaleajouluruusu.
 • Saanut nimensä ruusua muistuttavasta ulkonäöstä sekä aikaisesta kukinta-ajasta, joka voi olla jo joulun aikaan.
 • Tunnettiin jo keskiajalla, mutta kirjallisia kuvauksia vasta 1600-luvulla.
 • Käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin.
 • Kutsutaan muun muassa kärsämöksi ja pärskäjuureksi.
 • Jouluruusu on kokonaisuudessaan myrkyllinen ihmisille ja voi vaikuttaa sydämen toimintaan.
 • Useita eri lajikkeita, joiden kestävyys vaihtelee.

Jouluruusu – tutustu valikoimaamme

Lue lisää

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta